Annonce
Kultur

Psyched Up Janis spiller sig tilbage til rødderne

Sune Rose Wagner og Jakob Krogh Jørgensen på Roskilde Festival i 2014. Arkivfoto: Jonas Skovbjerg Fogh/Ritzau Scanpix
Bandet Psyched Up Janis vender tilbage til barndomsbyen Sønderborg i anledning af, at det er 30 år siden Sune Rose Wagner og Jakob Krogh Jørgensen stod sammen på en scene for første gang.
Annonce

Genkomst: Det var om aftenen 1. december 1989, og foran en fyldt sal på Sønderborghus spillede det unge lokale band, LSD.

Sanger og guitarist var Sune Rose Wagner, og bassisten var Jakob Krogh Jørgensen.

- Vi var meget nervøse, og der var til vores store overraskelse udsolgt. Jeg kunne næsten genkende alle ansigter blandt publikum, som var venner, bekendte, gymnasievenner og familie. Det var en stor aften, det var overvældende, fortæller Sune Rose Wagner om den aften for 30 år siden.

Det var første gang, de gav koncert sammen.

- Jeg havde spillet én koncert før i mit liv på en efterskole. Det her var et års tid senere, og jeg viste, jeg ville spille musik og gøre noget ved det. Mange tænkte nok, at koncerten bare var for sjov, men det var gravalvor for os i bandet, siger Jakob Krogh Jørgensen.

Sune Rose Wagner og Jakob Krogh Jørgensen gik i gymnasiet sammen på Sønderborg Statsskole. I årene efter koncerten bevægede bandet sig gennem musikgenrer og bandnavne som Acid Reign og Western Front.

- Musikken bevægede sig. Acid Reign var heavy, mens Western Front var 70’er-musik som Led Zeppelin. Vi var hele vejen rundt, siger Jakob Krogh Jørgensen.

- Vi var meget inspirerede af bands som Disneyland After Dark og The Sandmen. Der var mange danske bands, og en del af dem spillede på Sønderborg Statsskole. Vi tomlede også op til Aarhus og så Sort Sol. Af udenlandsk musik hørte vi blandt andet The Cult, siger Sune Rose Wagner.

Tiden med Psyched Up Janis gik så hurtigt, og det var hårdt arbejde med studie, turné og interviews. Der var fuld knald på. Det var først bagefter, jeg tænkte: What a ride

Jakob Krogh Jørgensen, bassist

Annonce

Livsændrende musik

I 3.g blev bandet til Psyched Up Janis opkaldt efter en sang af samme navn på gruppens demobånd.

- Den demo lavede vi lige før grungebølgen. Vi spillede det uden at vide, det var på vej. Det var resultatet af en lang rejse på to år, siger Jakob Krogh Jørgensen.

For Jakob og Sune i 3.g på Sønderborg Statsskole kom uddannelse i anden række, og musikken stød øverst.

- Der skete et skifte med grunge. Man kunne godt spille noget musik, som var lidt ved siden af og ud over det kommercielle, samtidig med at det kunne blive populært. Man kunne blive godkendt, det var et stempel på, at man kunne gøre noget godt. Nirvana åbnede mange døre og var helt sikkert en god ting for musikken, siger Sune Rose Wagner.

I 1994 udgav Psyched Up Janis albummet ’Swell’, og bandet fik for alvor succes med sit melankolske støj-univers. Hittet ’I died in my teens’ strøg ind på DR's radioprogram for unge, Det Elektriske Barometer.

- Det var ret vildt. Vi anede jo ikke noget og håbede på at komme ind som en bobler, men vi strøg ind på listen. Vi havde en hel del unge i vores hule hånd. Vi kunne være det band, som de kunne identificere sig med som rastløse unge med hullet tøj og farvet hår, siger Jakob Krogh Jørgensen.

- Det var fantastisk, det er sådan nogle oplevelser musikere ikke forstår nu om dage. Dengang blev man kun udgivet, hvis man blev godkendt af pladeselskabsfolk. Det var ikke normalt at få kontrakt. Nu kan alle udgive på Soundcloud eller starte sit eget selskab. Det, der skete for os, var livsændrende simpelthen, siger Sune Rose Wagner.

Annonce

Inspirationskilden blev tømt

Anmelderne kaldte bandet for ’dansk rocks fremtid', og bandet udgav i årene derefter tre albums og spillede flere gange på Roskilde Festival. På Roskilde Festival i 1999 annoncerede Psyched Up Janis sin opløsning.

- Der var en følelse af, at det ikke kunne drives til mere. Vores musikstil, alle de år på landevejen og plader. Inspirationskilden var tømt. Vi havde opnået alle de ting, vi drømte om i Sønderborg. Vi blev anerkendte, men vi blev ikke et internationalt band, fordi vi var danskere og havde en skandinavisk tilknytning. Vi følte, vi ikke havde så meget mere at give. Arbejdet var gjort, siger Sune Rose Wagner.

Han stiftede efterfølgende bandet The Raveonettes sammen med sanger og bassist Sharin Foo til stor international succes.

Jakob Krogh Jørgensen var efter Psyched Up Janis med i bandet Knallert, der spillede på campingscenen på Roskilde Festival i 2003. Siden holdt han en lang pause fra musikken og arbejdet som folkeskolelærer. I 2016 var han med til at stifte bandet Childrenn.

- Tiden med Psyched Up Janis gik så hurtigt, og det var hårdt arbejde med studie, turné og interviews. Der var fuld knald på. Det var først bagefter, jeg tænkte: What a ride, siger Jakob Krogh Jørgensen.

Koncerter

Psyched Up Janis spiller koncert på Sønderborghus i Sønderborg torsdag den 5. december klokken 20.00. Billetsalg via spillestedets hjemmeside.

Bandet er også en del af Dizzy Mizz Lizzys tour næste år sammen med bandet Bersærk.

Det sker:

4. april: Aalborg Kongres & Kultur Center

11. april: Odense, Jyske Bank Arena

17. april: København, Royal Arena

18. april: Aarhus, Ceres Arena.

Billetsalget via Live Nations hjemmeside.

Annonce

Nostalgisk gensyn

I 2014 blev Psyched Up Janis gendannet i forbindelse med 20 års jubilæet for udgivelsen af albummet ’Swell’. Turneen begyndte i hjembyen Sønderborg, og bandet vendte også tilbage til Roskilde Festival. I 2019 er bandet igen blevet gendannet, og der er blevet spillet koncerter i københavnske Vega, Det Kongelige Teater, Randers og Aarhus. Sidste koncert i år er i Sønderborg den 5. december.

- Nu har vi det godt med Sønderborg igen, men i halvfemserne havde vi begge det lidt stramt med Sønderborg. Dengang var vi tæt på at få så mange tæsk i den by, vi var jo lidt ikke sergenterne bedste venner. Til koncerten på Sønderborghus for fem år siden, var der fyldt med glade folk. Så vi er ikke bange for at sige ja til at spille i Sønderborg, men for ti år siden, havde vi nok sagt nej, siger Jakob Krogh Jørgensen.

Sune Rose Wagner og Jakob Krogh Jørgensen er meget tilfredse med de afsluttede koncerter.

- Det er utroligt sjovt at se, hvordan folk har holdt ved vores musik. Folk bliver nostalgiske og rørte. Man kan se på folk, de er ekstremt glade. Og så er der folk, der ikke nåede at se os, unge folk, der lige har opdaget os, og ser os som et kultband, siger Sune Rose Wagner.

Koncerten i Sønderborg bliver en semi-akustisk koncert uden trommeslager men med guitaristen Kajsa Vala. Næste år spiller Psyched Up Janis fire store koncerter, når bandet tager med Dizzy Mizz Lizzy på turné. Men dermed er det måske ikke slut for Psyched Up Janis.

- Koncerten i Sønderborg bliver en intim aften, ikke den store rockaften. Men jeg sagtens se os spille et større show i Mølleparken i Sønderborg en fin, dansk sommeraften. Her kan vi spille rigtigt rock, siger Sune Rose Wagner.

Tre ting du ikke vidste om Psyched Up Janis

1. Den ukendte guitarist

Psyched Up Janis' første andenguitarist var graffitikunstneren L:Ron:Haralds lillebror, Ole Jensen. L:Ron:Harald, som hedder Lars Jensen i virkeligheden, og hans bror er fra Sønderborg. L:Ron:Harald blev kendt i 1998 for albummet "Pornogangster". Sune Rose Wagner og Lars Jensen lavede i øvrigt graffiti sammen, da de var unge.

2. LSD

Bandets første navn var LSD, som stod for Live Strong Die. Bandet mente dog at navnet var for useriøst, da de havde høje ambitioner med musikken. Navnet Psyched Up Janis kommer fra en sang fra bandets demobånd.

3. Backgammon

Jakob Krogh Jørgensen har spillet backgammon siden 1990'erne. Han har deltaget i VM og spiller i dag i 1. division.

Sune Rose Wagner og Jakob Krogh Jørgensen. Pr-foto: Mikkel Elbech
I 2014 spillede Psyched Up Janis koncert på Sønderborghus. Arkivfoto: Timo Battefeld
Psyched Up Janis vender tilbage til Sønderborghus, hvor de begyndte for 30 år siden. Arkivfoto: Timo Battefeld
Annonce
Annonce
Ærø For abonnenter

Tidligere borgmester på Ærø giver råd inden budget-forhandlinger: Man skal tænke sig om, inden man bruger alle pengene

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ærø

20 millioner at gøre godt med: Nu skal kommunalbestyrelsen på Ærø blive enige om, hvordan pengene bruges

Sport

GOG: Storsejr med panderynker

Svendborg

Forening frygter forgiftning: Tre døde havørne fundet på Tåsinge

Svendborg For abonnenter

Fire døde havørne på Tåsinge: Mulige forgiftninger undrer eksperter

Annonce