Annonce
Faaborg-Midtfyn

Præst tænker kreativt: Deler påskeliljer ud til alle i sognet

Simon Jylov, sognepræst Hillerslev, Vantinge og Espe, har i forbindelse med påsken tænkt kreativt. Når folk ikke kan komme i kirken, må kirken komme til folket, siger han. Derfor deler menigheden påskeliljer ud til alle hustande, laver videoer med fortællinger om påsken og laver håbstræer, hvor folk kan hænge bønner og børn kan hænge tegninger op. Arkivfoto: Nils Svalebøg
Kirkene må på grund af coronakrisen aflyse alt i påsken, som ellers er kirkens allerstørste højtid. Men sognepræst Simon Jylov prøver at få det bedste ud af situationen ved at tænke ud af boksen - blandt andet ved at dele påskeliljer ud til alle husstande i sognet. - Hvis folk ikke kan komme i kirken, må kirken komme til folket, lyder det fra præsten.

Espe-Vantinge-Hillerslev: Der bliver ingen adgang til det kirkelige rum, når påsken, som er kirkens allerstørste højtid, løber af stablen lige om lidt. Det er ærgerligt, mener Simon Jylov, der er sognepræst i kirkerne i Espe, Vantinge og Hillerslev.

- Påsken er en vigtig højtid. Det er den vigtigste. Så det er ærgerligt og enormt frustrerende, at vi nu ikke kan holde åbent. Det er jeg ked af, men det er ikke os, der kommer i første række, så selvfølgelig retter vi ind, siger sognepræsten.

Men situationen omkring coronavirussen har også gjort, at Simon Jylov har måtte tænke kirke på en helt ny måde.

- Normalt kommer folk til os, hvor vi samles i kirken. Det kan vi ikke nu. Så vi skal ud og markere, at vi stadig er her og vise, at vi tænker på folk.

Simon Jylov har blandt andet lavet små videoer om påskens fortællinger.

- Det er en måde at komme ud til en masse mennesker på uden nødvendigvis at være i kirken. Og vi må erkende, at der er faktisk flere, der ser det. Vi har nok 200-300 visninger på de videoer, fortæller Simon Jylov.

- Et eller andet sted er det også en opfordring til mig om, at der er mennesker, som måske egentlig gerne vil være med, for hvem det måske kan være fremmed at gå i kirke. Når coronavirussen er overstået, skal vi se på, hvordan vi så får de folk med i kirkerummet frem for at sidde hjemme. Det er noget af et arbejde, men det skal lykkes, mener Simon Jylov.

Annonce
Simon Jylov blev indsat som sognepræst i Espe, Vantinge og Hillerslev sogne i januar 2019. Arkivfoto

Påskeliljer til alle

Tiderne har tvunget præster og menigheder til at tænke kreativt, og videoerne, som mange andre præster i Faaborg-Midtfyn også laver, er ikke det eneste, Simon Jylov og menigheden er kommet på.

- Vi har besluttet, at når folk ikke kan komme i kirken, må kirken komme til folket.

- Derfor deler vi påskeliljer ud til alle, fortæller sognepræsten og afslører, at det bliver engang mellem onsdag og lørdag, det sker.

Det er et større projekt, siger han, og det kræver en del frivillige kræfter fra kirkens side. Men Simon Jylov og menighedsrådet har bestilt 1200 påskeliljer i potter, som frivillige i sognene deler ud ved husstandene.

- Det er simpelthen til alle. Medlemmer og ikke medlemmer, siger Simon Jylov og forklarer, hvorfor det lige blev påskeliljer:

- Fordi det er en smuk blomst og det passer til den kønne salme "Påskeblomst, hvad vil du her?".

Derudover har Simon Jylov udpeget tre såkaldte håbstræer. Et træ på hver kirkegård. Her kan folk komme og hænge tegninger eller bønner, hvad end man synes, er relevant.

- Så har man et sted, man kan gå hen, fortæller sognepræsten og siger, at der selvfølgelig vil være regler om at holde behørig afstand.

- Der er noget fantastisk symbolik i træer. At man sætter noget, der gror. Og så er der en enorm ro omkring et træ, fortæller Simon Jylov om idéen og formålet med håbstræerne.

Simon Jylov har altså benyttet lejligheden til at føre flere nye idéer ud i virkeligheden.

- Men det skal siges, at jeg har ladet mig inspirere mange steder fra, så det er hovedsageligt fra andre, idéerne er opstået, erkender præsten.

Kimende klokker

Der var ellers lagt op til det helt store i påsken i Espe, Vantinge og Hillerslev kirker. Ni store gudstjenester var planlagt med hver sit tema, som begyndte skærtorsdag. Der var lagt op til fejring med musik, mad og midnatsgudstjeneste, hvor påskelyset skulle bæres ind i kirken.

- Vores store opgave har i stedet været, hvordan vi formidler påsken, når vi ikke kan gøre det i kirken, siger sognepræsten.

- Situationen lige nu giver ikke ligefrem mindre arbejde til en præst, nærmere mere.

- Men jeg tror, det er sundt ikke bare at læne sig tilbage, fordi kirken er lukket. Det at være kirke og menighed er ikke ensbetydende med et kirkerum. Menigheden kan godt være levende uden at være i kirken. Men vi har virkelig været nødt til at være kreative, og det har vi da lært af, fortæller Simon Jylov.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce