Annonce
Langeland

Så er den gal igen: Vildsvin skyllet i land på Langeland

Så er der serveret. Sommerhusejeren Jørgen H. Nielsen fra Svendborg var vaks med mobiltelefonkameraet og fik foreviget det døde vildsvin på stranden ved Løkkeby, inden det blev kørt væk. Privatfoto: Jørgen H. Nielsen
Et dødt vildsvin blev torsdag fundet på stranden ved Løkkeby på Langeland. Sidste år skyllede ikke færre end 13 af slagsen i land på Ærø.
Annonce

Langeland: Langeland er blevet medlem af klubben af danske øer, på hvilke et eller flere døde vildsvin er skyllet op på kysten.

Det blev fundet på stranden ved Løkkeby torsdag eftermiddag, og Jørgen H. Nielsen var blandt de første, der stiftede bekendtskab med det.

- Jeg har aldrig set et vildsvin før, så jeg tog et par billeder. Kort efter kom politiet og holdt folk væk, til en myndighed - jeg ved ikke hvilken - kom og fjernede dyret, siger Jørgen H. Nielsen, som bor i Svendborg og har sommerhus i Løkkeby.

Billederne har han sendt til redaktionen, og han oplyser desuden, at folkene, der hentede kadaveret, var iført hvide beskyttelsesdragter.

- Jeg går ud fra, det var på grund af frygt for svinepest, lyder hans vurdering.

Annonce

Afrikansk svinepest

Det antagelse er næppe skudt helt ved siden af.

For først i 2019 blev der sat et vildsvinehegn op ved den dansk-tyske grænse af frygt for, at vildsvin sydfra skal smitte danske svinebestande med afrikansk svinepest, og da det første af, hvad der skulle vise sig at være 13 døde vildsvin på 22 dage, skyllede i land på Ærø i oktober samme år, blev det kørt direkte til destruktion.


Vi er nogle stykker, som er stolte af, at her sker ingenting. Vi er helt ude i sidste led af vejene, og det sker, vi spørger hinanden, om nogen har set en bil i dag. Så det her er noget, der bliver talt om.

Jørgen H. Nielsen


Ved samme lejlighed forklarede chefkonsulent ved Fødevarestyrelsens Dyresundhedskontor, Stig Mellergaard, dog, at der ikke er overhængende smittefare forbundet med døde vildsvin, der skyller op på danske kyster.

- Man skal nærmest have en finger nede i det døde dyr og derefter gå direkte ind i en svinestald og klappe en gris, for at der er en reel risiko for smittefare, lød det fra chefkonsulenten.

Annonce

Svømmetur gik galt

På det naturhistoriske museum Naturama i Svendborg er forskeren Thomas Bjørnebo Berg ikke skråsikker, når det kommer til, hvorfor et vildsvin havner på en langelandsk strand.

Men han bemærker, at vildsvin er kapable svømmere, og at der findes flere videooptagelser af eksemplarer, som tager vandvejen fra Tyskland til Danmark nær kysten og dermed slipper for at gå i krig med vildsvinehegnet.

- Jeg vil tro, at den her har har været i færd med at passere en eller anden vig i enten Tyskland eller Polen, og at den så er druknet og drevet. Andet bud har jeg faktisk ikke på det, siger Thomas Bjørnebo Berg.

Annonce

Her sker ingenting

Under alle omstændigheder fik Jørgen H. Nielsen og de øvrige i nabolaget sig lidt af en oplevelse.

- Vi er nogle stykker, som er stolte af, at her sker ingenting. Vi er helt ude i sidste led af vejene, og det sker, vi spørger hinanden, om nogen har set en bil i dag. Så det her er noget, der bliver talt om, siger Jørgen H. Nielsen, som ydermere har fået lidt at tænke over.

- Jeg rygsvømmer og har tit sagt til mig selv: "Bare jeg nu ikke svømmer ind i noget". Jeg havde helt ærligt fået et chok, hvis jeg var svømmet ind i det døde vildsvin, lyder det.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce