Annonce
Fyn

Presset covid-afsnit på OUH forbereder sig på det værste: - Det var en slem jul sidst, og omikron er en kæmpe joker

Anne Øvrehus er ledende overlæge på Infektionsmedicinsk Afdeling Q på OUH. Her er man allerede nu presset af covid-19-patienter og frygter en gentagelse af sidste jul, hvor en stor smittestigning betød flere indlæggelser. Foto: OUH
På OUH's infektionsmedicinske afdeling håber ledende overlæge Anne Øvrehus på hjælp fra statsministeren og nye restriktioner. Allerede nu er man presset af covid-19, og sidst gav julen stor smittespredning og mange indlagte. I år er de fleste vaccineret, men der er en stor ubekendt: omikron-varianten.

Julen bød sidste år på en stor smittestigning og efterfølgende et stort antal patienter med covid-19 på OUH.

Og på Infektionsmedicinsk Afdeling Q ser ledende overlæge Anne Øvrehus personligt gerne, at der kommer nye restriktioner for at undgå en gentagelse. Det sagde hun, da Fyens Stiftstidende talte med den travle overlæge nogle timer før pressemødet.

- Det var rigtig skidt sidste jul. Og derfor er vi også spændte på, hvad Mette (Frederiksen, red.) siger i aften. Om vi får lidt hjælp derfra, eller om vi skal forlade os på, at folk bliver vaccinerede og opfører sig fornuftigt.

Annonce

- Personligt kunne jeg godt håbe på, vi fik lidt hjælp, hvis jeg udelukkende skal tænke på folks fysiske sundhed og sundhedspersonalets muligheder for at udføre deres arbejde til den standard, vi gerne vil have. Vi har virkelig ikke brug for, det bliver værre, siger hun onsdag før pressemødet.

Siden slutningen af november har antallet af covid-19-patienter på OUH ligget mere eller mindre stabilt på omkring 30, viser tal, Fyens Stiftstidende har fået fra hospitalet. Og det er fuld udnyttelse af den nuværende kapacitet, fortæller Anne Øvrehus.

- Antallet af indlagte er stabilt, men stabilt skidt. Vi har udnyttet kapaciteten fuldt ud og lidt til i forhold til ressourcerne, og vi er pressede.

Ny variant løs

Derfor er det sidste, man har brug for på afdelingen, at smitten atter løber løbsk under højtiden.

- Det var en rigtig slem jul sidst, hvor vi så en stor effekt af smittespredning hen over julen. Det gik især hårdt ud over de ældre og sårbare – der jo godt nok heller ikke var vaccinerede dengang. Vi håber ikke, det bliver lige så slemt igen, men vi må forberede os på det værste, siger den  ledende overlæge.

I år er en stor del af danskerne færdigvaccinerede, og der er taget hul på at give tredje stik. Til gengæld er der en stor ubekendt i form af en ny corona-variant.

- Vi ved ikke så meget om omikron-varianten endnu. Der er ikke noget, der tyder på, at man bliver mere alvorligt syg, men den er meget mere smitsom, og bliver man lige så syg, er det jo også skidt, siger hun.

Annonce

Forbereder sig

På OUH er erfaringerne med omikron-varianten endnu for få til at konkludere noget.

-Det er en kæmpe joker. Hvor syg bliver man? Hvor godt virker behandlingerne? Og vi ved heller ikke, hvor effektive vaccinerne er. De første data begynder formentlig snart at komme, men det er stadig meget tidligt. Så vi arbejder selvfølgelig på, hvad vi gør, hvis det bliver endnu værre. Vi håber det bedste, men forbereder os på det værste.

Hvad er det, I forbereder jer på, hvis det skulle blive værre?

- Det handler primært om, hvor skal patienterne ligge, og hvem der skal passe dem, hvis der kommer endnu flere. Vi bruger den planlagte kapacitet fuldt ud nu, og kommer der flere patienter, skal vi lave noget merkapacitet. Og hvor skal det så være? Det er det, vi kigger på.

Hvem er det, der bliver indlagt nu?

- Det er ældre, svækkede og så er det uvaccinerede yngre - typisk mænd i 40-årsalderen. Det er primært de uvaccinerede, der kommer på intensiv. Og så er der også en gruppe af patienter, der er bare er megasyge - måske også af noget andet, hvor covid-19 er med til at skubbe dem ud over grænsen.

- Men hovedparten er de uvaccinerede, der bliver svært syge og ligger rigtig længe. På trods af bedre behandling, har vi stadig folk, der ligger på intensiv i 30-40 dage. Typisk, fordi de kommer ind så sent, at de har det rigtig skidt, eller fordi de har noget andet i bagagen også.

Annonce
Sport For abonnenter

Se finalekampen: Kan Bakken Bears tage tredje sejr over Svendborg Rabbits?

Danmark

Mandagens coronatal: 570 er testet positive siden i går

Annonce
Annonce
Annonce
Svendborg

Jeppe Wahlstrøm mistede sig selv - Yepha var væk: Presset og angsten tog over, og glæden ved at lave musik forsvandt

Svendborg For abonnenter

Hjerteafdelingen mangler stadig sygeplejersker: - Min ambition er, at vi kan åbne senge igen. Men jeg kan ikke sige hvornår

Faaborg-Midtfyn

Hundredvis af motorcykler fylder byen: Harley-Davidson-arkiv åbner i midtbyen

Sport

Se videoanalyse og genlæs livebloggen: GOG vinder sin pulje efter hjemmesejr over vestjyder

Skandalesag breder sig igen: Fire ud af fem regioner vil nu undersøge, om fejl har kostet patienter benene

Ærø For abonnenter

En numse, et overdimensioneret lem og et offentligt strandhus sømmes sammen: 40 skulpturer indtager inden længe Søby

Ærø For abonnenter

Ukrainske børn starter mandag i de ærøske børnehaver: - Vi taler ikke om krig her

Danmark

Her er de nye restriktioner: Skolebørn sendes hjem, julefrokoster bør droppes, og nattelivet lukkes ned

Sport For abonnenter

GOG i DM-slutspil: Navne med Gidsels flere kilo og stående hyldest ned mod unge Danmarksmestre

Erhverv For abonnenter

Nyt fra Svendborgs erhvervsliv: Købmanden og campingmanden lavede overskud i millionkassen, og det store rederi havde røde tal på bundlinjen

Ingrid er i syv sind, mens 80-årige Erling overvejer kovending efter debat om forsvarsforbeholdet: - Messerschmidt skuffede

Debat For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: God vind til karakterfri friskole – karakterer er lavet for systemets skyld

Langeland For abonnenter

Vindselskab tjener millioner, Lohals Havn er på sikker kurs, og dyrevennerne har været flittige til at svinge dankortet: Her er dit langelandske erhvervsoverblik

Langeland

Kvinde dømt for kørsel med narko i blodet: Snuppet på rastepladsen ved Siødæmningen

Annonce