x
Annonce
Faaborg-Midtfyn

Ringe-virksomhed satser stort på isolering: - Det er jo ret beset et hul i væggen

Teknisk chef hos NASSAU Door, Kaleepan Karunakaran, er en af cirka 80 medarbejdere i portproducentens hovedsæde i Ringe. Firmaet har forhandlere i over 40 lande verden over. Foto: Peter S. Mygind
NASSAU Door producerer industri- og garageporte til hele verden fra sin fabrik i Ringe. Man har de senere år investeret massivt i at udvikle højisolerede porte, der kan holde på varmen - og sænke både varmeregning og CO2-udledning. Indtil videre er efterspørgslen begrænset, men det skal nok ændre sig, mener fabrikschef.

RINGE: Solen skrider ind langs gulvet i NASSAU Doors fabriksbygning, mens porten ruller op. Man bliver øjeblikkeligt ramt af den kolde februarluft, der strømmer ind af åbningen. Fabrikschef Carsten Petersen trykker på luk-knappen, og i løbet af få sekunder er porten igen lukket helt tæt, mens varmen vender tilbage i kroppen.

- Det er jo ret beset et stort hul i væggen, så man mister meget varmeenergi, når den står åben. Derfor arbejder vi på en opgradering af vores port, så åbne- og lukketiden bliver endnu kortere, siger Carsten Petersen.

Fabrikschefen finder en skive af en ældre port frem og holder den op mod den nye NASSAU 8000, der blev lanceret sidste år. Som man kan se, så er den nye port dobbelt så tyk og isolerer dobbelt så godt, forklarer Carsten Petersen. Faktisk er det markedets bedst isolerede port, og selvom den har været halvandet år undervejs og kostet hele udviklingsbudgettet i den periode, så tror NASSAU Door fuldt og fast på, at investeringen er det hele værd.

- Der er et enormt fokus på klima i den her tid, og det bliver ikke mindre. Vi skal være bedre til at spare på ressourcerne, og der er højisolering en del af løsningen, siger Carsten Petersen.

Annonce
Carsten Petersen, fabrikschef hos NASSAU Door i Ringe, mener, at man skal sætte større krav til isoleringen af industri- og garageporte. Foto: Peter S. Mygind

Tænker kun på prisen

Når NASSAU Door satser benhårdt på at lave bæredygtige porte, så er det ikke ren filantropi. Det også handler også om kolde kontanter. Man anslår, at cirka 25 procent af varmen i en godt isoleret bygning forsvinder gennem døre, vinduer og porte. Der er derfor mange penge at spare på varmeregningen, hvis man kan nedbringe dette udslip.

- Den nye port er cirka 20 procent dyrere end vores ældre modeller. Men til gengæld er den så meget bedre til at holde på varmen, at den har tjent sig selv ind efter et års brug, siger Carsten Petersen.

Med de tal skulle man tro, at kunderne som udgangspunkt altid foretrak de nye porte. Men NASSAU Door har indtil videre ikke oplevet den helt store efterspørgsel på den nye model. Tværtimod har man oplevet, at oftest er firmaets sælgere, der skal fremføre argumentet om energibesparelse, frem for køberne der bringer det på bane. Det skyldes især, at NASSAU Doors primære kundegruppe er entreprenører, der ofte kun har fokus på indkøbsprisen.

- Det er sjældent, at vi sælger til slutbrugerne af en bygning. Vi sælger oftest til entreprenører, der står for selve byggeriet. De tænker ikke på, hvad driftsomkostningerne er - for dem handler det om at bygge så billigt som muligt, så de kan vinde udbuddene, siger Carsten Petersen.

Brug for strammere regler

Der kan dog ske ting, som får entreprenørerne til at sejle om. Carsten Petersen fremhæver selv eksemplet med de såkaldte UPS-systemer - et slags backupbatteri, der hæver porten i tilfælde af brand. Det har i mange år været muligt at tilkøbe UPS-systemer hos NASSAU Door, men der har aldrig været den store efterspørgsel, fordi prisen på et sådan system næsten er lige så høj som på selve porten. Det ændrede sig dog, da brandmyndighederne for nogle år siden lavede en indsats for at fremme systemerne.

- Vi har mangedoblet salget af UPS-systemer i løbet af 3-4 år. Der bliver ikke engang spurgt ind til prisen mere, for det er bare noget, man skal have. Det viser, at det har en stor effekt, når myndighederne laver reguleringer, siger Carsten Petersen, der mener, at reglerne bør strammes på isoleringsområdet.

Han peger helt konkret på bygningsreglementet. Reglementet udspecificerer byggelovens krav og indeholder de nærmere detaljerede krav, som alle byggearbejder skal leve op til. Carsten Petersen er skuffet over, at det opdaterede reglement for 2020 ikke indeholder en skærpning af kravene til isolering af porte, hvilket NASSAU Door ellers havde satset på.

- Vi kan ikke forstå, at man ikke strammer reglerne. Regeringen har et mål om, at vi skal nedsætte vores CO2-udslip med 70 procent inden 2030, og hvis vi skal nå det, så skal isolering også på dagsordenen, siger Carsten Petersen, der dog tror, at det nok skal komme.

- Hvis vi ikke troede på, at højisolering var fremtiden, så investerede vi ikke så massivt i det, som vi gør, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Debat: Støt handelslivet så seks tomme butikker ikke bliver til 76

Lokaldebat: I disse corona-tider er der tid til at reflektere over mange ting. En af disse er butikker. Som Faaborg er nu med mange lukkede på grund af coronaen og en mennesketom gågade samt andre steder, så kunne det være, folk skulle tænke lidt eller meget over brugen af indkøb på webshops. Det udvikler sig konstant i stigende grad. Hvis det bliver ved med at udvikle sig, så bliver Faaborg en meget tom og trist by, hvilket også vil have en effekt på et dalende antal turister. Denne tomhed har vi allerede nu fået et eksempel på. Så fremover: Handl lokalt i de fysiske butikker, så vi bevarer handelslivet. Hvis der er ting, man ikke kan købe her, så er det måske nødvendigt med køb på webshops. Forestil jer for eksempel en Open By Night uden butikker eller en almindelig hverdag med tomme lokaler. Det bliver en trist vandring igennem byen. 2019 optalte jeg antal butikker med start Østergade og op ad Østergade til Torvet, Torvegade, Mellemgade, Vestergade og frem til Mellemgade med slutpunkt ved Hammer-Hansen. Der er steder, som er detailhandel, caféer, bodegaer og restauranter. Der var faktisk 76 åbne steder. Der var seks lukkede. Generelt dukker der hurtigt nye butikker op i de tomme lokaler i byen. I dag var der det samme resultat. Og så er der jo også lige de fyldte lokaler i Herregårdscentret plus seks supermarkeder. Vi har et rigt handelsliv i Faaborg. Støt det og gå udenom webbutikker og ind i en fysisk lokal butik, så de seks tomme lokaler ikke bliver til 76.

Danmark

Udlejere slår hårdt tilbage mod butikskæder, der nægter at betale husleje

Annonce