Annonce
Navne

Ridder af Dannebrog: Erik Kromann modtager ridderkors

- Nu kan det være, at du får dit tredje stik, spøgte næstformand i Marstal Søfartsmuseum og borgmester Ole Wej Petersen, da han satte Ridderkorset på Erik Kromanns bluse. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
Der ventede en overraskelse til Erik Kromann ved tirsdagens generalforsamling på Marstal Søfartsmuseum. Han fik nemlig et ridderkors for sit mangeårige virke og indsats ved søfartsmuseet.

Marstal: Generalforsamlingen på Marstal Søfartsmuseum startede med en overraskelse. Da Trollesalen var fyldt klokken 19 ringede bestyrelsens næstformand Ole Wej Petersen med klokken og tog ordet.

- Vi har et lille punkt på dagsordenen, inden vi går i gang, sagde han.

Derpå fortalte han om de mange forsøg, der hidtil var blevet gjort for at få et ridderkors til Erik Kromann. Om ansøgninger skrevet af borgere, borgmesteren, bestyrelsen og andre gode kræfter uden at lykkes. Om den sidste ansøgning, hvormed man havde håbet at overbringe Erik Kromann ridderkorset på Eriksens Plads på dagen for sin pension efter 40 års virke ved museet.

Annonce
Erk Kromann (tv.) var tydeligt rørt, da han kvitterede for den indsats bl. a. Ole Wej Petersen havde præsteret for at få den tidligere museumsleder slået til Ridder af Dannebrog. Foto: Søren Stidsholt Nielsen

- Men det er ikke så nemt at komme igennem orden-systemet, når man er ansat i en privat virksomhed, sagde Ole Wej Petersen, som dog kunne røbe, at der for et par dage siden var "kommet noget med posten."

Under klapsalver fra de tilstedeværende kunne Erik Kromann således modtage det ridderkors, der endelig var kommet, og som havde været så længe undervejs. Og så endda på Valdemars Dag.

"Gud og Kongen" -  og Marstal Søfartsmuseum. Foto: Søren Stidsholt Nielsen

- Du skulle da have givet mig et vink, så havde jeg taget en jakke på, sagde Erik Kromann, der havde tatoveringerne blottet på de opsmøgede bluseærmer, inden han takkede salen:

- Jeg er meget benovet.

Ridder Erik

Efterfølgende fik Karsten Hermansen ordet, og han fortalte i en tale om begrundelsen for at indstille Erik Kromann til ridderkorset.

- Erik var Marstals Søfartsmuseums karismatiske leder gennem godt 40. Han begyndte ene mand i huset, som hurtigt voksede, og i dag fremtræder Marstal Søfartsmuseum som et, i forhold til byen, overraskende stort museum med gæster fra hele verden, sagde Karsten Hermansen og fortsatte:

Dannebrogordenen

Danmark har to kongelige ridderordener, Elefantordenen og Dannebrogordenen.

Dannebrogordenen blev indstiftet i 1671 af Christian V og havde dengang kun én grad – betegnet Hvid Ridder. I 1808 blev den dog inddelt i flere grader, og kredsen af dekorerede blev udvidet til også at omfatte borgerligt fødte personer.

Danske statsborgere af borgerlig oprindelse udgør i dag langt den største gruppe af dekorerede.

Graden består af et hvidemaljeret latinsk sølvkors med røde kanter i transparent emalje. Over korset er den tildelende regents kronede monogram.

Korset bæres af mænd, og i øvrigt til uniform, i korsbånd; kvinder i civil påklædning bærer korset i sløjfe. Ordenen bæres på brystets venstre side.

- Erik valgte at være museumsleder ved ikke bare at bringe sit museum frem i forreste række blandt Danmarks kulturhistoriske museer, men han har i den grad sammenvævet opgaven med en betydningsfuld indsats som en af dansk søfarts markante profiler. Der findes i dag næppe nogen større kender af dansk sejlskibssøfart og coastersøfart end Erik B. Kromann. Han kender og genkender stort set alle skive, næsten som var det personer med individuelle karaktertræk, og han har formidlet sit store overblik til høj som lav i Danmark, i nabolandene og over hele verden. Hans smittende entusiasme, den karakteristiske maritime udtryksform, et usædvanligt talent for at fortælle og hans venlige og rummelige væremåde har inspireret og nået folk på de utroligste positioner i verden.

En af de personer er Hendes Majestæt Dronning Margrethe, som Erik Kromann selv havde til bords ved et royalt besøg på Ærø i 2014.

- Hun er et meget vidende og gemytligt menneske, kunne den pensionerede museumsdirektør fortælle i kølvandet på talen.

Erk Kromann, Marstal Søfartsmuseums leder gennem 40 år, er nu også en glad Ridder af Dannebrog. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
Annonce

Museet har det godt

Efter Erik Kromann var slået til ridder, fortsatte generalforsamlingen med dagsordenen. Formand Christina Kjerulff kunne i beretningen fortælle, at museets bygninger, forskning og økonomi har det godt.

Af regnskabet fremgår, at Marstal Søfartsmuseum resultat før skat er vokset fra 951.817 kroner i 2019 til 1.409.665 kroner i 2020.

Museets bestyrelse blev genvalgt med undtagelse af Ebbe Andersen, der ønskede at træde ud. Han bliver erstattet af enten Anja Scocozza eller Christian Arnold, som er suppleanter.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Efter branden: Hovedbygning på Bjørnemose Gods bliver genopført for 30 millioner kroner - og ejernes humør er i top

Danmark

Søndagens coronatal: 893 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Navne For abonnenter

Hospice-leder går på pension: - Man skal turde at tale om døden

Debat For abonnenter

Ærø har brug for de unge fra eksilet

Søsiden

Erna er født grøn, men navnet fik hun først i pensionsalderen

Ærø For abonnenter

20 timer i røg og damp: Michael måtte bore sig vej ind i boksen, da håndtaget faldt af

Langeland For abonnenter

- På et tidspunkt kommer franskmændene og køber jord i Danmark: Langelandsk vin lever i bedste velgående Tranekær

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Navne

Hvor vil du helst være, stiftsamtmand? Fyn, svarede Ninna Würtzen. Nu fylder hun 80

Svendborg

Farvel og tak, 5700 Summer: Stor billedserie fra de sidste koncerter

Sport

Dette gik du glip af i nat: Dansk kajakhåb stryger sikkert i semifinalen ved OL

Sport

OB fik vist sin grænse: Der var den kølige klasse til forskel

Erhverv For abonnenter

Nyt fra Svendborgs erhvervsliv: Værtshus havde plus i første regnskab, mens bagerbutikken satte penge til

Faaborg-Midtfyn

Ét læserønske er borgmesteren åben for: - Det er ikke første gang, jeg hører om det

Annonce