Annonce
Fyn

Presset OUH mangler hænder: - Jeg har aldrig oplevet noget ligende

En stor del af sygeplejerskerne på OUH bærer fortsat rundt på en masse frustrationer efter den langvarige konflikt tidligere på året. Det har blandt andet resulteret i flere nedlæggelser af arbejdet efter regeringens indgreb. Foto: Nina Vibe Petersen
Odense Universitetshospital er i øjeblikket under et ekstraordinært pres med efterveerne af corona-nedlukning, strejkende sygeplejersker og mangel på personale. Den administrerende direktør afviser, at det går ud over patienterne, mens sygeplejerskernes fællestillidsrepræsentant er meget bekymret.

Fyn: Hvis Odense Universitetshospital var en patient, der kom ind på skadestuen, ville det hurtigt få behandling. For situationen er kritisk.

Regionens største sygehus er presset fra flere sider. Puklen af udskudte operationer og ambulante besøg fra corona-nedlukningen er ikke væk, og nu stiger coronaens smittetryk igen i Danmark. Således har der hver dag den seneste uge været mere end 15 indlagte med corona. I sidste uge var der syv indlagte.

Det har før været slemt, men det har aldrig været så slemt, som det er nu. Jeg er virkeligt bekymret.

Kirsten Nikolajsen, fællestillidsrepræsentant for sygeplejerskerne og radiologerne på OUH


Annonce

Samtidig er sygeplejerskerne efter måneder med forliste overenskomstforhandlinger, strejke og regeringsindgreb ikke længere så ivrige efter at tage ekstravagter.

Og så er der ikke mindst de ledige stillinger. Et træk, Fyens Stiftstidende lavede 10. november, viser, at der er 147 opslag med ledige job på Odense Universitetshospitals sygehuse i Odense, Svendborg, Nyborg og på Ærø.

OUH-afdelinger med flest opslag

 • 11: Gynækologisk Obstetrisk Afdeling D (Odense og Svendborg)
 • 10: Hjertemedicinsk Afdeling B (Odense)
 • 9: Geriatrisk Afdeling G (Odense og Svendborg)
 • 8: Hæmatologisk Afdeling X (Odense)
 • 7: Afdeling for Medicinske Mavetarmsygdomme S (Odense)

Gynækologisk Obstetrisk Afdeling (Fødeafdelingen) er topscorer med flest opslag med 11, mens Hjertemedicinsk Afdeling i Odense følger lige efter med ti.

Faggrupper med flest opslag

 • Sygeplejerske: 55
 • Læge: 15
 • Lægesekretær: 13
 • Sosu-assistent/-hjælper: 10
 • Studerende/praktikant: 7
 • Opslag i alt: 147

Langt de fleste opslag henvender sig til sundhedsfagligt uddannet personale. Sygeplejersker (også til lederstillinger) er der størst mangel på; her er der nemlig 55 opslag. Her skiller Hjertemedicinsk Afdeling i Odense sig også ud ved at have otte sygeplejerske-opslag.

Afdelinger med flest sygeplejerske-opslag

 • 8: Hjertemedicinsk Afdeling B (Odense)
 • 5: Gynækologisk Obstetrisk Afdeling D (Odense og Svendborg)
 • 5: H. C. Andersen Børne- og Ungehospital (Odense)
 • 5: Hæmatologisk Afdeling X (Odense)
 • 4: Afdeling for Medicinske Mavetarmsygdomme S (Odense)

Skyggetal

Men det drejer sig i realiteten om flere end 147 stillinger, for flere af jobopslagene søger flere ansatte i samme opslag.

Der er også en anden grund til, at der er tale om langt flere end 147 ledige job, forklarer Kirsten Nikolajsen, der er fællestillidsrepræsentant for sygeplejersker og radiografer på OUH.

- Der er et kæmpe skyggetal, for hvis en afdeling hver måned har jobopslag, venter man ofte en måned med at slå et nyt job op. Og selvom der står, at man kun søger én, så ender man med at ansætte fem, fordi der er nogle, som lige har sagt deres stillinger op. Så tallet er meget højere, siger Kirsten Nikolajsen, som ikke er sen til at betegne situationen som rigtig kritisk.

- 1. december har jeg været ansat i 30 år, og jeg har ikke oplevet noget lignende. Det har før været slemt, men det har aldrig været så slemt, som det er nu. Jeg er virkeligt bekymret.

Annonce

Ekstraordinær situation

Niels Nørgaard Pedersen, administrerende direktør på OUH, erkender også, at sygehuset er under pres.

- Det er vi af forskellige årsager; corona, sygeplejerskestrejke, pukkelafvikling og et jobmarked, som for nogle faggrupper har en meget lav ledighed. Det, kombineret med at der også er patienter, gør, at der er meget travlt.

- Det er en ekstraordinær situation, fordi alle de faktorer peger i den samme retning på samme tid. Det forstærker situationen.

Derfor er der nedsat en taskforce, som har taget fat på at løse nogle af udfordringerne her og nu. Bl.a. er en række opgaver, som bliver flyttet fra sygeplejerskerne til andre faggrupper. Eksempelvis at gøre en isolationsstue klar til næste patient eller at klargøre og rede senge op.

- Vi prøver også på tværs af sygehuset at finde løsninger, som kan være med til at afhjælpe den reelle travlhed, der er. Vi kigger på, om der er faggrupper, hvor vi ikke har den samme rekrutteringsudfordring, som med deres faglighed kan afhjælpe der, hvor vi mangler sygeplejersker eller jordmødre.

- Vi har fuld fokus på det, og nej vi er ikke færdige. Vi har fokus på den aktuelle situation, men vi har også øje for, at det jo ikke bare går over. Man løser ikke personalemanglen hurtigt, men på den lange bane, siger Niels Nørgaard Pedersen.

Annonce

Bekymret

Kirsten Nikolajsen er glad for, at der er flyttet nogle opgaver fra sygeplejerskerne, så der er tid til kerneopgaverne.

- Selvfølgelig får patienterne deres medicin, men sygepleje er også et omsorgsfag, så meget af det, vi laver, er ikke kun, at patienten får en kemokur eller antibiotika, det er jo lige så meget dialogen og snakken med patienten. Der er rigtig mange bløde værdier, og det er sådanne ting, der ikke kommer til at ske nu.

- Det gør også, at vi som plejepersonale har rigtig svært ved at være i det her og bliver syge af det. Det gør noget ved ens psyke ikke at kunne udføre sit arbejde godt nok.

Er vi nået dertil, hvor det begynder at gå ud over patienterne?

- Jeg er i hvert fald rigtig bekymret. Der er ingen tvivl om, at alle gør alt, de kan, for at det ikke skal gå ud over patienterne. Men jeg er bekymret for patientsikkerheden. Vi ved jo godt, hvad vi kan, skal og bør. Når man nogle gange ikke kan hjælpe patienterne med ting, som måske ikke er livstruende, men bare er det, der gør, at patienten også psykisk får det godt, er det næsten ikke til at holde ud at være i, siger Kirsten Nikolajsen.

Annonce

Udskyder patientaftaler

Niels Nørgaard Pedersen afviser, at det går ud over patienterne.

- Det gør det ikke. Vi har daglige møder på alle afdelinger og på tværs af sygehuset, hvor vi har rigtig godt blik på, hvor der er ekstra pres, og hvor der er nogle, som skal understøttes. Vi har de redskaber, der gør, at vi kan tage os patienterne, når de har brug for os. Men jeg tror også, at vores patienter kan opleve, at kapaciteten er presset, og at personalet har travlt, men vi har styr på patientsikkerheden.

Hvordan kan du være sikker på det?

- Vi har på trods af situationen et dedikeret personale og fagligt dygtige ledere, som er helt tæt på og hjælper med at løse de daglige udfordringer. Det er det, der gør, at der er ekstra travlt. Fordi man selvfølgelig tager den opgave på sig, så sygehuset fungerer hver dag og leverer en sikker og god ydelse til vores patienter, siger han og peger også på, at for at aflaste presset oplever omkring fem procent af patienterne i øjeblikket at få udskudt deres aftale med OUH.

- Vi udskyder det, vi har erfaring for, kan vente. Alt hvad der er livs- og førlighedstruende udskyder vi selvfølgelig ikke. Det, der foregår på sygehuset, er stadig patientsikkert.

https://modules.wearehearken.eu/fyens-dk/embed/8673.js

Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Landsretten knuste forældres håb om at få dødssyg søn hjem i hans sidste tid: Må kun besøge ham tre gange om ugen

Danmark

Lørdagens coronatal: 36.000 er testet positiv det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Svendborg

Erfaringer fra Svendborg Sygehus skal nu udbredes: - Et demensvenligt sygehus er et patientvenligt sygehus

Ærø For abonnenter

Borgmester i debut, knipsende konservativ og coronasyg politiker: Den nye kommunalbestyrelses første møde forløb i fuld fart

Langeland

Debat: Medarbejder- og borgerinddragelsedagsordenen

Svendborg

Lørdagens coronatal: Rekordhøje smittetal på Sydfyn

Jens Jensen har stemt på 'Tulle' én gang: - Det var, fordi han havde hjulpet mig med at tage vasketøjet ned

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Anti-vaccine-skilte ulovlige: Nu sendes kommunale vejfolk på sagen

Danmark

Her er de nye restriktioner: Skolebørn sendes hjem, julefrokoster bør droppes, og nattelivet lukkes ned

Fyn For abonnenter

Så skete det - vildt hus med stort prisskilt endelig solgt: - Det passede til vores behov

Svendborg For abonnenter

Giftstoffer ved at blive fjernet: Hundstrup Borgerforening spiller Filippahuset på banen som vuggestue

Den afgående formand: DF's nekrolog bliver gjort til skamme

Faaborg-Midtfyn

Christina sad på ambassaden i Beijing og savnede Svanninge: Corona fik familien til flytte hjem til bakkerne

Søsiden For abonnenter

Mølle-Maries lystjagt har sat sejl gennem tre århundreder

Langeland

Klumme: Rudkøbing er sluppet nådigt

Annonce