Annonce
Fyn

Alle vil skrotte naturgas: Lang ventetid på fjernvarme og varmepumper

En ny energiaftale vil skrotte naturgas i de danske hjem inden udgangen af 2028. Det gør ventetiderne på fjernvarme og varmepumper lange. Foto: Michael Bager
Naturgassen skal skiftes ud med fjernvarme og varmepumper så hurtigt som muligt. Men det er lettere sagt end gjort. Fjernvarme Fyn får mange forespørgsler og har rasende travlt, og der er op til et halvt års ventetid på varmepumper.

Halvdelen af de husholdninger, der i dag bruger naturgas, skal være overgået til fjernvarme senest med udgangen af 2028.  Sådan lød det i regeringens energiudspil, der blev lanceret i sidst euge.

Det vil svare til, at op mod 200.000 danske hjem i løbet af de næste seks år skal have skiftet energikilde. Det er en stor operation. Mildt sagt.

Der er flere måneders ventetid - både med at få lavet tilbuddet og få det udført. Vi er presset. Der er problemer med flere ting. Her er det især personalemæssige ressourcer i form af svejsere, gravemaskiner, rør og materialer.

Jakob Storm Rasmussen, forsyningschef hos Fjernvarme Fyn

Hos Fjernvarme Fyn har man længe været ambitiøse, når det kommer til at udrulle fjernvarmen til fynboerne.

Annonce

- Det er rart at se, at regeringen er bagefter, vi andre har da været i gang i flere måneder, fortæller forsyningschef for Fjernvarme Fyn, Jakob Storm Rasmussen.

Inden 2030 forventer Fjernvarme Fyn at have lagt fjernvarme ind hos yderligere godt 10.558 fynboer. Foto: Fjernvarme Fyn


- Vi har lavet en masse gaskonverteringer rundt om på Fyn. Der er måske 60-70 procent, der har adgang til fjernvarme. Det er min påstand, at i de områder, har flere end 90 procent henvendt sig, fordi de gerne vil have fjernvarme. Vi ligger på op mod 650 henvendelser i de områder alene, som vi regner med at afslutte i år. Til sammenligning lavede vi 200 tilslutninger sidste år, uddyber han.

Tre gange så mange henvendelser

Fjernvarme Fyn har oplevet en tredobling af henvendelser sammenlignet med sidste år, og det giver ventetider rundt om i det fynske land.

- Der er flere måneders ventetid - både med at få lavet tilbuddet og få det udført. Vi er presset. Der er problemer med flere ting. Her er det især personalemæssige ressourcer i form af svejsere, gravemaskiner, rør og materialer, fortsætter Jakob Storm Rasmussen.

Den massive efterspørgsel gør også, at Fjernvarme Fyn i øjeblikket har lukket for alt andet.

- Alle renoveringsplaner og reparationer, hvor det ikke nødvendigvis er akut og nødvendigt, er lukket. Vi ligger alle ressourcer over i gaskonverteringer, fortæller Fjernvarme Fyns forsyningschef.

Som det ser ud nu, regner Fjernvarme Fyn med at have konverteret 10.558 nye husstande til fjernvarme inden udgangen af 2030.

Der skal lægges mange rør over store strækninger for at komme ud med fjernvarme til de fynboer, der gerne vil skifte fra gas. For de bor ofte i ikke så bymæssig tæt bebyggelse.

En gennemsnitspris for at blive tilkoblet fjernvarme er 60.000 til 70.000 kroner med alt inklusiv, oplyser Jakob Storm Rasmussen.

Inde på Fjernvarme Fyns hjemmeside kan man finde en mere nøjagtig pris for tilkoblingen af fjernvarme for de områder, hvor der ligger en godkendelse.

Annonce

Seks måneders ventetid på varmepumper

Det er ikke alle danske husstande, hvor det er muligt at skifte til fjernvarme - derfor vælger mange at få installeret en varmepumpe.

Men også her ser det ud til, at der kan være lange ventetider lige i øjeblikket.

- Man skal regne med, at det kan tage op til seks måneder, hvis det er en model, der er særlig efterspurgt, fortæller chefkonsulent for brancheorganisationen Tekniq, Troels Hartung.

Mange ønsker som Teddy Henningsen at få installeret en varmepumpe: Han var på forkant og fik sin i oktober sidste år i stedet for husets gamle gasfyr. Foto: Michael Bager

Regeringen har vurderet, at for omkring 20 procent af de husstande, der skal omlægge fra naturgas, vil det være attraktivt at få skiftet til varmepumpe inden 2030.

- Det er ikke bare en dansk efterspørgsel, vi ser i øjeblikket, det er i hele Europa, at vi ser en massiv efterspørgsel på varmepumper. Vi regner med, at vi vil stige i salg, og at salget vil overgå sidste års. Efterspørgslen er simpelthen bare steget så meget. Vi er i en situation, hvor vi ikke kan efterkomme den meget store interesse, der er i øjeblikket, uddyber Troels Hartung.

Annonce

Har efterlyst plan i flere år

Hos brancheorganisationen Tekniq har man efterspurgt en handlingsplan på området i flere år, og derfor glædes man over, at den nu er landet.

Men der stadig en del at komme efter.

- At få sat dato på, at det skal være slut med gas i 2030, er meget positivt. Det er også meget positivt, at danskerne nu får af vide, om de kan få fjernvarme eller ej, mener Troels Hartung.

- Det, vi så mangler nu, er et svar på det økonomiske perspektiv i det - altså hvad det vil koste for den enkelte dansker. Det er utrolig vigtigt at have det økonomiske perspektiv med, fordi det gør det nemmere for danskerne at træffe den rigtige beslutning.

Hos Tekniq regner man med, at situationen med varmepumper igen vil være normaliseret om et år.

Annonce
Svendborg For abonnenter

Reaktioner på ny multiarena i Svendborg: Stor begejstring, men politiker er skeptisk

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Langeland

Efter kraftig opfordring fra politiet: Ny parkeringsplan kan sende p-vagter tilbage på gaden

Svendborg For abonnenter

Sydfynsk vingård solgt efter tre dage på markedet: - Det er ikke helt normalt, at en ejendom bliver solgt så hurtigt i den prisklasse

Svendborg

To mænd dømt og udvist af landet for tyveri af spiritus: SuperBrugsen i Skårup oplever flere, der snupper de dyre flasker

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Intet er sket med faldefærdig bygning, selvom deadline blev overskredet for en måned siden: - Skal vi komme til skade eller miste livet, før nogen gør noget?

Pengeregn over statskassen: Når priserne stiger, følger momsen med

Ærø

Mek Peks far og søn projekt er efter ti år endelig lykkes

Sport For abonnenter

Svendborg-Oure FA er i 3. division - nu falder afgørelserne i Danmarksserien

Danmark

Her er de nye restriktioner: Skolebørn sendes hjem, julefrokoster bør droppes, og nattelivet lukkes ned

Fyn

Udsttilling: "Udblik" i den gamle smedje

Svendborg

Mads og Signe vågnede til lyden af knust glas midt om natten: - Pludselig stod der en fremmed mand i naboens have

Skoleskydernes yndlingsvåben i USA er som et legosæt og fås også i lyserød

Sport For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: Multiarena i Svendborg kan sikre, at vi ikke længere skal være underdogs

Livsstil For abonnenter

Michael Ahlefeldt laver kunst i neon: - Jeg blotter mig med det her

Faaborg-Midtfyn

Endnu en investering er på vej: Steensgaard vil gerne købe mere jord

Annonce