Annonce
Langeland

Sæt kulturarven i centrum i planstrategien!

LÆSERBREV: Skal Langeland og Strynø have en fremtid som både bosætnings- og turistområde, skal der satses på natur, kulturlandskaber og historiske miljøer.

I kommunens kulturpolitik blev kulturmiljøet beskrevet som en ”række unikke helheder. Rudkøbing by er en af landets bedst bevarede byhelheder, Tranekær er Danmarks eneste markante fyrsteby uden for Sønderjylland, og landskabet viser en rig variation af godser, landsbyer, skove, hegn, overdrev, havnebyer og kystbebyggelser. Øen er også rig på fortidsminder fra den ældste stenalder på havbunden til Langelandsfortet fra Den kolde Krig”.

I Kulturpolitikken blev det derfor formuleret, at kommunen værdsætter både natur- og kulturlandskaberne som ramme for identitet, oplevelser, bosætning og aktivitet. Gennem en fast og klog bevaringsplanlægning vil kommunen sikre fremtiden for de særlige kulturmiljøer i dialog med beboere og brugere i respekt for det, der skal bevares, og med vilje til det der skal fornys”.

Dette bør også være centralt i den nye planstrategi. Kulturarv og kulturmiljøer angår os alle og skal ses som en integreret del af både bosætnings-, turisme-, kultur- og erhvervspolitik.

I planstrategien bør der derfor også indføjes nogle konkrete projekter og mål, blandt andet: En rullende plan for udpegning af kulturmiljøer, en strategi for formidling af kulturarven, en udbygning af forbindelserne mellem havn og by i Rudkøbing, etablering af kulturruter, præmiering af gode restaureringer, nybyggeri og landskabselementer og så videre.

Bevidstheden om kulturarven bør også forpligte kommunen til, at de eksisterende lokalplaner (Rudkøbings indre by, Tranekær og Strynø) fastholdes og respekteres. Dispensationer, der nedbryder respekten og følelsen af lige forpligtelser for alle, skal være fortid.

Spillereglerne for at bo og bygge i vores kulturmiljøer bør ikke mindst udvikles i dialog med beboere og brugere, så der opstår en forståelse af fælles ansvar og spilleregler. Lokalplaner skal fungere som en ”bagstopper”, der kan træde i kraft, hvis denne forståelse trues.

Annonce
Arkivfoto: Michael Bager
Annonce
Forsiden netop nu
GOG

Derfor valgte Morten Olsen GOG

Leder For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: Profilen skal skæres til for ny kommunaldirektør

Rygterne om, at der var noget på vej, nåede ikke at svirre længe, før bomben detonerede på Langeland torsdag morgen: Kommunen fyrede endnu en kommunaldirektør. Denne gang var det Benny Balsgaard, som efter knapt tre års ansættelse fik fyresedlen. Før det var det Jørgen Christiansen, som efter 10 års ansættelse i samme stilling i samme kommune fik samme besked. Mens der ingen forklaring er kommet på Jørgen Christiansens fyring, så letter nuværende Langelandsborgmester, Tonni Hansen (SF), lidt på låget: - Udviklingen i kommunerne går så hurtigt, og der stilles konstant nye krav, derfor er vi enige om at søge en anden profil, siger han. Med den argumentation er der ikke just lagt op til, at en ny kommunaldirektør kan blive siddende i stillingen i ret lang tid. For er der en ting, der er sikkert, så er det, at udviklingen ikke kommer til at gå langsommere. Den profil, der passer som hånd i handske i dag, risikerer meget vel at passe som fod i samme handske om bare få år. Det stiller store krav til den ansættelsesprocedure, som de langelandske politikere nu skal stå i spidsen for. Det kan da ikke afvises, at der findes en administrativ schweizerkniv derude, hvis største ønske er at stå i spidsen for Langeland Kommunes administration. Sådan én, som både kan udvikle og skære, begejstre og stå for driften og kombinere det varme og empatiske med det koldblodige og kølige overblik. Sådan én som både nyder at være kommunalbestyrelsens forlængede arm og kan træffe selvstændige beslutninger i en omskiftelig hverdag. Grå eminence og farvestrålende inspirator i en og samme spadseredragt eller jakkesæt. De hænger bare ikke på træerne. Så de langelandske politikere vil nok gøre sig selv og kommunen en tjeneste ved at blive helt skarpe på, hvad der er vigtigst ved en ny kommunaldirektør, og så ellers knokle på for en ny overenskomst mellem Kommunernes Landsforening og DJØF for de kommunale chefer. Vi priser os af en dansk model på arbejdsmarkedet, hvor det er nemt at hyre og fyre. Det matcher ikke just med de aftaler, de danske kommunaldirektører er ansat med, hvor en fyring eller anden opsigelse af samarbejdet har det med at belaste slunkne kommunekasser i årevis.

Langeland For abonnenter

Eks-borgmester om fyret kommunaldirektør: - Der var et eller andet, der sagde mig, at det ikke ville fungere

Ærø

Søby Camping skifter forpagter

Annonce