Annonce
Rejser

Reersø: Den danske halvø med de haleløse katte

Kirken ligger på en bakketop og kroen overfor, og i Reersø er kroen langt ældre end kirken, hvor kirkeklokken ringede til julegudstjeneste første gang i 1903. Foto: Judith Betak
På Reersø i Storebælt lever de haleløse manx-katte, og landsbyen på halvøen er det rene Morten Korch.

Der er rumper, og der er stumper.

Det er haleløse katte, det drejer sig om. De katte, som Isle of Man er så berømt for - og så Reersø selvfølgelig.

Hvordan de specielle katte, som ellers kun findes på den engelske ø plus efter sigende et par steder i Spanien og Portugal, er endt her, er man ikke sikker på. Men kattene har været på den lille halvø i Storebælt i et par hundrede år.

Udlandet - i Danmark

Når vi nu ikke kan rejse ud for at opleve noget fremmedartet eller ligefrem møde noget eksotisk, kan vi heldigvis gå på opdagelse efter noget tilsvarende - måske i mindre målestok - i Danmark.

I en artikelserie besøger vi nogle af disse steder.

Den lokale fortælling er, at et skib fra Isle of Man forliste ud for Reersø, og kun skibskatten redede sig i land og blev stamfader til havnebyen Reersøs haleløse katte, som er kendt for at være kraftigt bygget med kort næse og lange bagben. De behøver ikke halen for at være adrætte, for de er stærke, spændstige og præcise i bevægelserne.

Og måske er der noget om snakken om, at de kommer direkte fra Isle of Man. For når man kalder de katte, der slet ingen hale har, for rumper, kommer det fra det engelske rumpies, og dem med en lille bid hale kaldes for stumperne - en afledning af det engelske stumpies.

Hvorfor kattene overlevede som race i Reersø, kan man heller ikke forklare.

Er det klimaet med vand omkring halvøen, som er særlig gunstigt? Er det vegetationen?

Eller er det bare den gæstfrihed, som Reersø mener at have historisk belæg for at have, der er årsagen?

Annonce

Dronningens skibbrud

Så er der historien om dronningens skibbrud. Den er også lidt ulden. Det siges, at dronning Margrethe 1. var på vej fra Fyn hjem til slottet i Kalundborg, da skibet havarerede i dårligt vejr. Dronningen klamrede sig til nogle solide planker og reddede sig som den eneste i land på Reersø, der dengang var en ø. Den blev først landfast med Sjælland i 1600-tallet, og den første rigtige vej til halvøen blev anlagt i 1856.

Vejen dertil

Halvøen ligger på Sjælland ud til Storebælt mellem Kalundborg og Korsør (cirka 25 kilometer fra Kalundborg). Nærmeste større by er Gørlev.

Her bød den fattige bonde Hans Hansen den ukendte kvinde indenfor og ”gav hende øllebrød og sild til davre”. Uvejret rasede i tre dage før, og da man endelig kunne komme fra øen, tog Hans Hansen sin gæst med, da han skulle til Kalundborg med et læs brænde. Først da de var nået frem, afslørede dronningen, hvem hun var, og som tak for gæstfriheden gav hun øen skattefrihed.

Manx-katte kaldes de haleløse katte, som Isle of Man - og så Reersø - er berømt for: Foto: Michelle Weigold/ Wikimedia Commons

Om det virkelig var dronningens fortjeneste, svæver i det uvisse. Men bevist og nedskrevet er det, at kong Christian 1. stadfæstede, at de fattige Reersø-boer havde tiendefrihed for konge-, kirke- og præstetiende.

Annonce

Fredede gårde

På Reersø kom Hans Hansens gård selvfølgelig til at hedde Dronningegården, hvilket den gør den dag i dag, og et solidt bord på gården siges at være lavet af de planker, Margrethe 1. reddede sig i land på.

Skulptur af dronning Margrethe 1., som sætter foden på Reersø. Foto: Judith Betak

Reersø er god for mangen en historie, og den gamle del af landsbyen er en historie i sig selv. Her føler man sig tilbage i tiden mellem de gamle fredede og bevaringsværdige bindingsværksgårde fra 1700-tallet, som ligger side om side med småhuse i samme stil.

I slutningen af 1700-tallet rullede landboreformerne over landet. Landsbyfællesskabet blev ophævet, og bønderne fik tildelt sammenhængende jordstykker, ofte en bid vej fra landsbyen, hvorfor mange gårde blev flyttet ud af byen. Men det var der ikke behov for på den lille halvø. Her forblev landsbyen, som den altid havde været, med den 300 år gamle kro på det højeste punkt og siden 1903 med kirken overfor, mens de gamle gårde putter sig for foden at bakken.

Reersø by voksede med årene mod sydøst mod havnen, som ligger omkring en kilometer fra landsbyens ældste del, og i nyere tid også mod nord, hvor der er et stort sommerhusområde langs sandstranden på halvøens nordkyst.

Læs mere om Reersø på www.oplevreersoe.dk.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce