Annonce
Fyn

Rahbæk Juel efter statsminister-kritik af coronasmitten i Vollsmose: - Nu er der hul på bylden med testene

Stående foran et af teststederne i Vollsmose fremhævede borgmester Peter Rahbæk Juel (S) tirsdag på et pressemøde, at den stigende coronasmitte i Vollsmose er en alvorlig situation, og at der er brug for at få testet endnu flere - for eksempel ved at bringe testmuligheden helt til døren og ind i opgangene. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Der er gået for lang tid, før der er grebet ind over for den stadigt stigende coronasmitte i Vollsmose, lyder kritikken fra statsminister Mette Frederiksen. Borgmesteren erkender, det har været svært at få beboerne til at lade sig teste, men vil nu bringe corona-testene helt ind i opgangene.

Odense: Det har ikke været nogen helt nem opgave at få gang i corona-testene i Vollsmose.

Det erkendte borgmester Peter Rahbæk Juel (S) på et pressemøde tirsdag, efter partifællen og statsministeren Mette Frederiksen i forbindelse med en spørgetime i Folketinget rettede en kritisk finger mod Odense.

- Det så ud som om, at det kom lidt sent i gang med testningen, og i hvert fald kan vi konstatere, at smitten har fået lov at sprede sig for meget og for hurtigt i Vollsmose, før der blev grebet ind, konstaterede Mette Frederiksen.

Annonce

Kurven over corona-smittede beboere i Vollsmose fortsatte tirsdag i den forkerte og opadgående retning.

Ifølge tal fra Odense Kommune er incidenstallet alene for Vollsmose steget til 820,3 - til sammenligning hed det mandag 776,6, søndag 732,8 og lørdag 689,1. Tallene viser, hvor mange nye smittede der den seneste uge har været per 100.000 indbyggere, og den seneste incidens svarer til, at der de seneste syv dage er konstateret 75 nye coronasmittede i Vollsmose blandt de knap 9000 beboere i området.

Massetest to-go

På tirsdagens pressemøde kaldte Peter Rahbæk det "en meget alvorlig situation".

- Smittetallet ligger højt, og vi har set udfordringer med at få godt gang i testene, men nu er der kommet hul på bylden, vi har set relativt høje testtal de seneste dage, men vi er meget opmærksomme på at nå endnu højere op og få endnu flere testet.

- Jeg synes jeg, at vi ret hurtigt skal drøfte, om myndighederne mangler nogle værktøjer - eksempelvis, hvis der er områder, hvor alle ikke vil lade sig teste, sagde statsminister tirsdag om blandt andet situationen i Vollsmose, hvor coronasmitten fortsat stiger. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Det skal blandt andet ske ved det, han kalder massetest to-go, som skal supplere de teststeder, der lige nu er på Abildgårdskolen og den tidligere Humlehaveskolen.

- I stedet for, at beboerne skal møde ind til test, så vil vi gerne gøre det muligt at blive testet i opgangen, på gaden eller måske i lejligheden, når vi alligevel har folk, der går rundt og informerer om smittespredningen, forklarede borgmesteren på pressemødet.

- Lige nu er vi ved at undersøge, hvad der skal til, og vi skal selvfølgelig sikre, vi har rammer og mandskab til det. Men jeg håber, vi kommer i gang hurtigst muligt.

Annonce

Test med tvang

Hvad siger du til Mette Frederiksens kritik - har hun ret i, I har været for langsomme til for eksempel at få sat gang i at teste Vollsmose-borgerne?

- Jeg er glad for, vi har en statsminister og en regering, der kerer sig om kampen mod corona også i Vollsmose, der er et hotspot lige nu. Vi har været afhængige af, at folk møder op på teststederne, men med en massetest to-go håber jeg, vi når endnu bredere ud.

Statsministeren understregede i spørgetimen på Christiansborg, at alle i Vollsmose skal lade sig teste - også dem, der ikke vil. Men det skal være uden direkte brug af tvang, uddybede hun efterfølgende:

- Vi arbejder jo ikke ret meget med tvang i den her epidemikontrol. Jeg siger bare, at vi har behov for, at alle lader sig teste. Jeg kommer ikke med nye forslag her, men er åben for at diskutere med Folketingets partier, om myndighederne mangler nogle værktøjer.

I Odense ønsker Peter Rahbæk Juel ikke at ty til tvang og har ikke umiddelbart lange ønskelister over nye værktøjer til smittebekæmpelsen.

- I første omgang vil vi gerne prøve at bringe testene til døren, og skal man bruge andre redskaber, må man tage den beslutning på Christiansborg, og så vil vi naturligvis forholde os til det. Men det ligger på lovgivers bord.

Annonce

Mere end mavefornemmelse

Statsministeren fremhæver også, at det er rigtigt at fokusere på, hvordan man "hurtigt og effektivt kan lukke ned for lokalområder og byområder". Det er vel egentlig det, Venstres Christoffer Lilleholt har foreslået - at lukke Vollsmose ned - men det har du afvist. Får statsministerens melding dig til at genoverveje det?

- Vi er dagligt i dialog med sundhedsmyndighederne om, hvad der skal til for at bremse smitten, og der skal ikke herske tvivl om, at beslutningerne hviler på sundhedsmæssige argumenter og ikke, hvad der føles rigtig i maven, understregede Peter Rahbæk Juel.

Fem ting du skal vide om coronasmitten i Vollsmose

  1. Vollsmose har flere gang det seneste år været ramt af store corona-udbrud. Tirsdag lå incidenstallet på 820,3, men det har tidligere rundet 1000. Med Vollsmoses knap 9000 indbyggere skal der forholdsvis få antal smittede til at rykke markant på tallene. Ifølge stadsdirektør Stefan Birkebjerg Andersen er der eksempler på, at incidenstallet på en enkelt dag har taget et hop på 300 - både i den ene og anden retning. 
  2. Ifølge Odense Kommune er en af de primære årsager til de høje smittetal i Vollsmose, at beboerne bor tæt og mange i samme lejlighed. Det har stor indflydelse, fordi corona i øjeblikket - i hele landet - især smitter i husstanden.
  3. De seneste dage har Styrelsen for Patientsikkerhed hjulpet med at stemme dørklokker i Vollsmose for at oplyse om smitten og om test- og isolationsmulighederne. Ifølge Odense Kommune er der blevet taget godt imod initiativet, og dialogen i hver dør har i gennemsnit varet fem minutter.
  4. Vollsmose-borgerne opfordres til foreløbig at lade sig teste to gange ugentligt. På testcentrene i bydelen blev der lørdag testet 30, søndag steg tallet til 853, mandag nåede tallet over 500, og tirsdag midt på dagen lød antallet af testede på flere end 650. Der er ikke tal på, hvor mange af de testede der bor i Vollsmose, og hvor mange Vollsmose-beboere der de seneste dage er blevet testet andre steder i byen.
  5. I et samarbejde med boligforeningerne i Vollsmose bliver der nu arbejdet på at finde ledige lejligheder i området, der kan bruges til at lade sig corona-isolere i. Selv om Odense Kommune har ledige isolationspladser i byen, så er det erfaringen, at kun få fra Vollsmose bruger dem.

Det er ikke sundhedsmyndighedernes anbefaling at lukke eksempelvis alle Vollsmoses daginstitutioner, som Lilleholt har foreslået - og som det lige nu er tilfældet med områdets to folkeskoler -  men på grund af smitteudbrud var status tirsdag formiddag, at to daginstitutioner i Vollsmose helt var lukket, mens tre var delvist lukket.

Flere sportsklubber i bydelen har på opfordring udskudt den udendørs genåbning, de ellers mandag fik lov til, og den stigende smitte har også fået Dawaa Center og Moské på Biskorupvej ved Vollsmose Allé til foreløbig at lukke en uge.

Annonce

Moskéen er lukket

Det oplyser moskéens bestyrelsesformand Monzer Dodar i en mail, hvori han samtidig understreger, at de er klar til også på anden vis at hjælpe med at bringe smittetallene ned.

- Dawaa Center og Moské samarbejder med Odense Kommunes sundhedsberedskab om, hvorledes Dawaa Center og Moské gennem blandt andet corona-kurser, mundtligt og skriftligt vejledningsmateriale og værnemidler aktivt kan medvirke til at forebygge corona-smitte blandt moskéens medlemmer. Dawaa Center og Moské ønsker med disse tiltag at bidrage til kampen mod corona-pandemien, lyder det i mailen.

Det har ikke været muligt at få oplyst, hvorvidt Det Islamiske Trossamfund Fyns store moské på Ørbækvej også lukker midlertidigt.

Odense Kommunes samlede incidens ligger ifølge Statens Serum Institut tirsdag på 115,1 - samme niveau som mandag - og svarer til 235 nye smittede den seneste uge.

Odenses incidenstal er det 12. højeste blandt landets 98 kommuner. Mest smitte er der lige nu i Ishøj Kommune, hvor incidensen er 345,6.

Herunder kan du høre et interview fra Radio4 Morgen med Nishan Ganesh. Han er beboerformand for Birkeparken og medlem af Vollsmoses samarbejdsråd og mener som borgmesteren heller ikke, at tvang er en god løsning. 


Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce