Annonce
Fyn

Principaftale underskrevet: Borgmestre og statsminister forpligter sig til at søge opbakning til frikommuneforsøg

Johannes Lundsfryd (S) og seks andre borgmestre underskrev torsdag en principaftale med regeringen, hvor parterne forpligter sig til at søge opbakning til frikommuneforsøget i byråd og i Folketinget. Privatfoto
Mette Frederiksen (S), Middelfart-borgmester Johannes Lundsfryd (S) og borgmestre fra de seks andre kommuner, der er valgt til frikommune-forsøg underskrev torsdag en officiel principaftale om at søge opbakning i byråd og Folketinget.
Annonce

Middelfart: Frikommuneforsøget, der skal fritage Middelfart Kommune og seks andre kommuner fra en række nationale regler og krav på et velfærdsområde, kom torsdag et skridt videre mod en realisering.

På et videomøde mellem de syv borgmestre, statsministeren og finansministeren gav parterne en officiel tilkendegivelse om at gå videre med projektet.

Mette Frederiksen (S) annoncerede regeringens ønske om at sætte frikommuneforsøget i gang i sin åbningstale til Folketinget i begyndelsen af oktober. Forud for åbningstalen havde statsministeren og de syv borgmestre indgået en mundtlig aftale om at søge opbakning til forsøget i de respektive byråd og i Folketinget. Det er den mundtlige aftale, der nu er sat underskrift på i en såkaldt principaftale.

I en mail til avisen skriver statsminister Mette Frederiksen om aftalen:

- Vi har i dag givet hinanden et virtuelt håndslag på at give ledere og medarbejdere bedre mulighed for at tænke nyt og kreativt, så de ude på det enkelte plejehjem i Middelfart Kommune kan skabe netop de løsninger, som passer bedst ind hos dem. Det, tror jeg på, vil give de dygtigere sosu’er endnu bedre mulighed for at yde omsorg og nærvær over for den enkelte ældre medborger. Jeg har høje forventninger til resultaterne, vi kommer til at skabe sammen, og jeg glæder mig til at følge kommunens arbejde.


Det, som jeg og flere andre lagde vægt på, er, at vi ønsker støre frihed til, at det er borgerens ønsker for tilværelsen, der skal være styrende for den service, der bliver givet.

Johannes Lundsfryd, borgmester i Middelfart


På mødet delte borgmestrene de reaktioner på udsigten til forsøget, som de har oplevet ude i kommunerne. Og de var positive i samtlige kommuner, fortæller borgmester Johannes Lundsfryd (S).

- Der er stærk medvind i hele landet på det her. Hvis vi oplever noget, er det nærmest utålmodighed for at komme i gang. Og det er jo et rigtig godt afsæt, siger han.

Annonce

Borgmester ytrede ønsker

I Middelfart Kommune er det ældreplejen, der er valgt som det velfærdsområde, der vil kunne fritages fra mange af de nationale krav om blandt andet dokumentation. Rammerne er endnu ikke afklarede og blev det heller ikke på mødet torsdag. Det er således endnu uvist, hvilke begrænsninger der vil være i fritagelsen af nationale krav og reguleringer.

På mødet fremlagde Middelfarts borgmester og flere af de andre parter et ønske om, at forsøget skal have borgernes egne ønsker som omdrejningspunkt.

- Det, som jeg og flere andre lagde vægt på, er, at vi ønsker støre frihed til, at det er borgerens ønsker for tilværelsen, der skal være styrende for den service, der bliver givet.

- At have en ambition om at få skåret så meget kontrol væk som muligt og få tillid ind som den afgørende dimension, siger Johannes Lundsfryd.

Annonce

Et bredere perspektiv

Johannes Lundsfryd lagde på mødet også op til, at parterne undersøger, hvorvidt frigørelsen på et velfærdsområde også skal gælde der, hvor lovgivningen på ældreområdet overlapper med anden lovgivning. Han gav et eksempel med deling af sundhedsdata, der ikke kun berører ældreområdet, men også GDPR-lovgivning og persondataloven. Et sygehus må for eksempel ikke dele informationer om en borgers indlæggelse med et plejehjem. Der skal først hentes samtykkeerklæringer.

- Det gør - udover at man bruger tid på at skulle lave administration af samtykkeerklæringer, som ikke giver mening - at folk oplever det som uprofessionelt, at man ikke får talt sammen om det. Man får delt mindre viden om sundhed, end der ville være godt for borgeren, siger Johannes Lundsfryd og siger om regeringens respons:

- Den melding, der kom tilbage, var velvilje til at se på det og være pragmatiske. Det er et nøgleord, hvis vi skal komme i mål, siger borgmesteren.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce