Halvdelen af de husholdninger, der i dag bruger naturgas, skal være overgået til fjernvarme senest med udgangen af 2028. Sådan lød det i regeringens energiudspil, der blev lanceret i sidst euge.
Det vil svare til, at op mod 200.000 danske hjem i løbet af de næste seks år skal have skiftet energikilde. Det er en stor operation. Mildt sagt.
Jakob Storm Rasmussen, forsyningschef hos Fjernvarme FynDer er flere måneders ventetid - både med at få lavet tilbuddet og få det udført. Vi er presset. Der er problemer med flere ting. Her er det især personalemæssige ressourcer i form af svejsere, gravemaskiner, rør og materialer.
Hos Fjernvarme Fyn har man længe været ambitiøse, når det kommer til at udrulle fjernvarmen til fynboerne.
- Det er rart at se, at regeringen er bagefter, vi andre har da været i gang i flere måneder, fortæller forsyningschef for Fjernvarme Fyn, Jakob Storm Rasmussen.
- Vi har lavet en masse gaskonverteringer rundt om på Fyn. Der er måske 60-70 procent, der har adgang til fjernvarme. Det er min påstand, at i de områder, har flere end 90 procent henvendt sig, fordi de gerne vil have fjernvarme. Vi ligger på op mod 650 henvendelser i de områder alene, som vi regner med at afslutte i år. Til sammenligning lavede vi 200 tilslutninger sidste år, uddyber han.
Tre gange så mange henvendelser
Fjernvarme Fyn har oplevet en tredobling af henvendelser sammenlignet med sidste år, og det giver ventetider rundt om i det fynske land.
- Der er flere måneders ventetid - både med at få lavet tilbuddet og få det udført. Vi er presset. Der er problemer med flere ting. Her er det især personalemæssige ressourcer i form af svejsere, gravemaskiner, rør og materialer, fortsætter Jakob Storm Rasmussen.
Den massive efterspørgsel gør også, at Fjernvarme Fyn i øjeblikket har lukket for alt andet.
- Alle renoveringsplaner og reparationer, hvor det ikke nødvendigvis er akut og nødvendigt, er lukket. Vi ligger alle ressourcer over i gaskonverteringer, fortæller Fjernvarme Fyns forsyningschef.
Som det ser ud nu, regner Fjernvarme Fyn med at have konverteret 10.558 nye husstande til fjernvarme inden udgangen af 2030.
En gennemsnitspris for at blive tilkoblet fjernvarme er 60.000 til 70.000 kroner med alt inklusiv, oplyser Jakob Storm Rasmussen.
Inde på Fjernvarme Fyns hjemmeside kan man finde en mere nøjagtig pris for tilkoblingen af fjernvarme for de områder, hvor der ligger en godkendelse.
Seks måneders ventetid på varmepumper
Det er ikke alle danske husstande, hvor det er muligt at skifte til fjernvarme - derfor vælger mange at få installeret en varmepumpe.
Men også her ser det ud til, at der kan være lange ventetider lige i øjeblikket.
- Man skal regne med, at det kan tage op til seks måneder, hvis det er en model, der er særlig efterspurgt, fortæller chefkonsulent for brancheorganisationen Tekniq, Troels Hartung.
Regeringen har vurderet, at for omkring 20 procent af de husstande, der skal omlægge fra naturgas, vil det være attraktivt at få skiftet til varmepumpe inden 2030.
- Det er ikke bare en dansk efterspørgsel, vi ser i øjeblikket, det er i hele Europa, at vi ser en massiv efterspørgsel på varmepumper. Vi regner med, at vi vil stige i salg, og at salget vil overgå sidste års. Efterspørgslen er simpelthen bare steget så meget. Vi er i en situation, hvor vi ikke kan efterkomme den meget store interesse, der er i øjeblikket, uddyber Troels Hartung.
Har efterlyst plan i flere år
Hos brancheorganisationen Tekniq har man efterspurgt en handlingsplan på området i flere år, og derfor glædes man over, at den nu er landet.
Men der stadig en del at komme efter.
- At få sat dato på, at det skal være slut med gas i 2030, er meget positivt. Det er også meget positivt, at danskerne nu får af vide, om de kan få fjernvarme eller ej, mener Troels Hartung.
- Det, vi så mangler nu, er et svar på det økonomiske perspektiv i det - altså hvad det vil koste for den enkelte dansker. Det er utrolig vigtigt at have det økonomiske perspektiv med, fordi det gør det nemmere for danskerne at træffe den rigtige beslutning.
Hos Tekniq regner man med, at situationen med varmepumper igen vil være normaliseret om et år.