Annonce
Faaborg-Midtfyn

Presset tryllekunstner kan ikke få hjælpepakke: Nu har han fået fiks idé til at redde sine mange dyr

Jens Salomonsen har været tryllekunstner i over 40 år, men 2020 var et år, som ramte ham på økonomien. Foto: Sandra Goldek
Tryllekunstner Jens Salomonsens indtægter er halveret under coronakrisen, men han kan ikke få en krone i kompensation. Nu har han besluttet at åbne sin bondegård op for besøgende, som for et mindre beløb kan få lov til at se og hilse på hans mange dyr, der kan lave forskellige tricks.
Annonce

Midtfyn: Med en kop friskbrygget kaffe i hånden kommer tryllekunstner Jens Salomonsen gående på gårdspladsen og byder velkommen til det lille landsted, som ligger mellem de to landsbyer Sødinge og Søllinge.

I daglig tale kaldes han ved sit fornavn Jens, men mange kender ham som "Troldmanden fra Samsø". I over 40 år han han draget land og rige rundt for at optræde som cirkuskunstner i selskab med blandt andre to æsler, fem-seks geder, to grise, to kalkuner, et par påfugle, ænder, høns, to hunde, katte, og et par håndfulde rotter og mus.

Men 2020 har været et hårdt år for den garvede tryllekunstner.

Annonce

Ingen hjælp i sigte

På grund af covid-19 blev mange af Jens Salomonsens cirkusforestillinger aflyst, og det gjorde, at den snart 71-årige cirkuskunstner, ifølge ham selv, mistede halvdelen af sin indtjening.

- Normalt dækker min indtjening fra forestillingerne omkostningerne til dyrene, men nu har jeg været nødt til at bruge af min folkepension. Jeg har også en god omgangskreds, som har lånt mig 30.000 kroner, fortæller Jens Salomonsen.

Men selvom Jens Salomonsen har mistet en stor del af sin indtjening, er han ikke berettiget til en hjælpepakke.


Alternativet er jo, at jeg er nødt til at skille mig af med dyrene, hvis jeg ikke får tilstrækkeligt med indtægter fra cirkusforestillinger i år. Og det ville gå hårdt ud over mit cirkus - jeg er kendt for at være cirkuskunstneren med de mange dyr. Og uden dyr, ja, så er der ikke noget cirkus.

Jens Salomonsen, tryllekunstner og indehaver af Cirkus Fyr og Flamme


Han har nemlig ikke tjent 10.000 kroner i gennemsnit om måneden i B-indkomst i 2019, som er kravet for at kunne få en hjælpepakke, hvis man er freelancer.

- Jeg er ikke i nærheden af de 120.000 kroner, som man skal have tjent i 2019 for at kunne få en hjælpepakke. Jeg synes, det er urimeligt, at det kun er dem, som tjener mange penge, der kan få hjælp, mens vi andre bare må klare os selv. Vi er trods alt også blevet ramt, siger Jens Salomonsen.

Hunden Solomio er også cirkusartist, og den lille hund kan let og elegant gå op ad den røde trappe, hvorefter den med et lille hop lander på Jens Salomonsens ryg og derfra hopper ned på jorden igen. Foto: Sandra Goldek

I alt nåede Jens Salomonsen at vise 35 forestillinger i 2020, inklusiv dem, som han arrangerede hjemme hos sig selv i sit eget cirkustelt i baghaven. På et normalt år har han cirka 50 forestillinger fordelt på hele året, men det er dog vidt forskelligt, hvor meget han tjener på hver forestilling.

Annonce

Bad om hjælp på Facebook

I en pløret fold rundt om den gamle gård i bindingsværk trisser to ponyer og to æsler rundt. Det ene æsel begynder at skryde.

- Det er bare Kalles måde at sige 'hej' på, siger Jens Salomonsen.

Æslerne Kalle (til venstre) og Felix kan begge godt give lyd fra sig, når der kommer besøg på bondegården. Foto: Sandra Goldek

Selvom gården ligger ude på landet og for enden af en lang markvej, er det ikke liv, der mangler herude, hvor tryllekunstneren bor. Han bor nemlig sammen med alverdens dyr. Mange af dyrene bruger han i sine cirkusforestillinger, mens nogle andre aldrig har lært et eneste trick, og dem har han bare for hyggens skyld.

Men det er ikke billigt at have så mange dyr. I gennemsnit bruger Jens Salomonsen 3000 kroner om måneden på foder, hø, halm og dyrlægeregninger.

Musene kan Jens Salomonsen tage op fra buret med et snuptag. De er så tamme, at de kan sidde på hans hoved under en hat, når han laver cirkusforestillinger. Foto: Sandra Goldek

Forleden kom han i tanke om en måde, hvorpå han kunne tjene lidt ekstra til dyrenes fornødenheder.

- Når jeg laver cirkusforestillinger i teltet i haven, så plejer jeg at give børn og deres forældre lov til at gå rundt på gården og hilse på dyrene bagefter. Og så tænkte jeg, at det var en oplagt mulighed i denne tid, hvor jeg ikke kan lave forestillinger, at invitere på gårdbesøg for en skilling per snude, fortæller Jens Salomonsen.

Derfor slog han et opslag op i Facebook-gruppen "Det sker i Ringe", hvor han blandt andet skrev, at han for 30 kroner per person tager imod familier på maks fire i både hverdag og weekender. Pengene går til foder, skrev han.

Opslaget fik to familier til at komme forbi på gården, og det gav et lille bidrag til foderregningen. Men ifølge tryllekunstneren er lidt bedre end ingenting.

Annonce

Tror på fremtiden

Jens Salomonsens dyr betyder meget for ham, og han agter at beholde dem, indtil han ikke længere kan stå op om morgenen og muge ud og fodre dem.

- Alternativet er jo, at jeg er nødt til at skille mig af med dyrene, hvis jeg ikke får tilstrækkeligt med indtægter fra cirkusforestillinger i år. Og det ville gå hårdt ud over mit cirkus - jeg er kendt for at være cirkuskunstneren med de mange dyr. Og uden dyr, ja, så er der ikke noget cirkus, siger han.

Kalkunen Kallevit er yderst fotogen, og den elsker at blive båret rundt på gården i Jens Salomonsens arme. Han har sin egen lastbil til, når han kører landet rundt med sine dyr og cirkusteltet. Han håber, at den kommer noget mere ud at køre i 2021. Foto: Sandra Goldek

- Men jeg tror på, at 2021 ser lysere ud end sidste år. Det skal det, for jeg skal ikke af med mine dyr, og sådan er det, slår Jens Salomonsen fast.

Hvis du kunne tænke dig at komme på bondegårdsbesøg hos Jens Salomonsen, kan han kontaktes på telefonnummeret 40 25 20 95.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Svendborg

Harders åbner bar med Morten i spidsen: - Jeg håber, det bliver noget med, at i aften skal vi kun høre goth rock fra 1980’erne

Annonce