Mordbrand: Sidst på formiddagen torsdag fik medlemmerne af Folketingets retsudvalg anledning til at glippe med øjnene og synke mundvandet en ekstra gang.
For første gang så de noget, de har talt om i tre årtier, og som de også skulle tale om nu, og igen i næste uge og sikkert mange gange i fremtiden. Det var virkelig grimt, det, de så, og som avisen Danmark også har set. De så en video, som svensk politi optog af interiøret på den udbrændte færge Scandinavian Star.
Videoen er fra 8. april 1990, dagen efter branden hærgede og tog livet af 159 mennesker på vej fra Oslo til Frederikshavn.
Videoen skildrer det, som øjnene i hovedet på en svensk politimand så gennem linsen, da han forrest i politiflokken trådte ind i færgens indre: Lig efter lig, forkullede og forvredne. Nogle lå i bunker, fordi ofrene, da de endnu var i live, i desperation klatrede over hinanden i deres søgen efter en udgang under det uigennemtrængelige røgtæppe og i de altfortærende flammer.
- Rystende, lød reaktionen fra Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup, efter mødet.
- Simpelt hen så modbydeligt, sagde SF's retsordfører Karina Lorentzen.
Både de og to andre retspolitikere, Avisen Danmark talte med torsdag, Søren Søndergaard fra Enhedslisten og Jens Rohde fra Radikale Venstre, har fået styrket argumentet om, at en efterforskning af den påsatte færgebrand skal sættes i gang.
Lig i bunker
Videoen appellerede nemlig til andet end følelserne. Den viste også et raseret, forrevet helt igennem ødelagt færgeinteriør, og den viste nogle spor, der understøttede, at præcist dét var meningen..
Mistanken om, at en kriminel gerning således lå bag, blev styrket af politiets videokonstateringer af, at brandbare væsker syntes at være taget i brug, hydraulikrør var udsat for hærværk, så olie flød foran kahytter, og branddøre, der skulle forhindre en brands udbredelse, var blokerede og forhindret i at kunne virke. Alt sammen noget, der har været fremført mange gange tidligere. Her så retspolitikerne det på video.
- Det kommer til at indgå i det møde, vi på næste torsdag skal have med justitsministeren om, hvad der skal ske i sagen, sagde Enhedslistens Søren Søndergaard efter mødet.
Gjorde indtryk
Videoen er aldrig indgået i nogen efterforskning. Den forputtede sig i opklaringsarbejdets tredeling mellem Norge, Sverige og Danmark.
Men den danske støtteforening for overlevende og pårørende har fundet den i et svensk politiarkiv. Mike Axdal, der selv er både overlevende fra branden og pårørende - han mistede sin far og sin bror - deltog som gæst i mødet i retsudvalget.
- Jeg håber vores øvrige oplysninger om sagen sammen med videoen gjorde indtryk på politikerne, siger han.
Det gjorde de, i hvert fald hos de retspolitikere, Avisen Danmark talte med efter mødet.
- Mistanken om forsikringssvindel er helt centralt. "Follow the money," som man siger, men det har man ikke gjort. Det er en sag, der har været fuld af benspænd og urent trav. Nu skal vi have den efterforskning, siger Peter Skaarup fra Dansk Folkeparti.
Det mener også Karina Lorentzen, retsordfører for SF.
- Der er behov for en rigtig politimæssig efterforskning, ikke kommission eller advokatundersøgelse eller noget i den stil, men helt almindelige efterforskningsmæssige skridt, med afhøringer og indkaldelser af vidner, og adgang til alt materiale, der måtte være, siger hun.
- Nationalt traume
Da Scandinavian Star blev sat i brand var der 11 dage til Jens Rohde fra Radikale Venstre fyldte 20 år. Han befandt sig i sin ungmandslejlighed i Viborg, da fjernsynet sendte nyheden om branden ud i hovedet på ham. Dér satte den sig fast.
Jens Rohde, Radikale VenstreDet er ikke et spørgsmål om, hvad man vil. Det er et spørgsmål om, hvad man skal. Og denne sag skal opklares.
- Branden er blevet et nationalt traume, og vi skylder os selv og vores eftertid, og særligt de pårørende, at den sag bliver afsluttet. Det er ikke et spørgsmål om, hvad man vil. Det er et spørgsmål om, hvad man skal. Og denne sag skal opklares, siger han.
Søren Søndergaard fra Enhedslisten deler ønsket om en efterforskning.
- Pårørendeforeningen har fremlagt et ønske om en task force model, der skal gå ind i en sådan efterforskning. Det virker som om, at der er politisk vilje til at finde en model. Jeg håber, det bliver muligt at tale med justitsministeren om mulighederne, så vi rammer det helt rigtige, og at han ikke har lagt sig fast på noget bestemt inden mødet på torsdag, siger han.