Annonce
Langeland

Sådan gør andre: På Færøerne vedligeholder turister naturen

En af verdens største lundekolonier på Mykines er blevet reguleret ved faste stier og udelukkende guidet adgang. Skiltet med respekt - "Virðing" på færøsk - og en venlig henstilling om at passe på fuglelivet, fårerne, vise respekt for vejret eller beboerne i de pittoreske huse, der fylder såvel større byer som små bygder, ses mange steder i naturen. Foto: Visit Færøerne
På Færøerne inviterer turistorganisationen Visit Færøerne turister til at være med til at bevare naturen. Flittig skiltning beder om respekt og hensyn overfor dyr, natur og mennesker.
Annonce

Færøerne: Færingerne er stolte af deres natur, deres bygder og byer og med god grund. De tager også gerne imod turister på øen, og sidste år fik de ovenikøbet turisterne til at bygge en vandresti i naturen.

Pressechef Levi Hanssen fra den nationale turistorganisation Visit Færøerne understreger, at man ikke regulerer turismen, fordi der er for mange turister på Færøerne.

- Og slet ikke i år. Generelt vil vi gerne have flere turister, men vil skal også passe på vores natur og på de mennesker, der bor her. Eksempelvis huser Mykines en af verdens største lundekolonier. Her bor kun tolv mennesker, men der kommer mange turister, der gerne vil opleve øen og fuglelivet. Vi har reguleret besøgene ved at lave stier, der går uden om lundekolonierne. Vi tilbyder guidede ture for at regulere adgangen og sikre både de mennesker, der bor på øen og fuglelivet, siger Levi Hanssen.

Annonce

Invitation til turister

Sidste år inviterede Visit Færøerne turister fra hele verden til at komme og hjælpe med at etablere stier i landskabet, der kan beskytte de stejle grønne fjelde og sikre, at der ikke vandres rundt overalt i fjeldene.


Vi tilbyder kommunerne skiltene. Kommunerne kan bare skrive på vores hjemmeside og bede om de skilte, de gerne vil have.

Pressechef Levi Hanssen, Visit Færøerne


- Deltagerne betalte selv rejsen, og vi betalte tre overnatninger og kost, mod at de deltog i etablering af en vandresti i fjeldet, fortæller Levi Hanssen.

- Mange meldte sig, og det var ikke udelukkende unge mennesker, den ældste var 74 år. I år har har vi ikke kunnet gennemføre det på grund af coronaen, siger han.

Annonce

Respekt er nøgleordet

Ideen om at inddrage brugerne i at vedligeholde og passe på naturen går igen flere steder på de nordatlantiske øer. Fra undertegnedes egen ferie på øerne for få uger siden er der dette eksempel:  I fjeldet over Klaksvik ligger en bunke skærver ved foden af en vandresti til den betagende udsigt på toppen af fjeldet. På et stativ hænger en række metalspande, og brugerne opfordres til at tage en spandfuld skærver med på turen op og hælde dem på stien og på den måde vedligeholde den. Der er dog foreløbig primært fyldt op i bunden af stien, men en dag er der måske en, der vælger at bære skærver længere op ad bjerget.

Sidste år inviterede  Visit Færøerne folk fra hele verden til at deltage i at reparere og vedligeholde stier i de grønne fjelde. Foto: Visit Færøerne

Overalt ses de karakteristiske Respekt-skilte, i naturen og inde midt i Torshavn, hvor turister bedes respektere beboerne i de tætliggende gamle færøske huse.

-  Vi har lavet mange forskellige Respekt-skilte, forklarer Levi Hanssen.

- Vi tilbyder kommunerne skiltene. Kommunerne kan bare skrive på vores hjemmeside og bede om de skilte, de gerne vil have. Det er meget populært, og kommunerne benytter det gerne, siger han.

Med Respekt-skiltene har færingerne er ensartet, genkendelig kommunikation, der møder turisterne overalt, uanset om det gælder om at passe på farlige bjergskred, det voldsomme hav, en fugl, et får eller et hus med græs på taget og dets beboere.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Svendborg For abonnenter

Budgetforlig: Politikere ruller ældrebesparelser tilbage og sender millioner til børnene

Annonce