Annonce
Svendborg

Så Druk bag rattet: Drive-in bio i silende regn hittede

Der var ingen problemer, da filmen rullede over skærmen. Foto: Christian Moegreen Hjortshøj
Tirsdag aften blev den grønne plads bag Svendborg Gymnasium forvandlet til en drive-in biograf. Idéen kom fra elevrådets tidligere formand Emmy Yi Lan Juul Harder, som har arrangeret det hele og hentet økonomisk støtte fra fonde. Det har gjort indtryk på både skolens elever, såvel som medarbejdere.

Svendborg: Drive-in bio kender de fleste nok bedst fra amerikanske film - ikke desto mindre var det netop, hvad unge på Svendborg Gymnasium fik tiden til at gå med tirsdag aften.

Her samledes eleverne for at se Thomas Vinterbergs film Druk, der udkom sidste år - og som i øvrigt for nyligt vandt en Oscar for bedste internationale film.

Initiativet kom fra gymnasiets elevrådsbestyrelse; særligt den tidligere formand Emmy Yi Lan Juul Harder har stået i spidsen for organiseringen. 50.000 kroner skaffede hun i støtte fra fonde, så hun kunne give sine gymnasiekammerater en god oplevelse.

Annonce

- Jeg har altid godt kunne lide at sætte ting i gang og gøre noget godt for andre. Det var svært at finde på noget sikkert i den her coronatid. Det var noget, som jeg selv ville blive glad for, hvis andre gjorde for mig. Så det var bare godt, at så mange ville støtte op om det, fortæller Emmy Yi Lan Juul Harder.

Skolen gav gymnasieelevens idé grønt lys til at bruge idrætspladsen bag gymnasiet, og det var faktisk det eneste de gjorde.

Resten klarede eleverne nemlig selv takket være massiv støtte.

Fra joke til budget

En flok frivillige elever samledes nogle timer før filmen rullede over storskærmen.

Nu skulle pladsen gøres klar og biler køres ind.

Emmy Yi Lan Juul Harder kom med idéen om en drive-in biograf på sit gymnasium. Tirsdag blev projektet afviklet takket være masser af hjælp fra frivillige og fonde. Foto: Christian Moegreen Hjortshøj

- Det var egentligt bare for sjov, da vi snakkede om at gøre det. Men der var bare så stor opbakning til det, at vi valgte at prøve, fortæller Emmy Yi Lan Juul Harder om første gang elevrådets bestyrelse vendte idéen.

Der er mange måder, at bruge bilen som biograf på. Foto: Christian Moegreen Hjortshøj

Siden solgte de ideen til gymnasiets ledelse, og salgstalen gik rent ind, hvorfor ledelsen tilbød at betale et eventuelt underskud, hvis ikke det lykkedes eleverne at samle penge nok sammen.

Det blev dog ikke nødvendigt, for Emmy Yi Lan Juul Harder fik søgt om de nødvendige 50.000 kroner fra fonde og foreninger.

- Det var pænt af dem, at ville betale til projektet, men det er også fedt, at det ikke blev nødvendigt. Vi fik hvad vi skulle fra Danske Gymnasieelevers sammenslutning og Fynske Bank, der gav 10.000 kroner hver. Og Dansk Ungdoms Fællesråd støttede med 30.000 kroner, fortæller den 19-årige.

Annonce

Vejret som modspiller

Midt i plaskende regnvejr stod frivillige elever og tjekkede billetter og guidede bilerne på plads, imens folkene fra Jespers Rejsebiograf gjorde film og skærm klar.

Vejret rører hverken Emmy Yi Lan Juul Harder eller kompagni. Den har nemlig lavet nok rod i elevrådets planer.

- Vi måtte jo aflyse sidste tirsdag, hvor vi skulle have set Druk. Det blæste så meget, at skærmen ikke ville kunne holde til det. Regnen er træls, men i det mindste kan vi sidde inde i bilerne, lyder det fra Emmy Yi Lan Juul Harder.

Eleverne stod for alt fra arrangering til at guide bilerne på plads. Foto: Christian Moegreen Hjortshøj

Aflysningen gjorde, at filmvisningen ville falde i samme uge, som 1.g'ernes opgaveskrivning. Det kan mærkes på enkelte afmeldinger, men de filmglade elever er stadig klar på at trodse vejret med dyner og snacks.

- Det er virkeligt sejt gået af dem fra elevrådet, at de kunne samle pengene. Det er træls, at det regner, og at vi skal dugge ruderne af hele tiden, men det skal nok blive hyggeligt, siger Nathalie Hirse, der varmer sig under et lyserødt tæppe på et passagersæde.

- Det er selvfølgeligt ærgerligt med regnen, men det er et skide godt initiativ fra Emmy og de andre i elevrådsbestyrelsen, siger Karla Tøt Østergaard, der også er medlem af elevrådet.

Få minutter efter pladsen åbnede op, måtte et par biler danne en lille kø, så de frivillige kunne følge med. Foto: Christian Moegreen Hjortshøj
Annonce

Event på egne ben

På Emmy Yi Lan Juul Harders gule arbejdervest bærer hun titlen "The Boss" over sit venstre bryst. Det er ikke første gang, hun er med til at arrangere en drive-in event. Men det er først gang, hun selv står med overblikket.

Den 19-årige gymnasieelev forsikrer dog om, at der er styr på det hele.

- Jeg har selv været til to drive-ins og hjulpet min far med at sætte drive-in koncert op under Corona. Det har lært mig lidt om det. Vi ved, hvordan vi skal guide til, at bilerne ikke går i stå og hvordan man får radioerne tunet ind, siger Emmy Yi Lan Juul Harder.

En flok gymnasiedrenge klare til Thomas Vinterbergs Druk Foto: Christian Moegreen Hjortshøj

Det eneste, som eleverne ikke står for selv, er det tekniske ved filmvisningen. Her har Emmy Yi Lan Juul Harder gennem en kontakt til Film Fyn hyret Jespers Rejsebiograf.

Ejer Jesper Mæng har i starten af pandemien oplevet mange bookninger af forskellige slags. Alligevel er han imponeret over elevernes initiativ.

- Det er jo fedt, at komme ud til sådan noget, specielt når jeg har børn i samme alder. Det er jo vildt imponerende, at de selv har fået det her på banen. Endnu mere, hvor godt de klarer at få det afviklet, fortæller rejsebiografens ejer Jesper Mæng.


Vi har som skole ikke gjort andet, end at stille lokationen til rådighed. Pengene, organiseringen og booking af film flok, det klarede de selv. Det er jo lige før, at de gør os til en praktisk uddannelse.

Laurids Hemmingsen


Annonce

Indtryk på skolen

Lærerne og gymnasieledelsen er også velkommen i den midlertidige biograf. Lige idet Emmy Yi Lan Juul Harder skal til at byde folk velkommen i mikrofonen, ankommer vicerektor Laurids Hemmingsen.

Han er også imponeret over elevernes projekt, men også stolt af, hvordan de udnytter gymnasiets faciliteter.

- Det er så vildt flot af Emmy og de andre fra elevrådet. Vi har som skole ikke gjort andet, end at stille lokationen til rådighed. Pengene, organiseringen og booking af film folk, det klarede de selv. Det er jo lige før, at de gør os til en praktisk uddannelse, lyder det fra Laurids Hemmingsen.

Annonce

Filmklar

Solen er ved at gå ned.

Emmy Yi Lan Hansen kigger ud over pladsen. Hun har haft for travlt.

- Mon ikke det hele går nu, siger Emmy Yi Lan Juul Harder og håber, teknikken spiller.

Kort efter forsvinder hun ind i en bil og første første scene skydes op på skærmen.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Trælastkæden Bygma bekræfter: - Ja, vi er på vej til Svendborg

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: 223 testet positiv det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Først erobrede de Svendborg Havn: Kammerateriet-kammerater åbner strandbar i Haderslev

Langeland For abonnenter

Værtshus-ejer i retten for at holde åbent under nedlukning: - Det er ikke rimeligt med så kort varsel at regne med, at vi har styr på restriktionerne

Svendborg

Bøderegnen fortsætter: Politiet giver bøder til yderligere 10 bilister på Nyborgvej

Navne For abonnenter

Nekrolog: Inga Jønsson var et socialt samlingspunkt

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Det ser uhyggeligt ud: Danmarks bedste motionsrute stinker af døde fisk

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Debat

Debat: "Det går inte" - tænk hvis cirkuspigen Elvira er gravid med en svensk greve og officer

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Svendborg

Oversete kræftknuder og stærke sovepiller: Svindellæge fra Svendborg har også været kritiseret for dårligt lægearbejde

EM LIV

Malte fra Nørrebro blev hele Danmarks student, da han kastede sin hue på banen og fik Delaneys trøje efter dansk-russisk EM-skæbnekamp

Svendborg

11 bøder på 40 minutter: Bilister blæser på vejarbejde

Ærø For abonnenter

Jens Weiss er gal: - Jeg kan ikke længere stå model til det her

Svendborg For abonnenter

Hjem blev fyldt med skoldhedt vand: - Det var første gang i 25 år

Annonce