Annonce
Svendborg

Pyt med de 65 sekunder: Kong Silverrudder fra Ballen nåede sit mål - næsten

Godt 300 af de omkring 425 tilmeldte både startede fra Christiansminde fredag. 250 gennemførte sejladsen alene nonstop rundt om Fyn. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
250 sejlere gennemførte årets Silverrudder. De sidste blev fanget af svag vind og modstrøm i Svendborgsund. Godt 50 udgik undervejs.

SVENDBORG: Silverrudders ukronede konge, Jan Andersen fra Ballen sagde til Søsiden før sejladsen, at han havde et mål: At komme rundt om Fyn på under 15 timer.

I den ambition spøgte, at Jan Andersens Fyn rundt-rekord sidste år blev slået af en anden sejler. På grund af et teknisk problem fravalgte Jan Andersen i sidste øjeblik før startlinjen at stille op.

Det var i 2018. Set fra bådebyggerens trone i Ballen er trofæet nu på rette plads igen.

Jan Andersens kulfiber-trimaran Black Marlin rundede i år Fyn på 15 timer og så lige 65 sekunder. Pyt med de sekunder. Vigtigst er det, at det er godt 12 minutter hurtigere end Henrik Bøje Hansens gældende Silverrudder-rekord fra 2018.

Hvad der også styrker den sydfynske bådebygger som alletiders mest vindende Silverrudder-sejler er, at han nu fem ud af syv gange har været hurtigst rundt om sin ø.

Annonce
Skipper, konstruktør og bådebygger på kulfiber-trimararen Black Marlin, Jan Andersen fra Ballen, er igen hurtigste solo-sejler i Silverrudders store flerskrogs-klasse. Fire gange tidligere har han vundet vandrepokalen. Foto: Søren Stidsholt Nielsen.

Rodede i mørke ved Æbelø

- Det var rigtig fedt i år. En fin-fin sejlads. Godt vejr, nok mere vind end ventet, fortæller Jan Andersen - i færd med at rydde op i sin båd:

- Ja, den ligner noget, der er løgn, siger rekordindehaveren, der var retur i Svendborg kl. knap et minut over 05 lørdag.

Jan Anderens eneste uheld undervejs var med en velcro-strop i storsejlet. Stroppen sprang:

- Det lå jeg og rodede med i mørke i et kvarters tid oppe ved Æbelø. Men den slags skal man jo også kunne klare, siger en træt og glad Jan Andersen.

Rekord-vinderne af de syv klasser i Silverudder får en vandrepokal. Jan Anderens pokal i den store flerskrogs-klasse er eneste pokal, der skifter hænder i år. Øvrige seks pokaler for kølbåd og flerskrog bliver, hvor de står.

Rekord-vinderne af de syv klasser i Silverudder får en vandrepokal. Jan Anderens pokal i den store flerskrogs-klasse er eneste pokal, der skifter hænder i år. Øvrige seks pokaler for kølbåd og flerskrog bliver, hvor de er.

- Fantastisk vellykket

Sejladsleder Lars Bræstrup fra Svendborg Amatør Sejlklub kalder årets Silverrudder for fantastisk vellykket.

- Det gælder både sikkerhed, vejr og hele den stemning og respons, vi har oplevet fra deltagerne, siger Lars Bræstrup, der er ansvarlig for "alt det på vandet".

- Oveni har vi haft det held, at de flest sejlere kom ind i løbet af lørdag. På en tre timers vagt tog vi 120 både ind. Når sejlerne kommer så tidligt, skaber det en god efterstemning i havnen. Der opstår mange kontakter bådene imellem, fortæller Lars Bræstrup.

Bortset fra en brækket mast på en Spækhugger nord for Fyn og noget garn i propellen ved en motorstart på sejladsens største båd, en X-55'er, skete der ingen nævneværdige uheld.

Silverrudders sejladsleder, Lars Bræstrup fra Svendborg Amatør Sejlklub: - Det har været en fantastisk sejlads i år. Foto: Søren Stidsholt Nielsen

- En overraskelse

En af de mere bemærkelsesværdige præstationer i årets Silverudder ser Lars Bræstrup i den mindste klasse, Mini Keelboat. Her vandt en standardbygget CB 66 Racer foran de mange specialkonstruerede racermaskiner. Den flade og kun godt seks og en halv meter lange CB66 Racer med navnet CaBoom blev sejlet af bådebygger Klaus Rønn Madsen fra Bork i Ringkøbing Fjord.

Lars Bræstrup vil også gerne fremhæve Mai Risager fra Svendborg. Mai Risager (interviewet lørdag) gennemførte Silverrudder i sin L23-sejlbåd, Kuk. Omsejlingstid godt 30 timer.

- Det er rigtig flot. L23 er jo ikke en specielt hurtig båd, siger Lars Bræstrup.

Silverrudder-sejler Mai Risager fra Svendborg fremhæves af sejladsleder Lars Bræstrup for at have gennemført sejladsen i sin L23. Sejlturen tog godt 30 timer. Foto: Søren Stidsholt Nielsen

250 har gennemført

Lidt Silverrudder-statistik: 425 tilmeldte sejlere. 306 både nåede frem til Svendborg og startede fredag. 250 gennemførte. Godt 50 både er gået ud undervejs.

- Flere lå i de sidste timer og kæmpede mod næsten ingen vind og modstrøm i Svendborgsund. Den sidste kom ind to minutter før fristen kl. 12.00, siger Lars Bræstrup.

Næste års Silverrudder-start går fredag den 18. september. De 450 deltager-beviser sættes til salg fra søndag

---

Se Søsiden-billedreportage til lands og til vands på FAA.dk/Søsiden

Se den store Søsiden-billedreportage til lands og til vands fra årets Silverrudder.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: Legeplads er det hidtil bedste torveforslag

Torvet i Svendborg mangler liv. Det er både tilhængere og modstandere af det bilfri torv nogenlunde enige om. Nu har det entreprenante par Luise og Anders Føns Haaber lagt en idé om en legeplads på torvet frem. Den tanke er tidligere blev luftet lidt i krogene, men nu ser det ud til, at parret lægger en god portion krop og sjæl i forsøget på at etablere en mobil legeplads på torvet. Det er en idé med et stærkt potentiale. Kan det lykkes at omsætte tankerne til handling, vil der kunne komme et helt naturligt liv på den plads, der både er en politisk slagmark og et smertensbarn. Sidstnævnte, fordi det endnu ikke er lykkedes at knække koden til, hvordan pladsen kan blive det samlingspunkt, den er tænkt som fra det politiske flertals side. Altså oftere end nogle gange om året som når der holdes fødevaremarked i juni, og når Svend-priserne uddeles i sensommeren. Et særligt bemærkelsesværdig element i forslaget er det ansvar, parret har påtaget sig. De nøjes ikke med at lægge idéen frem, hvorefter de læner sig tilbage og venter eller koncentrerer sig om andre ting. Anders Føns Haaber er blevet en del af torvegruppen, og parret er i gang med at søge fonde og lede efter sponsorer, samtidig med at de forsøger at aktivere deres netværk, så frivillighed også kan blive en del af projektet. De har med andre ord stillet sig i spidsen for projektet i stedet for at overlade det til politikerne at løse opgaven, og det kan vise sig som en vigtig forudsætning for realiseringen af idéen. Luise og Anders Føns Haaber har naturligvis en indlysende interesse i at få etableret en legeplads på torvet, fordi deres café er målrettet småbørnsfamilier, men der er ikke noget forgjort i det. Den personlige interesse i projektet kan være en løftestang, og udkommet kan vise sig at være til glæde for mange flere. Projektmagerne har også blik for, at torvet skal kunne have andre funktioner. Derfor har de foreslået, at legepladsen skal kunne flyttes, når store arrangementer skal kunne bruge hele torvet. Det kan gøre arbejdet lidt sværere, men det viser også, at der tænkes i helheder. Netop denne tilgang, hvor initiativtagerne fastholder initiativet og tænker i helheder, ligner en god model for udviklingen af torvet. Ansvaret for fremdriften skal ikke isoleres hos byrådsmedlemmerne og forvaltningen. Det skal fordeles, så det politiske og administrative led blot er en del af projektet.

Annonce