Annonce
Langeland

Så blev ulden klippet af: Skovsgaard med forskellige ferietilbud til børn og forældre

Børn fra Ørstedsskolens SFO fik en ekstra oplevelse ved fåreklipningen på Skovsgård. Foto: Frederik Steen Nordhagen
En af de få vinterferieaktiviteter for børn og deres forældre på Langeland er Skovsgaard i Hennetved, og godset har trods det noget anstrengende vinterferievejr været velbesøgt
Annonce

SKOVSGAARD: To små lam bræger intenst og næsten hjerteskærende - de er en uge gamle og kalder på deres mor. Hun står godt nok lige ved siden af, men hun er netop blevet klippet og lugter anderledes end før, og lammene kan ikke kende lugten. Derfor har de deres eget lille aflukke, hvor de kan få genoprettet forbindelsen og vænne sig til moderfårets nye lugt.

De små lam er kommet lidt for tidligt, og de er endda ikke de første, der er nogle lidt større, der smutter rundt i stalden.

- Egentligt skulle de komme omkring 1. april, men der er altid nogle smuttere både blandt får og mennesker, siger godsets administrator, Bjarne Hansen, der har taget fårene ind for få dage siden. Nu bliver de i stalden, til de har lemmet.

Fåreklipper Peter Sheperd gør klar til endnu en klipning. Foto: Frederik Steen Nordhagen
Annonce

200 får

Skovsgaard skal onsdag og torsdag i vinterferien have klippet godsets 200 får. En del af dem har ikke været klippet før, og fåreklipper Peter Sherperd skal bruge to dage til at få ulden af de 200 dyr, selv om det går stærkt.

Fårene er af flere forskellige racer, og Skovsgaard har for et par år siden fået dem fra Knuthenlund på Lolland, hvor de har været brugt til malkning og osteproduktion. På Skovsgaard har de primært græsset og leveret lammekød til godsets café og butik.

- Men er der en ung mand, der har mod på at malke 50 får, så er jeg med på en osteproduktion, siger Bjarne Hansen.

Ulden fra fårene bliver ikke spundet til garn. Bjarne Hansen har planer om at prøve at bruge ulden til at dække jorden i det tidlige forår istedet for plastafdækning.

- De, der dyrker efter permakultur-principper, bruger uld som jorddække, og det varmer jorden, siger Bjarne Hansen, der dog ikke vil garantere, at han kan levere årets første kartofler af den grund, men prøves skal det.

Lammene og fåreklipningen er et trækplaster midt i vinterferien, hvor der er stærkt begrænset med aktiviteter, og vejret bestemt ikke indbyder til udendørs aktiviteter.

Annonce

Liv i værkstedet

Flere vinterferiegæster kommer for at benytte Skovsgaards Naturformidlingværksted og mange er gengangere.

Maria Halkjær Gommesen er igang med at lave fine kort af genbrugspapir.

- Vi har fritidshus i Hennetved, så vi kommer tit her på Skovsgaard og i naturværkstedet. Vi bor Faaborg ikke langt fra Trente Mølle, så vi er vant til at lave forskellige ting med og i naturen, siger hun, der også har prøvet at lave insekthotelller.

Hendes lillebror Jonas Halkjær Lundsfryd er i gang med at lave en økse, børnenes mor er gået til stranden for at finde en sten, der kan bruges som øksehoved, mens Jonas arbejder med økseskaftet, der skal snittes i den rigtige form. Storesøster Line Halkjær Gommesen overvåger processen, så der ikke smutter en finger i snitteprocessen.

En lille flok børn fra Ørstedskolens SFO er igang med at male korn til mel, og der skal en god portion til, for der skal bages pandekager af melet senere.

I cafeen serveres der varm kakao med boller, her passer Christiane Jørgensen butikken.

- Vi har haft ganske pænt besøg, vi har nok haft omkring 500 mennesker igennem i de første dage af vinterferien, siger hun.

Godset har også tilbud om en længere guidet tur hver dag kl. 10.

For børnefamilier er der i vinterferien på Langeland udover Skovsgaards aktiviteter også jump'n move i Bagenkop.

Den fede lanolin inderst i fårepelsen lyser gult , når Peter Shepherd klipper. Foto: Frederik Steen Nordhagen
Hvis man er et lille lam er det rarest at være tæt på sin mor. Foto: Frederik Steen Nordhagen
En tyk pels bliver klippet af. Foto: Frederik Steen Nordhagen
De 200 får på Skovsgård bliver primært brugt til græsning og til at producere lammekød.. Foto: Frederik Steen Nordhagen
To små en uge gamel lam er lidt forvirrede om moderfårets nye lugt. Foto: Frederik Steen Nordhagen
Fåreklipper Peter Sheperd. Foto: Frederik Steen Nordhagen
Det er en udfordring at holde fårene inde. Foto: Frederik Steen Nordhagen
Maria Halkjær Gommesen laver de fineste kort af planter og papir. Foto: Frederik Steen Nordhagen
Vådt avispapir og planter presses sammen og stryges gentagne gange med strygejern.. Foto: Frederik Steen Nordhagen
Line Halkjær Gommesen og Jonas Halkjær Lundsfryd har travlt i naturværkstedet. Foto: Frederik Steen Nordhagen
Mormor Bodil Kildegaard fra Tåsinge har taget barnbarnet Frida Kildegaard Klepper fra Husum med til Skovsgård i vinterferien, de var her også sidste år. Foto: Frederik Steen Nordhagen
Vinterferieaktiviteter på Danmarks Naturfredningsforenings gods, Skovsgård, på Langeland. Fårene blev klippet, korn blev malet til mel og børnene fik set de små lam. Foto: Frederik Steen Nordhagen
Vinterferieaktiviteter på Danmarks Naturfredningsforenings gods, Skovsgård, på Langeland. Fårene blev klippet, korn blev malet til mel og børnene fik set de små lam. Foto: Frederik Steen Nordhagen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce