Annonce
Debat

Regeringen siger, den vil den grønne omstilling - en historie fra Omø viser det modsatte

Morten Helveg, Danmark, Debat, På kant

Debat: Hensynet til dykænder betyder nu, at en stor vindmøllepark muligvis må droppes, og regeringens håndtering af sagen er et klokkeklart eksempel på, hvordan vi ikke kommer i mål med den grønne omstilling.

I november 2020 besluttede regeringen at indstille opførelsen på ubestemt tid, og virksomheden bag projektet, European Energy, har stadig ikke fået svar på, om projektet får lov at fortsætte.

Morten Helveg, Danmark, Debat, På kant

Selvsamme virksomhed har brugt næsten 10 år på udviklingen af det, der skulle være landets største støttefrie havvindmøllepark og ligge i Smålandsfarvandet mellem Sjælland og Lolland.

Annonce

Affæren er ren Kafka og skyldes dårlig koordinering og forskellige prioriteter på de interne linjer imellem Miljøministeriet og Energistyrelsen om placeringen af et fuglebeskyttelsesområde. Regeringen må vise, at det ikke er tomme ord, når den siger, at den vil den grønne omstilling.

Sagen rummer også en lære om, hvordan vi skal blive bedre til at anlægge nye havvindmølleparker fremover, hvis Danmark skal nå målene om 70 procents CO2-redution i år 2030 og klimaneutralitet i 2050.

Og nej. Det er ikke, fordi jeg mener, at dykænderne skal ofre livet på den grønne omstillings alter. Jeg er jo grøn radikal, og ikke radikal grøn. Men vi må skabe en mere strømlinet procedure, som sikrer hurtigere godkendelse af vindmølleparker fremover. Ellers ender vi i en uskøn grøn infight mellem grønne natur- og miljøforeninger, jægere, ornitologer og naturelskende tv-kokke på den ene side og grønne virksomheder og det grønne klimahold på den anden.

Min fortvivlelse over Omø-affæren skyldes det ikke mindst, at jeg som Europa-Parlamentets chefforhandler på EU's havvindstrategi kan se, hvor gigantisk et projekt EU står over for, når det kommer til havvindmøller. EU's medlemslande skal i alt etablere 300 gigawatt havvind i Europas farvande inden år 2050. Den målsætning er umulig at nå, hvis det tager årevis, at få godkendt en havvindmøllepark, eller hvis gulvtæppet pludselig rives væk under projekter, der har været undervejs i årevis.


Vi må kunne opføre vindmølleparker som flugter med dykænder og trækfugle, og som også kan sameksistere med havets andre brugere og erhverv,

Fra debatindlægget


Vi må kunne opføre vindmølleparker som flugter med dykænder og trækfugle, og som også kan sameksistere med havets andre brugere og erhverv, herunder fiskeriet. Ellers kommer vi potentielt ud i langstrakte retssager og tovtrækkeri, som kan forpurre den grønne omstilling.

Når det kommer til stykket, er den grønne omstilling jo i alles interesse. Den globale opvarmning skader biodiversiteten og afliver hundredvis af dyrearter år for år. Så selv om en dykand i Smålandsfarvandet bliver reddet i dag, kan det godt være, den alligevel bliver truet på livet, når temperaturen stiger om 30 år, fordi vi ikke er lykkedes med den grønne omstilling.

På kant-skribenter

På kant-klummerne skrives på skift af MEP Morten Helveg (R); MF Karsten Hønge (SF); fhv. PET-chef Hans Jørgen Bonnichsen; lektor og forfatter Mikael Busch; forfatter og journalist Svend Løbner; Balance Danmark-formand Kim Ruberg; præst, folketingskandidat og byrådsmedlem i Aabenraa Rasmus Elkjær Larsen (K); indehaver af Mand & Bil Mikael K. Bjerre; byrådsmedlem i Horsens Lisbeth Torfing (EL) samt folketingskandidat i Syd- og Sønderjylland Nanna Bonde (SF).

Annonce
Ærø For abonnenter

Succes i Borgnæs: Skurvogn omdannet til cafe

Danmark

Mandagens coronatal: 785 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Stor manøvre i sydfynsk bilbranche: C.A. Larsen overtager Citroën og Opel

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Kristian vil have lovlige gaderæs: - Det er en sport, der bør ligestilles med fodbold og håndbold

Svendborg

Sort Audi stjålet i Hesselager: Politiet har en mistænkt i kikkerten

Svendborg

Narkosalg, afpresning og vold: To svendborgensere fængslet

Debat For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: Coronasplittelsen må ikke slå rødder

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Debat

Debat: Landbruget - et overreguleret erhverv

Ærø For abonnenter

20 timer i røg og damp: Michael måtte bore sig vej ind i boksen, da håndtaget faldt af

Sport

Mens du sov: Danmark får ny medalje og Norge satte verdensrekord

Ærø

Gratis færger alle dage med Ærøfærgerne

Erhverv For abonnenter

Brugsforening standser blødning med omstridt butikslukning: - Det var mit lille barn

Svendborg

Giant Steps klar med sæsonens første koncert

Annonce