Annonce
Faaborg-Midtfyn

Så skete det igen: Toiletbygning fuldstændig raseret

Billedet på døren viser, hvor groft det seneste hærværk mod toiletbygningen var. Det ser ikke kønt ud. Foto: Palle Søby
Siden sommeren 2020 har der været flere tilfælde af hærværk mod toiletbygningen ved Faaborgs busholdeplads. Det seneste er det groveste, og nu arbejder kommunen på at få døren låst af i nattetimerne.

Faaborg: Det er faktisk et meget fint lille hus, den røde toiletbyning, der ligger ved Lidls parkeringsplads, mellem veteranjernbanen og Faaborgs nye busholdeplads.

Man kan næsten ikke forstå, at nogen kan nænne at gøre noget slemt ved bygningen og dens inventar.

Men det er der nogen, der kan. Toiletbygningen har flere gange siden sommeren 2020 været udsat for hærværk - og i hvert fald to gange for groft hærværk.

For nylig skete det igen, og lige nu sidder der en seddel på døren, hvor der står "Lukket på grund af hærværk". Nedenunder er der et billede, der viser, hvordan der så ud indvendig efter det seneste hærværk.


Jeg tænker, at det her nok er en slags overgangsproblem. Det er jo nok nogle unge mennesker, og på et tidspunkt bliver de også ældre, og så kommer de jo ikke dernede mere.

Preben Johansen, leder af driften af de kommunale ejendomme


Selve WC'et er totalt smadret, og det er også gået hårdt ud over håndvasken og spejlet, der er knust og delvis hænger som brudstykker på væggen, delvis som glasskår på gulvet. Man kan også se, at der holder en indkøbsvogn derinde.

- Ja, der er nogen, der har været inde og smadre inventaret. Det, der skal laves, koster denne gang 15.000 kroner. Mere er det trods alt ikke, men det er jo galt nok, når det bliver ved, siger Preben Johansen, leder af driften af de kommunale ejendomme.

Toiletbygningen er ret ny og blev opført i forbindelse med Faaborgs nye busholdeplads for et par år siden. Den rummer både et offentligt toilet og et toilet til buschufførerne. Foto: Palle Søby
Annonce

Vil låse døren om natten

- Det er selvfølgelig politianmeldt ligesom de andre gange. Og lige nu er vi i dialog med busselskabet Tide om, hvordan vi kan sikre bygningen, så der bliver låst af om natten, fortæller Preben Johansen.

Sagen er nemlig, at bygningen både rummer et offentligt toilet og et toilet, som buschaufførerne benytter, når de holder med busserne på busholdepladsen.

- Jeg tænker, at vi sætter en el-lås op, og så bliver det sådan, at bygningen bliver låst helt af på et tidspunkt om aftenen, som vi bliver enige om. Og så sætter vi et skilt op, hvor vi henviser til toilettet på den gamle banegård, siger Preben Johansen.

Annonce

Overgangsfænomen

- Jeg tænker, at det her nok er en slags overgangsproblem. Det er jo nok nogle unge mennesker, og på et tidspunkt bliver de også ældre, og så kommer de jo ikke dernede mere. Så kan vi lukke bygningen op igen om natten. Vi har gjort det på samme måde andre steder.

- Vi melder det konsekvent til politiet, og så håber vi, at de har tid til at patruljere lidt dernede. Derudover betaler vi Securitas for at køre rundt til de kommunale ejendomme, og her er toiletbygningen også med. Også ssp-myndighederne bliver orienteret hver gang, når det her sker, nævner Preben Johansen.

Annonce

Ingen forsikring dækker

Kioskejeren på den modsatte side af vejen mener, der har været fem-seks tilfælde af hærværk siden sommeren 2020?

- Jeg er ikke bekendt med, at det er så mange gange. To gange har det været voldsomt, og så har der været nogle gange, hvor de måske bare har brækket håndtaget af. Men det seneste tilfælde er det værste. Der var et tilfælde for et par måneder siden, hvor de smadrede håndvasken. Denne gang har de også smadret toilettet.

Det så bestemt ikke kønt ud efter det seneste grove tilfælde af hærværk mod toiletbygningen. Foto: Palle Søby

- Kommunen er selvforsikret, så vi er ikke dækket, når der sker hærværk. Det skal betales af driftsmidlerne, så jo mere hærværk, des mere går det ud over vedligeholdelsen af de andre kommunale bygninger. Og i sidste ende er det jo skatteborgerne, der betaler, konstaterer Preben Johansen.

Annonce

Politiet på bar bund

Politikommissær Jens Friis Christensen bekræfter, at politiet senest har fået anmeldelse om hærværk på toiletbygningen begået natten mellem 16. og 17. februar.

- Vi har ingen spor at gå efter, og der er ingen videoovervågning, så medmindre nogen kan hjælpe os videre, så står den ikke lige til at opklare, siger han.

- Vi har opmærksomhed på det her fra to vinkler: Dels har vi vores forebyggelsessektion. I sådan en type hærværk er det ofte unge, der hænger ud. Her vil politiets forebyggelse og kommunens ssp-medarbejdere sidde og gennemgå sådan nogle sager. Nogle gange har de et bud på, hvor vi skal lede, andre gange har de ikke. Og dels hvis der danner sig et billede af, at der sker sådan noget gentagne gange, hvis der kommer anmeldelser, eller hvis unge hænger ud på en utryghedsskabende måde, så vil der blive øget fokus patruljemæssigt, forklarer Jens Friis Christensen.

- Ofte er det oplysninger fra ssp, som tilflyder os, men i det her tilfælde har vi ikke fået noget, så det står ikke lige til at opklare her og nu, konstaterer Jens Friis Christensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Svendborg

Friskoler byder ny skole velkommen: - Der er plads til flere i Svendborg

Langeland

Fernisering i fire kunsttårne

Svendborg

Eksamensfri og karakterfri: Skolefolk vil åbne ny friskole i Tankefuld

Debat

Fyns Amts Avis mener: Ny sydfynsk friskole kan ramme megatrend

Annonce