Annonce
Svendborg

Pyt med de 65 sekunder: Kong Silverrudder fra Ballen nåede sit mål - næsten

Godt 300 af de omkring 425 tilmeldte både startede fra Christiansminde fredag. 250 gennemførte sejladsen alene nonstop rundt om Fyn. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
250 sejlere gennemførte årets Silverrudder. De sidste blev fanget af svag vind og modstrøm i Svendborgsund. Godt 50 udgik undervejs.

SVENDBORG: Silverrudders ukronede konge, Jan Andersen fra Ballen sagde til Søsiden før sejladsen, at han havde et mål: At komme rundt om Fyn på under 15 timer.

I den ambition spøgte, at Jan Andersens Fyn rundt-rekord sidste år blev slået af en anden sejler. På grund af et teknisk problem fravalgte Jan Andersen i sidste øjeblik før startlinjen at stille op.

Det var i 2018. Set fra bådebyggerens trone i Ballen er trofæet nu på rette plads igen.

Jan Andersens kulfiber-trimaran Black Marlin rundede i år Fyn på 15 timer og så lige 65 sekunder. Pyt med de sekunder. Vigtigst er det, at det er godt 12 minutter hurtigere end Henrik Bøje Hansens gældende Silverrudder-rekord fra 2018.

Hvad der også styrker den sydfynske bådebygger som alletiders mest vindende Silverrudder-sejler er, at han nu fem ud af syv gange har været hurtigst rundt om sin ø.

Annonce
Skipper, konstruktør og bådebygger på kulfiber-trimararen Black Marlin, Jan Andersen fra Ballen, er igen hurtigste solo-sejler i Silverrudders store flerskrogs-klasse. Fire gange tidligere har han vundet vandrepokalen. Foto: Søren Stidsholt Nielsen.

Rodede i mørke ved Æbelø

- Det var rigtig fedt i år. En fin-fin sejlads. Godt vejr, nok mere vind end ventet, fortæller Jan Andersen - i færd med at rydde op i sin båd:

- Ja, den ligner noget, der er løgn, siger rekordindehaveren, der var retur i Svendborg kl. knap et minut over 05 lørdag.

Jan Anderens eneste uheld undervejs var med en velcro-strop i storsejlet. Stroppen sprang:

- Det lå jeg og rodede med i mørke i et kvarters tid oppe ved Æbelø. Men den slags skal man jo også kunne klare, siger en træt og glad Jan Andersen.

Rekord-vinderne af de syv klasser i Silverudder får en vandrepokal. Jan Anderens pokal i den store flerskrogs-klasse er eneste pokal, der skifter hænder i år. Øvrige seks pokaler for kølbåd og flerskrog bliver, hvor de står.

Rekord-vinderne af de syv klasser i Silverudder får en vandrepokal. Jan Anderens pokal i den store flerskrogs-klasse er eneste pokal, der skifter hænder i år. Øvrige seks pokaler for kølbåd og flerskrog bliver, hvor de er.

- Fantastisk vellykket

Sejladsleder Lars Bræstrup fra Svendborg Amatør Sejlklub kalder årets Silverrudder for fantastisk vellykket.

- Det gælder både sikkerhed, vejr og hele den stemning og respons, vi har oplevet fra deltagerne, siger Lars Bræstrup, der er ansvarlig for "alt det på vandet".

- Oveni har vi haft det held, at de flest sejlere kom ind i løbet af lørdag. På en tre timers vagt tog vi 120 både ind. Når sejlerne kommer så tidligt, skaber det en god efterstemning i havnen. Der opstår mange kontakter bådene imellem, fortæller Lars Bræstrup.

Bortset fra en brækket mast på en Spækhugger nord for Fyn og noget garn i propellen ved en motorstart på sejladsens største båd, en X-55'er, skete der ingen nævneværdige uheld.

Silverrudders sejladsleder, Lars Bræstrup fra Svendborg Amatør Sejlklub: - Det har været en fantastisk sejlads i år. Foto: Søren Stidsholt Nielsen

- En overraskelse

En af de mere bemærkelsesværdige præstationer i årets Silverudder ser Lars Bræstrup i den mindste klasse, Mini Keelboat. Her vandt en standardbygget CB 66 Racer foran de mange specialkonstruerede racermaskiner. Den flade og kun godt seks og en halv meter lange CB66 Racer med navnet CaBoom blev sejlet af bådebygger Klaus Rønn Madsen fra Bork i Ringkøbing Fjord.

Lars Bræstrup vil også gerne fremhæve Mai Risager fra Svendborg. Mai Risager (interviewet lørdag) gennemførte Silverrudder i sin L23-sejlbåd, Kuk. Omsejlingstid godt 30 timer.

- Det er rigtig flot. L23 er jo ikke en specielt hurtig båd, siger Lars Bræstrup.

Silverrudder-sejler Mai Risager fra Svendborg fremhæves af sejladsleder Lars Bræstrup for at have gennemført sejladsen i sin L23. Sejlturen tog godt 30 timer. Foto: Søren Stidsholt Nielsen

250 har gennemført

Lidt Silverrudder-statistik: 425 tilmeldte sejlere. 306 både nåede frem til Svendborg og startede fredag. 250 gennemførte. Godt 50 både er gået ud undervejs.

- Flere lå i de sidste timer og kæmpede mod næsten ingen vind og modstrøm i Svendborgsund. Den sidste kom ind to minutter før fristen kl. 12.00, siger Lars Bræstrup.

Næste års Silverrudder-start går fredag den 18. september. De 450 deltager-beviser sættes til salg fra søndag

---

Se Søsiden-billedreportage til lands og til vands på FAA.dk/Søsiden

Se den store Søsiden-billedreportage til lands og til vands fra årets Silverrudder.
Annonce
Forsiden netop nu
Langeland For abonnenter

Eks-borgmester om fyret kommunaldirektør: - Der var et eller andet, der sagde mig, at det ikke ville fungere

Leder For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: En god investering i fremtiden

Rundt omkring i kommunerne bliver sidste hånd lagt på det kommendes års budget, og det kan være lidt en jungle at navigere rundt i, hvis man vil forsøge at finde hoved og hale i alle tallene. I det hele taget kan det der med økonomi hurtigt blive noget, som er svært at overskue og gennemskue. Det behøver ikke engang at være et kommunalt budget, det handler om. Det kan også være den helt private økonomi. Især hvis man står på helt uden forudsætninger for at kunne skabe sig et overblik over, hvordan pengene bruges klogest og hvilken type penge, man helst skal holde sig helt fra. Derfor er det et godt initiativ, der er sat gang i Svendborg Kommune. Et samarbejde mellem kommunen, handelsskolen i Svendborg og et pengeinstitut, skal hjælpe nogle af kommunens ældste skoleelever til at forstå, hvordan en privatøkonomi egentlig er skruet sammen, hvordan et budget fungerer og ikke mindst hvilke lån, det bare en skidt idé at røre ved. Det har i nogle år været meget nemt at låne penge, men jo nemmere det er, desto dyrere er lånet også ofte, og det kan jo være nemt at lade sig friste. Forhåbentlig ved de fleste efterhånden, at kviklån bare er en sløj idé at kaste sig over, men det skader absolut ikke, at de nye generationer får forklaret, hvad der skidt, og hvad der er kanel, af en person, der er næsten jævnaldrende med dem selv. Sandsynligheden for, at der bliver hørt grundigt efter er formentlig større end, hvis det er et menneske på deres forældres alder, der står med en løftet pegefinger. Den slags er der nok af i deres liv, og skal det virkelig trænge ind, er det vigtigt at undervisningen i privatøkonomi foregår i øjenhøjde. Sandsynligheden for, at informationerne sidder fast, øges markant. Umiddelbart bliver det da også godt modtaget. De elever Fyns Amts Avis har talt med om projektet har taget godt imod undervisningen. Så præsenteres det rigtigt, er sandsynligheden for en god modtagelse af budskabet også stor. Og så kan det være, at vi oplever bare lidt færre mennesker, der havner i en gældsspiral, hvor dårlig økonomi og deraf følgende kviklån er dagens ret. Derfor fortjener de involverede parter i undervisningsprojektet stor ros. Det er - meget apropos - en god investering i fremtiden.

Annonce