Annonce
Svendborg

Regnfuldt efterår giver kamillefyldte rapsmarker

Vinterbyggen ser ud til at klare sig flot i år. Foto: Jens Amtoft
Høsten på Sydfyn går som forventet. En masse regn i efteråret 2019 gjorde det klart, at landmændene måtte forvente en del ukrudt i årets høst, blandt andet kamille. Planteavlskonsulent forventer dog stadig et positivt afkast på de fleste afgrøder.
Annonce

Svendborg: Høsten på Sydfyn går planmæssigt. Der er den korte konklusion, når man spørger Hans Kristian Abildskov, planteavlskonsulent på Sydfyn, i landbrugsrådgivningsvirksomheden Velas.

Overordnet er der foreløbig kommet det ud af høsten, som man kunne forvente. Det vil sige, at der også har været nogle marker, som gav et noget mindre udbytte end forventet. Det kan der være flere årsager til, ikke mindst vejrforholdene under etableringen.

- Henover vinteren kom der utrolig meget regn. Det har selvfølgelig en betydning, om afgrøderne har været i god kalkningsmæssig stand. Det vil sige om reaktionstallene i jorden er i orden. Det betyder altså noget. Der er også forhold som etableringsmetoden, der har noget at sige, forklarer Hans Kristian Abildskov.

Annonce

Så før oktober

Det er altså en blandet fornøjelse at dyrke afgrøder. Det ved folk i landbruget godt, og derfor findes der forskellige måder at forebygge og imødegå de forskellige udfordringer. Desværre er klima og vejr ikke noget, man kan styre, og derfor er der også tidspunkter, det er bedre at så, end andre, afhængig af afgrøden.

- Sådan noget som vinterbyg, det skal man helst have i jorden omkring midten af september og ikke meget senere. Det er naturligvis op til den enkelte, fordi man ikke ved præcis, hvornår det våde efterårsvejr starter. En god tommelfingerregel er dog at få sået før efteråret officielt starter, altså før oktober, siger Hans Kristian Abildskov.


Det ser ud som man kunne forvente og så er der jo afgrøder, hvor det er for tidligt at sige noget om udbyttet.

Hans Kristian Abildskov


Det er heller ikke kun timing for såningen og vejret som har betydning for høstens størrelse. Ukrudt er en stor udfordring, ikke mindst kamille.

- Kamille finder man næsten altid i høsten af vinterraps. Så er det bare omfanget som kan veksle, men det er noget skidt uanset. Og på grund af den regnfulde vinter har kamille haft gode muligheder for at vokse. En metode til at bekæmpe den, er at køre før høst med Round-up, som man jo stadig må. En anden løsning kan være at skårlægge vinterraps og på den måde blotlægge kamilleplanterne, som så visner og lettere kan håndteres i høsten, fortæller Hans Kristian Abildskov.

På trods af komplikationer som vejr og ukrudt mener Hans Kristian Abildskov, at der er grund til og være optimistisk omkring årets foreløbige høst.

- Det ser ud som man kunne forvente og så er der jo afgrøder, hvor det er for tidligt at sige noget om udbyttet. Vårbyggen og vinterhveden ser ud til at klare sig godt. Høsten af den er kun lige i gang, så der kan nå at dukke nogle fine resultater op, siger Hans Kristian Abildskov.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ærø For abonnenter

Tidligere borgmester på Ærø giver råd inden budget-forhandlinger: Man skal tænke sig om, inden man bruger alle pengene

Svendborg

Forening frygter forgiftning: Tre døde havørne fundet på Tåsinge

Ærø

20 millioner at gøre godt med: Nu skal kommunalbestyrelsen på Ærø blive enige om, hvordan pengene bruges

Annonce