Annonce
Fyn

Professor efter sorgløs sommer: Corona-virus er her stadig

Vi skal huske at spritte hænder og holde afstand, under streger Hans Jørn Kolmos, professor i klinisk mikrobiologi på Syddansk Universitet, efter flere er blevet testet positive for corona-virus. Arkivfoto: Robert Wengler
Vi har været mere sorgløse i sommer end i foråret, og derfor ser vi nu flere udbrud af corona-smitte. Blandt andet i Nyborg. Det mener professor i klinisk mikrobiologi på Syddansk Universitet Hans Jørn Kolmos. Han har dog kuren klar; Vi skal huske at spritte af og holde afstand.
Annonce

- Hvorfor ser vi pludseligt knopskydninger af corona-smitte som eksempelvis i Nyborg Kommune?

- Det er et godt spørgsmål. Hvis man kunne svare på det, ville det være let at få dæmmet smitten ind. Der er mange forskellige kilder til det her landet over. I Ringsted var det et slagteri. I Aarhus var det noget, der startede blandt somaliere, men det viste sig, at det var mere udbredt end som så. Sådan er der forskellige indgange til det. Det er et udtryk for, at folk kommer hjem fra ferie. Vi har rejst på kryds og tværs i landet, hvor vi kan have samlet smitte op alle mulige vide vegne, og vi har nok været mere i sorgløse i sommer, end vi var i foråret. Vi har ikke været dygtige nok til at holde afstand, vaske og spritte hænder, spritte overflader og alt det. Vi har under indtryk af det gode vejr, og at det var sommer, glemt, at det virus stadig er her. Det venter bare på at blive smittet videre, hvis der er nogen, der opfører sig ikke så hensigtsmæssigt.

- Så vi vil også se sådanne knopskydninger andre steder?

- Det tror jeg. Smitteudbrud har det også med at være selvforstærkende, fordi man finder én, og så begynder man at teste omkring vedkommende. På den måde opsporer man en smittekæde. Jo mere man tester omkring et smittetilfælde, jo flere finder man. Det er ligesom Grislingen og Peter Plys, der går rundt om pælen, og så siger de, at nu er der ikke kun to væseldyr, men fire, fordi de bliver ved med at gå rundt om den samme pæl. Pointen er, at jo flere vi tester, jo flere finder vi, så der er en selvforstærkende effekt i de udbrud. Men når det er sagt, så er smitten jo i hele landet.

- Hvor længe vil vi blive ved med at se det?

- Det tror jeg ikke, vi slipper for. Den eneste måde at bekæmpe det på er med de gode hygiejniske forholdsregler, som vi skal huske at efterleve. Jo bedre vi er til at efterleve dem, jo færre vil vi se af den slags store smitteudbrud. Der er nogle, der vil blive smittet hist, pist og her, men hvis vi er rigtig dygtige til at spritte hænder og holde afstand, vil der være færre, som bliver smittet. Det afhænger rigtig meget af den indsats, vi gør. Det er rigtigt, som statsministeren siger, at vi skal huske de basale hygiejniske forholdsregler, for det er dem, der bærer os igennem. Og så slipper vi nok heller ikke for at tage et mundbind på, når vi bevæger os ud de steder, hvor vi ikke kan holde afstand.

- Hvordan vurderer du, at tingenes tilstand er lige nu?

- Det er sandhedens øjeblik. Vi begynder at flytte indendørs, og vi begynder at arbejde, børnene kommer i skole, og vi mødes en masse mennesker rundt omkring, og så det er jo vigtigere end nogensinde, at vi overholder de forholdsregler. For nu færdes vi mere imellem hinanden, og så det er vigtigere end nogensinde, at vi holder afstand og overholder hygiejneforholdsreglerne. Det er ikke bare noget, vi gør for vores egen skyld, men for vores allesammens skyld.

- Så det er frem med håndspritten igen?

- Simpelthen. Hvis den er sat på hylden, så gælder det bare om at få den ned.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Svendborg For abonnenter

Lektor kritiserer skovrejsningsprojekt: Er det godt eller skidt for grundvandet og biodiversiteten, og er formålet flis?

Annonce