Annonce
Langeland

Professor om masser af anlæg og byggeri: - Brug den sunde fornuft

Professor Niels Westergård-Nielsen fra CBS har blandt andet beskæftiget sig med, hvordan kommunerne agerede efter finanskrisen. Foto: CBS

LANGELAND: Økonomiprofessor Niels Westergård-Nielsen, CBS (Copenhagen Business School), har et konkret og enkelt råd til kommuner, der står her midt i krisen og skal vurdere, hvor meget man skal sætte i gang inden for bygge og anlæg: - Tænk jer om!

Omvendt er det ganske fornuftigt, at man fra lokalt hold tager initiativer, mener han.

- Hvis nogen kender til de lokale forhold, så er det de lokale kommuner, og kommuner straffes jo ikke for at sætte for meget i gang. Det vil være værre med det omvendte, fordi for lidt aktivitet kan resultere i arbejdsløshed og færre skatteindtægter, påpeger han.

- Kommuner kan vel som bygherre indirekte blive straffet, hvis der kommer overophedning, så priserne på udbudte projekter stiger, projekterne kommer til at koste mere, og skatteyderne får mindre for pengene?

- Kommuner bør altid optræde fornuftigt, men ofte er der det med store renoveringer, at de tager lang tid, og man kan ikke altid agere efter en frygt for, at priserne nok stiger i det samme øjeblik, man har besluttet at sætte renoveringen i gang. Der kan være en god grund til at "holde krudtet tørt" lige nu, men man har også hensyn til byggebranchen og sit lokalsamfund. Måske kan man spare 10 procent ved at vente med noget til efteråret, men hvis jeg var kommune, ville jeg være lykkelig for den mulighed, der nu er kommet, at regeringen midlertidigt har sat anlægsloftet ud af kraft, svarer Niels Westergård-Nielsen.

Under finanskrisen og dens følger i slutningen af 00-erne sparede hovedparten af kommunerne penge.

- Det burde de måske ikke have gjort i det omfang. Det kunne i sammenhængen se økonomisk fornuftigt ud, men det havde indflydelse på krisens længde og beskæftigelsen. Situationen lige nu og det, vi kommer til at se i tiden efter coronakrisen, kalder på både nye og gamle dyder - og på et helt nyt ledelsesansvar, fastslår professoren.

Langeland Kommune var med til at forstærke problemerne også i den private sektor oven på finanskrisen, idet kommunen sparede på personansættelser med afledte effekter for den private sektor for service og indkøb.

- Jeg håber, hverken Langeland eller andre kommuner begår den fejl en gang til, siger Niels Westergård-Nielsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce