Annonce
Ærø

Prøv med plastik først: Naturforening fraråder at bruge gift til bekæmpelse af japansk pileurt

Jan Clausen, lokalformand for Danmarks Naturfredningsforening, mener, at Roundup skal bruges som sidste udvej i bekæmpelsen af japansk pileurt på Ærø. Arkivfoto: Andrea Bisgaard
Danmarks Naturfredningsforenings lokalafdeling mener ikke, at det er nødvendigt at bruge gift til at bekæmpe japansk pileurt på Ærø. - Prøv først med at slå det ned og dæk det til med plastik, inden I bruger gift, lyder rådet fra lokalformand Jan Clausen.

Ærø: Der er ingen grund til at hælde gift på den invasive plante japansk pileurt, som vokser flere steder på Ærø og som er gået hen og blevet en plage.

Det mener den lokale formand for Danmarks Naturfredningsforening, Jan Clausen.

Ærø Kommune har ellers netop givet Park og Vej-afdelingen tilladelse til at sprøjte planterne med Roundup.

- Vores holdning er, at man skal bekæmpe planten ved at slå den ned og dække den til med plastik. Det burde kunne udrydde den. Man kan også sætte geder til at græsse ved dem. De kan godt lide japansk pileurt. Hvis ingen af metoderne virker, så kan man blive nødt til at sprøjte dem, men jeg synes, at det skal være sidste udvej, siger Jan Clausen.

Han har i øvrigt hørt, at planterne også kan spises af mennesker.

- Jeg har hørt, at det skulle smage fantastisk godt. Lidt som rabarber. Så nu er det tip hermed givet videre, siger han.

Danmarks Naturfredningsforening vil i øvrigt gerne være behjælpelig med at lokalisere planten, så kommunen kan få et overblik over, hvor planten skyder frem.

- Jeg har hørt, at der findes en registrerings-app med navnet "Giv et praj", hvor borgere kan tippe kommunen om, hvor planten vokser. Den app kunne kommunen da med fordel benytte, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Fyns Amts Avis: Flot og fortjent anerkendelse

Direktøren for værftet i Søby Roar Falkenberg modtog onsdag af årets Tietgenpris for sit virke som erhvervsleder. Det er både flot og fortjent. Han er en markant skikkelse på Ærø, og han har været med til at sætte Ærø på Danmarkskortet med værftets bidrag til byggeriet af elfærgen Ellen. Men han er som det blandt andet blev nævnt af formanden for Tietgenprisens indstillingskomité Peter Zinck også meget andet. Som frontfigur for værftet koncentrerer han sig ikke kun om det at drive en virksomhed. Han har gennem de seneste 16 år også været bevidst om værftets rolle i lokalsamfundet. Når en ø som Ærø har en virksomhed af Søby Værfts størrelse, er det et kæmpe aktiv, at virksomheden ikke lukker sig om sig selv og holder fokus på at skabe så flot en top- og bundlinje som muligt. Disse to ting er selvfølgelig afgørende for virksomhedens overlevelse, men virksomheden har også fokus på et socialt ansvar. Det er ikke enestående, men Søby Værfts indsats har stor betydning for øen. Det drejer sig blandt andet om arbejdet med lærlinge. Skabes der et godt miljø for uddannelse, hjælper det naturligvis også virksomheden, når der skal rekrutteres nye medarbejdere, men det kræver også tid og fokus at lykkes med en sådan mission. Og så er der den fine detalje ved værftets aktiviteter og profil, at der er godt samarbejde med Marstal Skole om hvert år at sende 5. klasse en teatertur til København. Her viser værftet et socialt ansvar. Børnene får en god, kulturel oplevelse, mange af dem formentlig ikke sådan lige ville have fået uden værftets bidrag. Det understreger blot, at der er en klar bevidsthed om, at værftets bidrag betyder noget for lokalsamfundet, og at der er et ønske om at gøre mere end blot at drive en virksomhed. Det danner et billede af en virksomhed med udsyn. Roar Falkenberg udviste stor ydmyghed ved at pege på, at han sådan set blot er direktøren for værftet, og at det jo er alle værftets medarbejdere, der løfter opgaven at drive værftet. Selvfølgelig har han ret i det, men som direktør og øverste leder peger pilen naturligvis på ham, både når det går godt, og når det går mindre godt - det er jo ikke hvert år værftet kan præsentere præmieregnskaber. Nogle gange er tallene knap så glædelige, men som Peter Zinck slår fast, så er det også vigtigt at kigge på virksomhedens omgivelser og muligheder, og her har komiteen bidt mærke i, at det netop kan være en udfordring, at drive en virksomhed som Søby Værft. Udover rosen og et stort tillykke til Roar Falkenberg, er det derfor også værd at nikke anerkendende til priskomiteen for at have blik for virksomhedens og erhvervslederens evne til at bidrage til fremdriften i lokalsamfundet frem for kun at have blik for mere økonomi og ekspansion, når prisvinderen skal findes.

Annonce