Annonce
Langeland

Region Syddanmark skifter til hjerteløberne

Der er blandt andet spurgt til, om Langelands akuthjælpere kan fortsætte som hidtil. Ifølge Mads Skau kan de godt. Arkivfoto: Lasse Hansen.
De langelandske førstehjælpere - som alle er knyttet til ordningen ”Danmark Redder Liv” - vil blive kontaktet af regionen, der vil opfordre dem til at melde sig til hjerteløberodingen. De langelandske akuthjælpere vil ifølge regionen fortsætte som hidtil.
Annonce

Region Syddanmark besluttede mandag aften, at regionen bliver en hjerteløber-region. Det betyder, at regionen tilslutter sig Trygfondens hjerteløber-ordning - som en række andre regioner også er en del af - og stopper med førstehjælper-ordningen under "Danmark Redder Liv" per maj 2020.

På Langeland er der både frivillige knyttet til førstehjælperordningen og akuthjælperordningen. Det er førstehjælperne, regionens beslutning kommer til at berøre.

Op til beslutningen har der været en del debat og kritik fra langelænder, der kritiserer regionen for at skifte ordning. I kritikken er der blandt stillet spørgsmål ved, om Langelands akuthjælpere kan fortsætte som hidtil.

Om de forskellige ordninger

I Region Syddanmark er der 25 akuthjælper-grupper. De har førstehjælpskursus, får finansieret udstyr via regionen og rykker ud ved hjertestop og en række andre akutte situationer.

Akuthjælper-ordningen bliver ikke berørt af regionens beslutning. Men det gør førstehjælperordningen, der er en ordning under Region Syddanmark i samarbejde med Dansk Folkehjælp.

Fra 1. maj 2020 stopper Region Syddanmark førstehjælper-ordningen og overgår til hjerteløber-ordningen, som er Trygfondens ordning og en ordning, som regionerne Midtjylland, Hovedstaden og Nordjylland allerede har.

Region Syddanmark mener, at én samlet førstehjælperløsning på tværs af landet er at foretrække.

Hjerteløber-ordningen er kritiseret for, at der ikke er krav om førstehjælpskursus og fremvisning af børne-attest.

De fleste tilmeldte under hjerteløber-ordningen har et førstehjælps-kursus, men kun 67 procent har taget det inden for de seneste to år.

Inden førstehjælper-ordningen bliver nedlagt til maj, bliver de frivillige, der er knyttet til ordningen kontaktet af regionen og opfordret til at melde sig til hjerteløberne.

Akuthjælperne fortsætter ifølge Region Syddanmark som hidtil, selvom regionen skifter til hjerteløber-ordningen.

Både akuthjælpere og "hjerteløbere" vil blive kaldt ud ved hjertestop.

Annonce

Ingen forskel

Formand for Region Syddanmarks præhospitaludvalg, Mads Skau (V), siger, at beslutningen ikke vil få nogle konsekvenser for de langelandske akuthjælpere.

- Beslutningen har intet med akuthjælper-ordningen at gøre. Akuthjælperne kan fortsætte som hidtil. Der sker ingenting ved den ordning, siger Mads Skau.

I øjeblikket er der 25 akuthjælpergrupper under Region Syddanmark, der finansierer kurser og udstyr til akuthjælperne. Finansieringen bliver der ifølge Mads Skau ikke rørt ved - lige som beslutningen heller ikke får nogen betydning for de opgaver, som akuthjælperne udfører på Langeland.

- Der bliver ingen forskel for akuthjælperne. Akuthjælperne bliver stadig kaldt ud - også ved hjertestop, siger han.

Annonce

Mere hjælp

Ifølge Mads Skau vil de frivillige knyttet til henholdsvis akuthjælperne og den nye hjerteløber-ordning fungere side om side på Langeland. Mens han håber på, at mange af de nuværende førstehjælpere vil tilmelde sig hjerteløber-ordningen, når den træder i kraft.

- Hjerteløber-ordningen er en stor succes i de regioner, der allerede benytter den. Rigtig mange frivillige har tilmeldt sig ordningen, og jeg håber, at vi vil opleve en ligeså stor opbakning her i regionen, både fra nye tilmeldte og fra vores nuværende førstehjælpere, siger han.

På spørgsmålet om, hvorfor regionen i udgangspunktet har valgt at skifte ordning, svarer Mads Skau:

- På nuværende tidspunkt kan vi ikke trække på de mange tusinde hjerteløbere, der er i de andre regioner. Vi kan heller ikke trække på hjerteløberne i vores egen region. Derfor giver det god mening, at vi har én løsning på tværs af landet. På den måde vil jeg og andre kunne træde til uanset, om om man er hjemme eller på ferie i en anden del af landet, siger han.

De mange frivillige, der er tilmeldt Danmark Redder Liv som førstehjælpere, vil blive kontaktet og orienteret om ændringen af Region Syddanmark. Regionen vil også opfordre til, at førstehjælperne melder sig til hjerteløberordningen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

HC Odense: Hjortshøj så ingen faresignaler

Svendborg

Bil brød i brand på motorvejen

Svendborg For abonnenter

Under byrådsmødet: Byrådspolitikere i totterne på hinanden på Facebook

Annonce