Annonce
Langeland

Rema-sag splitter kandidater og partier på kryds og tværs

Sådan kommer der til at se ud på Nørrebro i 2023, hvis det står til dagligvarekæden Rema 1000 og et flertal i den nuværende kommunalbestyrelse, men uenigheden er stor i flere partier, og flertallet for planerne kan skifte efter valget. Illustration: Rema 1000
Internt uenighed om Remasag i flere partier. Størst er splittelsen blandt de otte socialdemokratiske kandidater, hvor fire siger nej, tre siger ja og én er i tvivl.

Rudkøbing: Sagen om en udvidelse af bymidten har ikke kun splittet den nuværende kommunalbestyrelse.

De 47 kandidater på stemmesedlen er også uenige, og uenigheden rækker langt ind i flere partier.

I Radikale Venstre, Venstre og SF er der intern uenighed, og i Socialdemokratiet er splittelsen nærmest total blandt partiets otte kandidater.

Annonce

René Larsen, Joan Kate Pedersen, Ole Sørensen og Tina Juul Pedersen siger alle nej til en udvidelse af centerområdet og en Rema-butik på gasværksgrunden, mens Lisa Pihl Jensen, Preben Jørgensen og Arno Kruse siger ja. Britt Norre er i tvivl om, hvor hun skal stille sig.

Partiets spids- og borgmesterkandidat René Larsen tror dog ikke, at den interne uenighed blandt S-kandidaterne har nogen nævneværdig betydning.

- Sagen fylder meget på Langeland, men i forhold til de andre problemer, vi har, er det en lille sag, og derfor tillægger jeg heller ikke sagen og vores uenighed særlig stor værdi. Vores kandidater ser forskelligt på, hvad der vil være det bedste for den lille mand m/k, men det er jo ikke hjerteblod for Socialdemokratiet, som hvis det for eksempel handlede om en privatiseringssag, siger René Larsen.

Skeptisk overfor trafik

I SF siger otte af de ni kandidater ja til en udvidelse af centergrænsen. Erik Jørgensen er den eneste, der står udenfor SF-gruppen, mens Nynne Printz undervejs har indtaget flere synspunkter.

Kort fortalt

Dagligvarekæden Rema 1000 har i flere år forsøgt at åben en butik udenfor bymidten i Rudkøbing – blandt andet på Rudkøbing Skoles gamle boldbane langs Ringvejen, men hver gang er beskeden den samme: I er udenfor centerområdet, hvor der må drives detailhandel.

I 2020 forsøger kæden at åbne en butik på hjørnet af Ringvejen og Nørrebro – overfor OK-tanken, men borgmester Tonni Hansen (SF) afviser planerne med samme centerområde-argument.

På et møde mellem borgmesteren, Kim Welcher (DF) og repræsentanter for Rema 1000 bliver ideen om en butik på den gamle gasværksgrund født. Tonni Hansen ser en mulighed for at tiltrække en investor og samtidig få rettet op på et område, som er i forfald. Gasværksgrunden ligger 100-200 meter udenfor det nuværende centerområde (Dansk Outlet på hjørnet af Ahlefeldtsgade og Nørrebro), hvor det er tilladt at drive detailhandel.

Det kræver et tillæg til kommuneplanen samt en ny lokalplan, hvis gasværksgrunden skal indlemmes i centerområdet. Et politisk flertal på ni mod seks sætter på et møde i kommunalbestyrelsen den 13. september dette arbejde i gang.

Hun stemte nej til planerne i januar, stemte blankt i august og svingede over til et ja, da sagen blev behandlet i kommunalbestyrelsen i september. Nynne Printz forklarer, at hun hele tiden har været skeptisk overfor en stigende trafik af lastbiler ind gennem midtbyen, og at det i sidste ende har været udslagsgivende for hende.

SF'eren Nynne Printz har både stemt blankt, nej og ja til en udvidelse af den centergrænse, der kan bane vej for Rema 1000 på Nørrebro.

- Jeg starter med at stemme nej, fordi jeg har ondt af de store butikker, som for nyligt har bygget om - det er især Aldi, som netop ikke fik lov til at flytte sig. Da det så viser sig, at Rema er fast besluttet på at komme til Rudkøbing, og der er rygter om, at de vil placere sig på Vejlen, så man siger nej til gasværksgrunden, så foretrækker jeg Nørrebro af hensyn til trafikken, siger hun.

- Jeg kan ikke se for mig, at vi skal have kæmpestore lastbiler den vej ned igennem forbi en børnehave ved Vejlen, og derfor har min holdning om, at det er synd for Aldi måtte vige, forklarer Nynne Printz.

Hvis sådan en sag kan skubbe 50, 100 eller 200 stemmer, så kan det være nok til at flytte et mandat og måske afgøre, om det bliver et rødt eller blåt flertal, og også hvem der bliver borgmester.

Roger Buch, kommunalforsker

Hun er en del af det flertal i den nuværende kommunalbestyrelse på ni mod seks, som har sat embedsmændene i gang med at lave kommuneplantillæg og lokalplan, der skal bane vej for Rema på Nørrebro. Modstanderne af en Rema-butik på gasværksgrunden sværger til, at flertallet skifter efter valget den 16. november, så de kan stoppe processen.

Annonce

Kan skubbe stemmer

Kommunalforsker Roger Buch fortæller, at det normalt er sager om skoler, daginstitutioner og ældrepleje, der optager de fleste vælgere ved et kommunalvalg, men at sager om byudvikling også kan spille en stor rolle.

Han afviser ikke, at sagen om Rema 1000 og centerudvidelse kan afgøre valget på Langeland.

- En sag behøver faktisk ikke at fylde meget for at være afgørende. Hvis sådan en sag kan skubbe 50, 100 eller 200 stemmer, så kan det være nok til at flytte et mandat og måske afgøre, om det bliver et rødt eller blåt flertal, og også hvem der bliver borgmester, siger Roger Buch.

- Og de enkelte kandidater kan miste eller få 10 eller 25 stemmer, som kan være helt afgørende for, om de får en plads i kommunalbestyrelsen, siger kommunalforskeren på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

Det Konservative Folkeparti og Enhedslisten er de eneste af de otte opstillede partier, hvor alle kandidater er enige i sagen om Rema 1000 på Nørrebro. Alle fem konservative kandidater siger nej til en centerudvidelse, og i Enhedslisten siger de to kandidater også nej til planerne om at udvide detailhandelsgrænsen.

Annonce
Svendborg For abonnenter

Reaktioner på ny multiarena i Svendborg: Stor begejstring, men politiker er skeptisk

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Langeland

Efter kraftig opfordring fra politiet: Ny parkeringsplan kan sende p-vagter tilbage på gaden

Svendborg For abonnenter

Sydfynsk vingård solgt efter tre dage på markedet: - Det er ikke helt normalt, at en ejendom bliver solgt så hurtigt i den prisklasse

Svendborg

To mænd dømt og udvist af landet for tyveri af spiritus: SuperBrugsen i Skårup oplever flere, der snupper de dyre flasker

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Intet er sket med faldefærdig bygning, selvom deadline blev overskredet for en måned siden: - Skal vi komme til skade eller miste livet, før nogen gør noget?

Pengeregn over statskassen: Når priserne stiger, følger momsen med

Ærø

Mek Peks far og søn projekt er efter ti år endelig lykkes

Sport For abonnenter

Svendborg-Oure FA er i 3. division - nu falder afgørelserne i Danmarksserien

Danmark

Alene i julen? Sådan passer du på humøret juleaften

Langeland

Øhavsmarkedet er skudt i gang: - Ulla er ny og håber på mange besøg over sommeren

Svendborg

Mads og Signe vågnede til lyden af knust glas midt om natten: - Pludselig stod der en fremmed mand i naboens have

Skoleskydernes yndlingsvåben i USA er som et legosæt og fås også i lyserød

Sport For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: Multiarena i Svendborg kan sikre, at vi ikke længere skal være underdogs

Livsstil For abonnenter

Michael Ahlefeldt laver kunst i neon: - Jeg blotter mig med det her

Faaborg-Midtfyn

Endnu en investering er på vej: Steensgaard vil gerne købe mere jord

Annonce