Annonce
Fyn

Rottens år er hvert år

Annonce

Rotteplagen er blevet værre. 2020 ligner ligefrem et rekordår i anmeldelser af rotter. Kombinationen af resistens over for rottegift, milde vintre og mængder af madrester i det offentlige rum holder bestanden på et højt niveau. Skal vi have løst det problem, må vi hjælpe hinanden. En rotte er ikke noget harmløst dyr. Den kan bære rundt på hele 55 forskellige sygdomme, hvoraf mange potentielt kan overføres til mennesker. Rotterne bærer på alt fra salmonella og campylobacter til den frygtede Weils syge, som kan medføre døden på grund af nyre- eller leversvigt.

Kommunernes rottebekæmpelse og private firmaer, som bekæmper skadedyr, kæmper en brav kamp. Men som en rottebekæmper tidligere har sagt til Fyens Stiftstidende: Hvis en rotte kan vælge mellem vores gift eller en pizzaslice, tager den pizzaslicen.


Lad os se meget mere respektfuldt på det kedsommelige ord "vedligeholdelse"


Det er en fin anledning til at løfte pegefingeren og opfordre til at bære sine madrester hen i skraldespanden, i stedet for at smide det på gaden i en sammenbukket pizzabakke. Drop også den ellers velmenende fodring af katte og fugle. Det er mad, rotter også holder meget af.

Den her i landet så velkendte brune  rotte i god foderstand kan blive op til en halv meter fra snude til halespids, og det er ikke lige sådan en fætter, man har lyst til at møde for tit i gadebilledet eller se smutte op af ens toilet. Men udgifter til forebyggelse af rotteplagen er af den trælse slags, som ikke giver politikerne anledning til klipning af snore tilsat hornmusik.

Det handler langt hen ad vejen om fornyelse og vedligeholdelse af kloakker, og renholdelse af parker, gader og stræder. Der er ikke noget at sige til, at det er langt sjovere at få nye skoler, børnehaver, hospitaler og plejehjem for skattekronerne, men lad os se meget mere respektfuldt på det kedsommelige ord "vedligeholdelse". Og acceptere, at det koster penge at få det dødkedelige ord "vedligeholdelsesefterslæb" ud af kommunernes aktive ordforråd.

Som borgere kommer vi heller ikke uden om at skulle hjælpe til. Både med vedligehold, men også med mere omtanke med vores affald. Vi kan næppe vinde over rotterne, men sammen må vi kunne holde dem stangen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce