Annonce
Debat

Rema 1000 i Rudkøbing: Faktatal mangler, her er et bud på omsætning og beskæftigelse

- Nedgangen i specialbutiks-omsætningen, butiksdøden, færre beskæftigede og ødelæggelsen af den umistelige kulturarv, det opfatter jeg og mange andre for ”afvikling”, lyder det fra Michael Martin Jensen. Arkivfoto: Michael Bager.

Lokaldebat: Der har ikke været faktatal i de meninger og sagspapirer, der har været omkring Rema 1000, bortset fra, at husene, som man vil kværne, er bevaringsvurderet i de allerhøjeste bevaringsklasser fra 2 til 3.

Hvad betyder det så for økonomien og beskæftigelsen? Der er må være regne- og kræmmerfolk i kommunalbestyrelsen, som kan tælle - kom blot frem af busken for her er der nogle tal:

Et discount-marked skal i dag have en salgsomsætning på 48–52 millioner kroner om året.

En normalforbruger lægger omkring 22– 26.000 kroner om året i sådan en butik, og hvis vi optimistisk regner med at cirka 350 langelændere for øjeblikket dagligvarebruger totalt i Rema 1000 i Vindeby, svarer det til, at der vil kunne hjemtages ni millioner ”nye” købekroner til Rudkøbing.


Hvad betyder det så for økonomien og beskæftigelsen? Der er må være regne- og kræmmerfolk i kommunalbestyrelsen, som kan tælle - kom blot frem af busken.


Men det betyder i den anden kolonne af regnearket, at der fra Langelands andre butikker skal hentes omkring 40 millioner, et beløb, der nogenlunde svarer til 70 % af salgsomsætningen i et af de mindre supermarkeder i byen eller til den samlede salgsomsætning hos to butikker på Nord- eller Sydlangeland, altså indskrænkning af dagligvare-udbuddet.

Beskæftigelsesmæssigt kan der eventuelt komme 15 heltids butiksansatte i en Rema 1000, for discountmarkeder har halvt så mange ansatte pr. salgskrone, som traditionelle butikker med et mere varieret vareudvalg og med specialafdelinger har.

Heraf flyttes maksimalt fire heltidsansatte fra Vindeby til Langeland, og nogle af dem er måske endda fra Langeland. Måske oprettes der så 11 arbejdspladser som afløser de 15–22, der fjernes fra den mere personaletunge butiksomsætning, som forsvinder - altså tab af arbejdspladser

Det er så de iskolde tal i det, nogle kalder ”udvikling”. Nedgangen i specialbutiks-omsætningen, butiksdøden, færre beskæftigede og ødelæggelsen af den umistelige kulturarv, det opfatter jeg og mange andre for ”afvikling”.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Langeland

Bilist ville ikke standse for politiet: Var påvirket, kørte på stjålne nummerplader og havde intet kørekort

Annonce