Annonce
Svendborg

Pyt med de 65 sekunder: Kong Silverrudder fra Ballen nåede sit mål - næsten

Godt 300 af de omkring 425 tilmeldte både startede fra Christiansminde fredag. 250 gennemførte sejladsen alene nonstop rundt om Fyn. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
250 sejlere gennemførte årets Silverrudder. De sidste blev fanget af svag vind og modstrøm i Svendborgsund. Godt 50 udgik undervejs.

SVENDBORG: Silverrudders ukronede konge, Jan Andersen fra Ballen sagde til Søsiden før sejladsen, at han havde et mål: At komme rundt om Fyn på under 15 timer.

I den ambition spøgte, at Jan Andersens Fyn rundt-rekord sidste år blev slået af en anden sejler. På grund af et teknisk problem fravalgte Jan Andersen i sidste øjeblik før startlinjen at stille op.

Det var i 2018. Set fra bådebyggerens trone i Ballen er trofæet nu på rette plads igen.

Jan Andersens kulfiber-trimaran Black Marlin rundede i år Fyn på 15 timer og så lige 65 sekunder. Pyt med de sekunder. Vigtigst er det, at det er godt 12 minutter hurtigere end Henrik Bøje Hansens gældende Silverrudder-rekord fra 2018.

Hvad der også styrker den sydfynske bådebygger som alletiders mest vindende Silverrudder-sejler er, at han nu fem ud af syv gange har været hurtigst rundt om sin ø.

Annonce
Skipper, konstruktør og bådebygger på kulfiber-trimararen Black Marlin, Jan Andersen fra Ballen, er igen hurtigste solo-sejler i Silverrudders store flerskrogs-klasse. Fire gange tidligere har han vundet vandrepokalen. Foto: Søren Stidsholt Nielsen.

Rodede i mørke ved Æbelø

- Det var rigtig fedt i år. En fin-fin sejlads. Godt vejr, nok mere vind end ventet, fortæller Jan Andersen - i færd med at rydde op i sin båd:

- Ja, den ligner noget, der er løgn, siger rekordindehaveren, der var retur i Svendborg kl. knap et minut over 05 lørdag.

Jan Anderens eneste uheld undervejs var med en velcro-strop i storsejlet. Stroppen sprang:

- Det lå jeg og rodede med i mørke i et kvarters tid oppe ved Æbelø. Men den slags skal man jo også kunne klare, siger en træt og glad Jan Andersen.

Rekord-vinderne af de syv klasser i Silverudder får en vandrepokal. Jan Anderens pokal i den store flerskrogs-klasse er eneste pokal, der skifter hænder i år. Øvrige seks pokaler for kølbåd og flerskrog bliver, hvor de står.

Rekord-vinderne af de syv klasser i Silverudder får en vandrepokal. Jan Anderens pokal i den store flerskrogs-klasse er eneste pokal, der skifter hænder i år. Øvrige seks pokaler for kølbåd og flerskrog bliver, hvor de er.

- Fantastisk vellykket

Sejladsleder Lars Bræstrup fra Svendborg Amatør Sejlklub kalder årets Silverrudder for fantastisk vellykket.

- Det gælder både sikkerhed, vejr og hele den stemning og respons, vi har oplevet fra deltagerne, siger Lars Bræstrup, der er ansvarlig for "alt det på vandet".

- Oveni har vi haft det held, at de flest sejlere kom ind i løbet af lørdag. På en tre timers vagt tog vi 120 både ind. Når sejlerne kommer så tidligt, skaber det en god efterstemning i havnen. Der opstår mange kontakter bådene imellem, fortæller Lars Bræstrup.

Bortset fra en brækket mast på en Spækhugger nord for Fyn og noget garn i propellen ved en motorstart på sejladsens største båd, en X-55'er, skete der ingen nævneværdige uheld.

Silverrudders sejladsleder, Lars Bræstrup fra Svendborg Amatør Sejlklub: - Det har været en fantastisk sejlads i år. Foto: Søren Stidsholt Nielsen

- En overraskelse

En af de mere bemærkelsesværdige præstationer i årets Silverudder ser Lars Bræstrup i den mindste klasse, Mini Keelboat. Her vandt en standardbygget CB 66 Racer foran de mange specialkonstruerede racermaskiner. Den flade og kun godt seks og en halv meter lange CB66 Racer med navnet CaBoom blev sejlet af bådebygger Klaus Rønn Madsen fra Bork i Ringkøbing Fjord.

Lars Bræstrup vil også gerne fremhæve Mai Risager fra Svendborg. Mai Risager (interviewet lørdag) gennemførte Silverrudder i sin L23-sejlbåd, Kuk. Omsejlingstid godt 30 timer.

- Det er rigtig flot. L23 er jo ikke en specielt hurtig båd, siger Lars Bræstrup.

Silverrudder-sejler Mai Risager fra Svendborg fremhæves af sejladsleder Lars Bræstrup for at have gennemført sejladsen i sin L23. Sejlturen tog godt 30 timer. Foto: Søren Stidsholt Nielsen

250 har gennemført

Lidt Silverrudder-statistik: 425 tilmeldte sejlere. 306 både nåede frem til Svendborg og startede fredag. 250 gennemførte. Godt 50 både er gået ud undervejs.

- Flere lå i de sidste timer og kæmpede mod næsten ingen vind og modstrøm i Svendborgsund. Den sidste kom ind to minutter før fristen kl. 12.00, siger Lars Bræstrup.

Næste års Silverrudder-start går fredag den 18. september. De 450 deltager-beviser sættes til salg fra søndag

---

Se Søsiden-billedreportage til lands og til vands på FAA.dk/Søsiden

Se den store Søsiden-billedreportage til lands og til vands fra årets Silverrudder.
Annonce
Forsiden netop nu
Ærø

Det flyder med vildsvin: Nummer seks drevet i land på Ærø

Leder For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: Lykken findes ikke i en flot figur

I en tid, hvor fikseringen på kroppe, næppe har været større, sætter en person som Kate Hansen tingene i perspektiv. Hun vender diskussionen om skønhedsidealer og livsglæde på hovedet og tilføjer debatten et perspektiv, der handler om psykisk trivsel. De fleste mennesker vil nok tro, at fordi hun har smidt 100 kilo og nu passer tøjstørrelse 36, så bør hun også være blevet et lykkeligere menneske. Sådan ser virkeligheden bare ikke ud. Hun har ikke fundet sig til rette i den på det nærmeste helt nye krop, hun efter 20 måneders meget målrettet arbejde, har givet sig selv. Det har sat spor oppe i hovedet på hende, fordi hun ikke har kunnet følge med mentalt, og fordi hun har svært ved at stoppe vægttabet. Hun har ganske enkelt været så stålsat i sin mission og effektiv i sit vægttab, at hun helt har overset den side af sagen, der ikke handler om kalorier og forbrænding. Det er tæt på at være et tabu, at man kan være blive ramt mentalt, når man smider nogle overflødige kilo. Når man er ung og slank, burde den mentale vægt også være blevet lettere. Sådan er det bare ikke nødvendigvis. Lykken er ikke nødvendigvis at være slank. Lykken er at trives i det legeme, man har. At Kate Hansen lige præcis har sat ord på, at lykken ikke er gjort ved, at hun er blevet slank, er interessant. Og følelserne, hun forklarer, er tankevækkende. Hun var faktisk gladere, da hun var overvægtig. Hun synes på ingen måde, hun har krydset en målstreg. Hun har faktisk svært ved at se målstregen i horisonten. Hun ved godt, hvad der kræves af hende for at nå i mål, men der er nogle store forhindringer, hun skal forcere på vejen dertil. Det er stærkt af hende, at hun står frem og fortæller om det, og at hun på den måde åbner en debat i et samfund, hvor netop vores psykiske habitus er under stort pres. Hun nuancerer synet på vægttab og behovet for, at vi set ud fra et normset og et samfundsøkonomisk perspektiv skal sikre, at der ikke er for mange kilo på sidebenene. Bevares, det giver god mening, at legemet holdes sundt, men hvis hovedet ikke er sundt, er det jo underordnet, om vi kan passe en størrelse 36, eller det er størrelse 50, vi skal gå efter. Kate Hansen har sat ord på, at der også kan være en bagside af medaljen, når man med en voldsom stædighed og indædt vilje insisterer på at få et sundt legeme. Den bagside kan hun selvfølgelig få hjælp til at håndtere, men det er både godt og væsentligt, at vi bliver gjort opmærksom på, at lykken ikke alene kan findes i en flot figur. Der skal meget mere til. Hun har lidt svært ved at tage imod roserne for den flotte kamp mod overvægten, men hun må nok regne med, at rosen ikke bare sådan lige stopper. Det er der heller ingen grund til. Både fordi hun er kommet et stykke tættere på sit mål, men også fordi hun fortæller sin historie og bidrager til at nedbryde et tabu.

Ærø

Invasionen fortsætter: Nu er der fundet fem døde vildsvin på ærøske kyster

Annonce