Annonce
Faaborg-Midtfyn

Ryslinge Højskole er blevet teaterhøjskole: Femårs fødselar i fin form

Jeppe Sand, Susan A. Olsen og Hanne Klindt kan se tilbage på fem succesfulde første år, hvor de har stået i spidsen for teaterhøjskolen Ryslinge Højskole. Foto: Hardy Hounsgaard
Det er fem år siden, Ryslinge Højskole blev relanceret som teaterhøjskole. Skolens ledere Jeppe Sand og Susan A. Olsen samt koordinator Hanne Klindt oplever en skole, der er vokset i de historiske rammer og nyder godt af tilknytningen til lokalsamfundet.

Ryslinge: Forårssolen skinner ned gennem de lysegrønne blade fra træerne i gården, og fuglene kvidrer lystigt i buskene langs den hvidkalkede bygning fra 1866.

I over 150 år har Ryslinge Højskole som en af Danmarks ældste højskoler ligget som et åndeligt og kulturelt fyrtårn i den midtfynske landsby. Efter nogle turbulente år, hvor højskolen var truet af lukning på grund af faldende elevtal, er højskolen i Ryslinge igen blevet levedygtig. De seneste fem år har der været teaterhøjskole, som har trukket elever til fra nær og fjern.

Forårsholdet er fyldt op med 40 elever, der for de flestes vedkommende er først i 20’erne og gerne vil lære at spille teater. Men det er ikke en teaterskole - det er en højskole, hvor man også lærer om dannelse.

- Teater og dannelse hænger sammen. Man kan ikke spille teater uden at blive et dannet menneske. Man er i kontakt med samfundet, og man skaber menneskelige relationer, siger Jeppe Sand, der er leder af teaterhøjskolen.

Annonce

Ryslinge Højskole

Ryslinge Højskole er Danmarks tredjeældste folkehøjskole. Den blev stiftet i 1851 af Christen Kold i et bondehus uden for Ryslinge. To år efter flyttede han skolen til Dalby ved Kerteminde, og i 1866 fik skolen sin nuværende placering ved siden af Ryslinge Kirke.

På grund af faldende elevtal på højskolen blev Ryslinge Efterskole oprettet i 2009. Efterskolen har i dag cirka 150 elever i en del af højskolens bygninger.

Ryslinge Højskole blev relanceret som en teaterhøjskole i 2015 og har i dag 40 elever. Der er et langt kursusforløb fra starten af august til februar og et kortere forløb fra februar til slutningen af juni. Flere elever vælger at tage begge forløb.

Se mere på ryslinge-hojskole.dk.

Grundtvig lavede teater

N.F.S. Grundtvig var en af foregangsmændene bag oprettelsen af de danske folkehøjskoler, og hans buste står i højskolens foredragssal sammen med en buste af skolens stifter, Christen Kold.

- Selv Grundtvig lavede teater, og teater og højskole supplerer hinanden godt, mener Jeppe Sand, der har en baggrund som skuespiller og sceneinstruktør.

Han tog initiativ til at oprette teaterhøjskolen i 2015 sammen med skuespiller Susan A. Olsen, der har prøvet det meste som skuespiller på både teater, film og tv og i dag er kunstnerisk leder på teaterhøjskolen.

- Vi skulle være mindst 35 elever for at det kunne hænge sammen, og den 35. elev fik vi først tilmelding fra fire dage før, vi åbnede, fortæller Jeppe Sand.

- Ingen af os havde den store højskoleerfaring, men det havde Hanne heldigvis, siger Susan A. Olsen om Hanne Klindt, der er lærer i fysiodrama og blandt meget andet også er skolens koordinator.

- Hanne har en unik evne til at have varme højskolehænder, siger Susan A. Olsen med et smil mod sin værdsatte kollega i forårssolen.

Hilsen fra 1963

De historiske rammer, som teaterhøjskolen i Ryslinge befinder sig i, giver noget særligt.

- Det betyder noget, at vi står på skuldrene af noget, der ligger langt tilbage i tiden. Hvis vi havde været på et nedlagt plejehjem, havde vi nok også fået det til at fungere. Men det giver en kæmpe inspiration at være i disse historiske rammer, siger Jeppe Sand.

Det mærker Susan A. Olsen også.

- Når man åbner et skab, står der en hilsen fra en højskoleelev i 1963. Man kan mærke, at murværket er koldt om vinteren, og i foredragssalen har mange gennem årene siddet og hørt om Grundtvig, siger Susan A. Olsen.

Mange af eleverne kommer til Ryslinge med en drøm om at blive skuespiller. Men ikke alle bliver skuespillere.

- Det handler også om at blive afklaret og finde ud af, hvad det vil sige at være skuespiller. Det er en branche, hvor man skal være entreprenør og sin egen agent, og der er sjældent nogen pension, siger Susan A. Olsen om livet som skuespiller.

- Vi havde en elev, der fandt ud af, at hun ikke ville være skuespiller, men sygeplejerske, og det er fint at få afklaret. De får noget ud af det, selv om de ikke vil være skuespillere, fortæller Susan A. Olsen.

Men højskolen udklækker naturligvis også elever, der bliver optaget på skuespillerskolerne.

- Vi har fået folk ind på elevskolen hvert år, siden vi startede, og tre af de seks, der blev optaget på elevskolen i Odense i år, har gået hos os, siger Susan A. Olsen.

- Man er nødt til at vide, hvem man selv er og hvem man er i verden. Det eneste gode kort på hånden er at være dig selv, siger Susan A. Olsen.

Fysikken er vigtig for en skuespiller.

- Vi har fysiske øvelser på skemaet. Kroppen er en stor del af det at spille skuespil, hvor man lærer sin krop at kende, for det er den, man skal have med på scenen, siger Hanne Klindt.

Susan A. Olsen er kunstnerisk leder for teaterhøjskolen Ryslinge Højskole. Hun har en baggrund som skuespiller på både teater, film og tv og bor i Borup på Sjælland. Foto: Hardy Hounsgaard

Glad for Ryslinge

Ryslinge Højskoles placering i landlige omgivelser i det midtfynske et pænt stykke fra storbyen er ingen ulempe.

- Det kan godt være, at når vi ringer til en, vi gerne vil have som timelærer, og han sidder på sin yndlingscafé på Vesterbro, synes han, at der er langt til Fyn. Men når han kommer herover og ser det, så bliver han begejstret, siger Susan A. Olsen.

Eleverne flygter heller ikke til storbyen i ledige stunder.

- De tager ikke til Odense, når de har fri. De bliver her. Og når eleverne har deres forestilling på Det Kongelige Teater, så spørger vi københavnerne, som vi har en del af blandt eleverne, om de vil blive i København. Men de vil med tilbage til skolen. De har fået et helt andet forhold til Fyn, siger Susan A. Olsen.

De smukke omgivelser ved skolen i Ryslinge er med til at styrke sammenholdet.

- Naturen omkring os er poetisk i sig selv. Her er der ikke så meget, der forstyrrer, og man får mulighed for at fordybe sig sammen, siger Jeppe Sand.

Højskolen er også en aktiv del af lokalsamfundet i Ryslinge.

- Vi har en skolekreds, der er lokalt forankret, og man mærker stor kærlighed til ens arbejdsplads fra folk i byen. Vi har også arrangementer, hvor elever og folk fra byen er sammen, siger Susan A. Olsen.

Jeppe Sand er leder af Teaterhøjskolen Ryslinge Højskole. Han har en baggrund som sceneinstruktør og skuespiller og bor i Odense. Foto: Hardy Hounsgaard
Jeppe Sand, leder af teaterhøjskolen, foran det store gavlmaleri i den over 150 år gamle foredragssal på Ryslinge Højskole. Foto: Hardy Hounsgaard
Jeppe Sand, leder af teaterhøjskolen, kan mærke historiens vingesus på Ryslinge Højskole. Siden 1866 har der været højskole i de hvidkalkede bygninger på Højskolevej i Ryslinge. Foto: Hardy Hounsgaard
Hanne Klindt er lærer i fysiodrama på Ryslinge Højskole og blandt meget andet også skolens koordinator. Hun bor i Ryslinge. Foto: Hardy Hounsgaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce