Annonce
Debat

Pulje kunne redde værdifulde bygninger

Annonce

Læserbrev: I Odense har vi oplevet, at bevaringsværdige ejendomme – helt lovligt – er blevet revet ned. Vi har senest set det i Bellinge, og det er sørgeligt, når det sker. Der er tale om et stykke historie, som forsvinder for øjnene af os.

Havde Odense Kommune fortsat haft mulighed for at benytte byfornyelsespuljen, kunne nedrivningerne måske være undgået. Med puljen i baghånden kunne kommunen støtte renoveringsforslag fra ejere af bevaringsværdige bygninger. Dels med egne midler, dels med statslige.

Desværre er det ikke længere muligt for byer som Odense. I 2019 blev byfornyelsespuljen til en ny landsbypulje målrettet byer med færre end 4000 indbyggere. Det er udmærket at sikre midler til forskønnelse af mindre byer, men det efterlader byer som Odense med en økonomisk udfordring, når vi selv skal finansiere hele støtten til renovering.

Derfor skrev jeg på vegne af et enigt By- og Kulturudvalg til boligministeren for at gøre opmærksom på problemstillingen, men desværre må jeg konstatere, at det ikke er en udfordring, som der er interesse for at løse.


Det undrer mig, at ministeriet ikke ønsker at ændre ordningen, når der er midler i overskud i puljen.


Svaret er, at det først bliver aktuelt at kigge på puljen, når den aktuelle aftale udløber i 2022. I mellemtiden står det Odense frit for selv at finansiere byfornyelsesprojekter, der kan redde bevaringsværdige bygninger, uden statslige midler.

Det undrer mig, at ministeriet ikke ønsker at ændre ordningen, når der er midler i overskud i puljen. Vi risikerer, at midlerne står ubrugte hen, mens Odenses skatteborgere selv må samle regningen op for at bevare historien og kulturarven – og desværre kan skattekronerne kun bruges én gang, så uden byfornyelsespuljen bliver det langt vanskeligere.

Jeg mener, at det er ærgerligt og unødvendigt at fastholde en ordning, der ikke gavner alle bevaringsværdige bygninger i hele landet, herunder især bondehuse i de store byer. Det kan ikke være i statens, kommunernes eller bygningsejernes interesse.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Langeland

Fodbolddrenge tilbage på udendørsbanerne: Vi har glædet os mest til at se vores venner

Debat

Debat: Mareridtet på Ryttermarken

Debat

Debat: Lokalt skal vi også stille krav

Annonce