Annonce
Langeland

Regionen holdt nedlæggelse af lægevagten skjult i halvandet år: - Det forarger mig, at kommunen ikke er blevet orienteret

Bente Arnsted, formand for Ældrerådet i Langeland Kommune og medlem af hjertestarterforeningen i Tullebølle, kritiserer Region Syddanmark for at have kendt til den midlertidige nedlukning af vagtlæge-konsultation i Rudkøbing, uden at have informeret kommunen. Foto: Ole Grube
Region Syddanmark vidste, at lægevagten i Rudkøbing - såvel som en række andre steder - var ubemandet i halvandet år, uden at kontakte Langeland Kommune. Det får både formanden for Ældrerådet og borgmesteren op af stolene.

Langeland: Ligesom en række andre fynske og sønderjyske byer har lægevagten i Rudkøbing været lukket i halvandet år. Siden forsommeren 2020 har man i Region Syddanmark vidst, at 12 konsultationssteder tværs gennem regionen har været ude af drift. Men regionen har ikke videreformidlet nedlukningen til de berørte kommuner eller til offentligheden. I mellemtiden har borgere på Langeland, som måtte have døjet med sygdom uden for lægens åbningstid, været nødt til at køre til Svendborg for at få behandling.

Bente Arnsted, formand i Ældrerådet Langeland, kritiserer regionens mangelfulde kommunikation.

- Isoleret set kan der være et problem i, at en borger fra Lohals eller Bagenkop, som har det skidt, selv må finde ind til Svendborg. Men det, der forarger mig mest, er, at kommunen ikke er blevet orienteret, siger Bente Arnsted.

Annonce

Vi er dybt utilfredse med den behandling, vi har fået i denne sag. Hvad bilder de sig ind?

Tonni Hansen (SF), borgmester på Langeland

Niels Jørgen Langkilde, formand i Patientforeningen, har tidligere på ugen fortalt avisen, at det hovedsaligt er ældre, der betaler prisen.

- Der er mange ældre, som kun med stort besvær og/eller omkostninger kan komme til Odense eller Svendborg, sagde han.

Og de, der besværer sig med rejsetiden, udsættes for forøget risiko for at blive smittet med covid-19, når de når frem til sygehuset, tilføjede han.

Covid-19 som begrundelse

Beslutningen om midlertidigt at lukke en række af regionens konsultationssteder blev truffet af regionens organisation for praktiserende læger, PLO Syddanmark, i slutningen af marts. Det fremgår af et brev dateret den 1. december 2021, som regionen har sendt til de pågældende kommuner.

- PLO Syddanmark har som primær begrundelse for den midlertidige ændring i anvendelsen af konsultationssteder anført pres grundet covid-19-pandemien, står der i brevet.

Sagen kort

PLO Syddanmark lukkede i foråret lægevagten 12 forskellige steder i Region Syddanmark.

Lægevagten tager sig af sygdom og skader uden for lægens åbningstid. Et opkald til lægevagten besvares af en læge eller sygeplejerske, som vurderer, om den telefoniske kontakt er nok, eller om symptomerne skal undersøges. I særlige tilfælde kan der være behov for sygebesøg.

I Region Syddanmark vidste man, at konsultationsstederne blev sat ud af drift, men man forsømte at meddele kommunerne.

Konsultationsstederne blev lukket i Assens, Brørup, Fanø, Fredericia, Faaborg, Middelfart, Ribe, Ringe, Rudkøbing, Tønder, Varde

Det beskrives videre, at man i regionen blev bekendt med PLO’s overvejelser om nedlukning af konsultationsstederne i slutningen af marts, og at det et par måneder senere stod klart, at funktionen var nedlagt.

At nedlæggelsen siden er blevet fastholdt, skyldes angiveligt, at coronapandemien har medført et behov for at afholde video-konsultationer samt omprioritere lægeressourcer.

I brevet udtrykkes en forventning om, at konsultationsstederne genåbnes, men at det med henblik på smittetrykket ikke vides, hvornår det kan gøres på en forsvarlig måde.

Annonce

Hvorfor gik der et halvt år?

I brevet beklager regionen endvidere den mangelfulde kommunikation. Men forklaringen på, hvorfor kommunerne måtte vente et halvt år, før de fik besked, glimrer ved sit fravær. Det undrer Tonni Hansen (SF), borgmester på Langeland.

- Brevet giver ingen god forklaring på, hvorfor man har følt sig kaldet til at ændre på tingene udenom det politiske system – både regionsrådet og kommunerne, siger han.

Siden Langeland Kommune fik nys om nedlæggelsen af konsultationsstederne har sagen været drøftet i Sundhedsudvalget, og borgmesteren er i den forbindelse blevet opfordret til at sende et klagebrev til regionen.

Tonni Hansen oplyser, at brevet er undervejs.

- Sagt i overskriftsform vil vi give udtryk for, at vi er dybt utilfredse med den behandling, vi har fået i denne sag. Hvad bilder de sig ind? Det er utilfredsstillende, at vores borgere skal bevæge sig så langt for en læge. Sådan nogle ting kunne vi have informeret om, men når det sker i det skjulte, har vi hverken kunnet give udtryk for vores bekymring ved beslutningen eller informere om det. Det er ikke den måde, vi skal samarbejde fremover, siger Tonni Hansen.

Fyns Amts Avis har tirsdag forsøgt at få en kommentar fra Region Syddanmark. De er ikke vendt tilbage på avisens henvendelser.

Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Nødråb fra Lyø: Hvem vil komme over og vaccinere de sidste?

Danmark

Onsdagens smittetal sætter ny rekord - nærmer sig 39.000 tilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Hentet i Forsvaret: Skjærbæk-selskabet Estech ansætter direktør

Langeland For abonnenter

Ny hestekur i vente: Langeland skal finde nye besparelser for 35 millioner

Debat

Kronik: Skal historien nu også skrives om?

Navne For abonnenter

Festivalveteran er tilbage i manegen: - De har ramt den lige i røven

Henrik har lavet en elpris-udsigt: - Den er lige så sikker som vejrudsigten, og fredag ser dyr ud

Leder For abonnenter

Fyns Amts Avis: Fødeafdelingen i Svendborg er klart styrket politisk og fagligt

Danmark

Alene i julen? Sådan passer du på humøret juleaften

Svendborg

Onsdagens sydfynske coronatal: Heftig stigning hele vejen rundt

Erhverv For abonnenter

Udvider imperiet: Sydfynsk søskendepar overtager biograf i Horsens

For abonnenter

Klokken 11.50 i går døde Knud-Erik Dam - han besluttede det selv og så frem til det

Faaborg-Midtfyn

Vedtaget i rungende tavshed: Nu ruller tusindvis af skraldespande ud i indkørslerne

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Konflikt om faldefærdige huse eskalerer efter kritisk artikel: Pludselig bankede ejendomsmatador på døren

Sport

Marienlyst kaster det hvide flag mod Svendborg - træneren vil bygge op til næste sæson

Annonce