Annonce
Langeland

Restauranter på Langeland når ikke genåbning: - Vi blev taget med bukserne nede

Restaurant Kaos slår på genåbningsdagen dørene op for Fyns Amts Avis' udsendte, men holder lukket frem til 6. maj. Foto: Kasper Baatrup
På dagen, hvor de endelig har tilladelse til indendørsservering igen, forbliver mange af Langelands restauranter lukkede.

Lohals: Efter mere end fire måneders nedlukning har Langelands restauranter igen tilladelse til slå dørene op. Det gør de bare ikke. På dagen, som var gået hen og blevet lidt af et tilløbsstykke, er lokalerne på flere af øens spisesteder rømmet for gæster, men fulde af håndværkere og stilladser.

Det gælder også på Restaurant Generalen i Tranekær.

- For tre dage siden modtog jeg en sms fra en af mine ansatte, som skrev: Har du hørt, at vi må åbne om tre dage? I første omgang tænkte jeg, at det var en dårlig joke, siger indehaver Christian Pichardt.

Annonce

Da det gik op for ham, at den var god nok, kontaktede han entreprenørerne.

- Det kunne de ikke nå. Vi havde jo også en aftale med både malere og tømrere om, at de havde knap to uger endnu til at klare renoveringen. Så selvfølgelig kan det ikke pludselig ændres til tre-fire dage. Man kan roligt sige, at beskeden om at vi måtte åbne to uger tidligere end planlagt tog os med bukserne nede, siger Christian Pichardt.


Vi havde bestilt mange af vores varer til den 6. maj. Vi vil gerne gøre åbningen helhjertet. Så nytter det ikke, at vi står med et halvfærdigt menukort.

Benedikte Vigsø, indehaver af Restaurant Kaos i Lohals


Selvom forskydningen af regeringens planer har syrnet de sidste tilsmagninger frem mod den store dag, glæder han sig over, at næste fase er skudt i gang.

- Vi glæder os helt vildt til at komme i gang. Vi håber selvfølgelig, at sommeren i år bliver lige så god som sidste år. Det reddede os. Vi har masser af reservationer, og vores feriehuse er revet væk. Der er ganske få ledige pladser tilbage i sommersæsonen. Så nu er vores opgave at holde sæsonen kørende helt indtil september eller måske oktober, siger Christian Pichardt.

Stor usikkerhed

Da indendørsservering forleden blev rykket frem fra 6. maj til 21. april, var et bredt udsnit af øens restauratører midt i forberedelser, som ikke kunne bremses. Så mens deres ventende klientel står på tæerne af hinanden for igen at komme ud at spise a al carte, stæser øens køkkenpersonale rundt for at klare de sidste forberedelser.

Restaurant Skudehaven i Rudkøbing skriver på deres hjemmeside, at de - ligesom Generalen - ikke når det inden 6. maj.

Restaurant Kaos i Lohals når heller ikke i drift i sæsonens to første uger. Benedikte Vigsø, indehaver af Kaos, fortæller, at de ligesom Generalen har haft travlt med renovering. Desuden er leverancen af fadøl og specialøl endnu ikke er ankommet.

- Vi havde bestilt mange af vores varer til den 6. maj. Vi vil gerne gøre åbningen helhjertet. Så nytter det ikke, at vi står med et halvfærdigt menukort, siger Benedikte Vigsø.

Restaurant Kaos har klaret skærene under nedlukning uden hjælpepakker, fortæller indehaver Benedikte Vigsø, som glæder sig til at kunne byde velkommen til gæster igen. Foto: Kasper Baatrup

Hun tilføjer, at der i branchen er stor usikkerhed om, hvordan man skal håndtere genåbningen.

- Som jeg forstår det, skal vi ikke kun tjekke coronapas. Vi skal også se gæsternes kørekort. Men hvordan hænger det sammen med gdpr-relgerne om beskyttelse af cpr-numre? En anden ting er: Kan kunder snyde sig ind ved at sige, at de er fritaget fra test og coronapas, og hvem får så bøden, hvis politiet kommer?

Annonce

Kassen er tom

Forvirring om de præcise krav til at drive restaurant betyder, at Gæstgivergården i Lindelse tidligst åbner 20. maj. Det fortæller medejer Nishanth Ganeshalingam.

- Jeg skal være helt sikker på, hvad retningslinjerne er, så jeg ikke pludselig skal diskutere det med politiet, siger han.

Gæstgivergården har været lukket siden august sidste år, fortæller han. Kassen er derfor ved at være gabende tom.

- Jeg skal tjene penge, men det er ikke forsvarligt at puste til smittespredning. Det føler jeg, at vi gør, når vi ikke er helt klar over, hvad retningslinjerne er, siger Nishanth Ganeshalingam.

Det er dog ikke alle, der venter til maj med at slå dørene op.

Ole Hay Jørgensen, som ejer Kædeby Caeféen, mener, at den nye genåbningsdato er er valgt hovedkulds.

- Vi var gået i gang med at male, men nu åbner vi den 22. april. Det er jo fantastisk, at vi må åbne igen. Det er bare meldt ud på en klodset måde, siger Ole Hay Jørgensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Svendborg

Beboere på småøerne får en forlomme i vaccinationskøen

Annonce