Annonce
Langeland

Prioriter jeres erotik- og samliv

Sexologen Joan Ørting giver gode råd til, hvordan man får sit erotik- og samliv højere op på prioriteringslisten. Arkivfoto: Anna Stærbo
Samliv er en vigtig ting, og det kræver, at man taler sammen og påpeger ting, man gerne vil ændre

Når mange danskere bliver spurgt om, hvordan de prioriterer deres tid, svarer mange, at de føler, at de ikke har tilstrækkelig styring. At de lever i et "hamsterhjul", en "trædemølle" eller en "centrifuge" for nu at tage nogle af de populære betegnelser. Eller sagt på en anden måde, at man lever sit liv bagud, livet kører fra en. Men man kan rent faktisk sagtens tage magten, mener sexolog Joan Ørting, som i dette interview giver nogle gode råd.

Aftale

Øboen har en aftale med sexolog Joan Ørting, der i en brevkasse besvarer spørgsmål fra læserne om sex og samliv. Cirka hver fjerde uge bringes der i stedet et interview om et beslægtet emne.

- Vi ved, at når man spørger ældre, som er i gang med den sidste del af livet, og man vil høre, hvad de gerne ville have haft mere og mindre af, så svarer de gerne, at de ville have arbejdet mindre. Spist mere chokolade. Haft mere tid til kærlighed. Holdt mere i hånden. Og hvis vi stiller seks hverdagspunkter og beder par om at fortælle, hvordan de prioriterer, så kommer sex og samliv - eller skulle vi snarere kalde det erotik og samliv - gerne sidst, siger Joan Ørting.

- Jobbet står øverst, så kommer børn, efterfulgt af mad/rengøring/oprydning som nummer tre. Hus og hjem samt venner og fritidsaktiviteter ligger også foran, tilføjer hun.

Annonce

Så ligger der måske en ferie med store forventninger til, hvordan man kan hygge sig sammen, men det kan meget vel løbe ud i sandet.

Børnene sent oppe

- Man tænker måske.... ih, hvor skal vi bare have megen erotik og samliv, men børnene har også ferie og måske lov til at være oppe til kl. 23. Der er måske noget familie, som skal besøges, eller en større indkøbstur. En masse ting kan stille sig i vejen. Så man er nødt til at tale sammen, hvis man vil ændre på tingenes tilstand.

- Det kan foregå ved en planlagte samtale. Vi kan kalde den for en PUS-samtale, altså en Partner-Udviklings-Samtale, i stil med den MUS-samtale, medarbejderudviklingssamtalen, som foregår på arbejdet. Man kan lægge denne PUS-samtale fast for eksempel fredag aften eller søndag morgen til en gang brunch og stille uret til en tid, som man aftaler på forhånd. Det vigtige er at få det gjort, påpeger Joan Ørting og fortsætter:

- Her er formålet, at man bruger den afsatte tid til at tale om parholdet. Vi kan stille de samme spørgsmål hver gang: Hvordan har jeg været som partner for dig i denne uge? Hvordan har jeg været som erotisk partner for dig i denne uge? Har du et ønske til mig for den kommende uge? Der kan være fredage, hvor man ikke har lyst til at holde mødet, og det kan være vanskeligt at motivere sig, men hvis vi vil prioritere dette område højere, er v i nødt til at afsætte tid det.

Annonce

Mere samhørighed og kærlighed

- Undersøgelser har vist, at par, som giver sig tid til at tale om partnerskab og seksualitet, får mere samhørighed og kærlighed imellem sig, end hvis de gik direkte ind i sengen uden at have talt sammen forinden, slutter hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce