Annonce
Øhavet

Prismodtager tager arven op

Hanne Hautop (i rød kjole) holdt torsdag formiddag forelæsning på Ørstedskolen, hvor hun blandt andet talte for tidligere prismodtager Mikkel Bohm, Troels Krøyer og Sabine Majus.

Hanne Hautop holdt forelæsning på Ørstedskolen, inden turen gik til rådhuset, hvor hun fik overrakt årets H.C. Ørsted Pris

Rudkøbing: H.C. Ørsted og hans bror, Anders Sandøe Ørsted, beviste gennem deres liv og levned, at man godt kan komme til tops i samfundet ved hjælp af flid, held og gode forbindelser alene.

Brødrene fik hjælp af en tysk parykmager og en norsk student, men der stod ingen fysiklærer eller juraprofessor klar til at spotte deres særlige talenter og skaffe dem de bedste forudsætninger for at komme videre i deres uddannelse. Ej heller en talent udviklingsekspert fandtes dengang i 1700-tallet, men det har vi fået nu.

Hanne Hautop hedder hun, og hun var i går i Rudkøbing for at modtage årets H.C. Ørsteds Pris.

Talent smitter

Dagens festligheder, som naturligvis fandt sted på H.C. Ørsteds fødselsdag, blev indledt med en forelæsning på den skole, der bærer den berømte fysiker og videnskabsmands navn. Ørstedskolens 9. og 10. klasser udgjorde sammen med elever fra to efterskoler et interesseret publikum, da Hanne Hautop fortalte, hvordan man ved at gøre mere ud af talentudvikling og -pleje kan sikre, at "de gode kan blive de bedste".

Hun gjorde dermed op med den fremherskende holdning i det danske uddannelsesystem om, at "det ikke alle kan lære, skal ingen lære".

Hanne Hautop har som leder af Mærsk Mc-Kinney Møller Videncenter ved Sorø Akademi været med til at sætte talentudvikling på dags- ordenen i både grundskolen og gymnasiet.

- Hvorfor skal vi udvikle talenterne, vil nogen måske spørge. Mit svar er, at vi ikke har råd til at lade være. Desuden smitter talent, så hvis en elev kommer langt inden for sit felt, kan det være med til at løfte hele hans klasse, sagde Hanne Hautop.

Annonce

Stolte traditioner

Ved prisoverrækkelsen på Langeland Rådhus senere på dagen understregede formanden for priskomiteen, professor Claus Michelsen, at Danmark har stolte traditioner inden for banebrydende videnskabeligt arbejde.

Han nævnte ud over H.C. Ørsted forskere som Tycho Brahe, Ole Rømer og Niels Bohr.

- Hanne Hautop har taget opgaven på sig at skabe en national talentudvikling, der giver alle unge naturvidenskabelige talenter mulighed for at få ekstra tilbud både i den almindelige skoletid og på camps og events tilrettelagt specielt for dem, sagde Claus Michelsen.

Annonce

Hotelafdeling i Sorø

I sin takketale betegnede Hanne Hautop sig selv som en rigtig nørd, men var også fascineret af H.C. Ørsteds kobling mellen naturvidenskab, æstetik, filosofi og etik.

Mærsk Mc-Kinney Møller Videncenter samarbejder med både grundskoler og gymnasier landet over om talentudvikling, og på hjemadressen i Sorø holdes en række camps for elever fra hele landet.

Centret har en hotelafdeling, så deltagerne kan overnatte og skabe både faglige og sociale netværk.

H.C. Ørsted Prisen består ud over æren af et kunstværk med titlen "Sommerfugl", som er skabt af den langelandske kunstner Sabine Majus, et diplom, blomster og en check på 10.000 kroner.

Annonce

Mest læste

Svendborg For abonnenter

Se billederne: Svendborg-skibsværft har naboens dok i dok

Danmark

Fredagens coronatal: Rekordmange tilfælde - over 46.000 smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Emil Lærke er tabt for GOG og skifter til Lemgo til sommer og direktør Kasper Jørgensen er virkelig ærgerlig over det.

Erhverv For abonnenter

Gasværksplanerne begraves: Bibliotek spilles ind som alternativ Rema-placering

Faaborg-Midtfyn

overblikket her: Sådan er de enkelte skoler ramt lige nu - mindst 299 elever er i alt sendt hjem

Langeland For abonnenter

Firma satser på udstyr til professionelle livsnydere

Hård kritik af besparelser i Rigspolitiet: - Det giver flere ulykker og dræbte

Langeland For abonnenter

Hvad er det Rema undersøger: Borgmester undrer sig over hemmelighedskræmmeri

Danmark

Alene i julen? Sådan passer du på humøret juleaften

Ærø

Slimsavlende bramgås aflivet i Marstal: Testet positiv for fugleinfluenza

For abonnenter

Phillip har kæmpet mod DSB halvanden måned efter tanketorsk: - Jeg glemte tasken - men de stjal computeren

Faaborg-Midtfyn

Bydel hårdt ramt: - Det er ikke hvert døgn, vi ser sådan en stribe tyverier

Ærø For abonnenter

Ærø-pushere deler visitkort ud til børn og 'ønsker folket god ryger': Nu reagerer mor fra Marstal

Sport

DHG-piger sultne, mens Gudme og Otterup får friweekend på grund af corona-smitte hos Aalborg EH og Roskilde

Annonce