Annonce
Fyn

Præst støtter vaccinekritisk kollega: Vi udskammes

Sognepræst Therese Strand Kudajewski fra Svanninge støttes af sjællandsk kollega, der mener, at de uvaccinerede udskammes.  Foto: Vibeke Volder
Sognepræst Peter Sander fra Brøndby Strand Sogn har kontaktet præsten i Svanninge, Therese Strand Kudajewski, for at støtte hende i kampen mod det, han betegner som social kontrol og udskamning af uvaccinerede.

Den kontroversielle præst i Svanninge ved Faaborg, Therese Strand Kudajewski, får støtte fra sin kollega i Brøndby Strand Sogn, Peter Sander, der også er vaccineskeptiker og mener, at der sker en urimelig udskamning af uvaccinerede.

- Jeg er nervøs for bivirkningerne og er bekymret for den høje grad af social kontrol af, hvorvidt vi er vaccineret eller ikke, siger han.

Jeg er nervøs for bivirkningerne og er bekymret for den høje grad af social kontrol af, hvorvidt vi er vaccineret eller ikke.

Peter Sander, sognepræst i Brøndby Strand

Therese Strand Kudawejski har tidligere på Facebook opfordret andre præster til at støtte hende i et netværk. Hvorvidt, det er lykkedes at danne et sådant netværk, ved Peter Sander ikke.

Annonce

- Så du er ikke med i noget netværk?

- Jo. Vi taler da med hinanden. Jeg talte forleden i telefon med Therese, fordi jeg er bekymret for hende efter det, der har været skrevet om hende. Hun var ilde berørt, men ved godt mod. Jeg har også mailet et par gange med hende, men kender hende ikke personligt, siger Peter Sander.

Ensidige medier

Den sjællandske præst aner ikke, hvor mange præster, der er med i et form for netværk og hvorvidt, der er flere fynske præster med.

- Hvordan taler I sammen?

- Det vil jeg ikke komme ind på, men vi mailer, telefonerer og kommenterer på Facebook. Generelt er det sådan, at de vaccineskeptiske præster får en hård behandling af medierne og ikke tør stå frem, siger den sjællandske præst.

Tavs præst

Fyens Stifstidende ville meget gerne have talt med Therese Strand Kudajewski for at kunne give en så nuanceret dækning af hendes synspunkter som muligt. Men trods adskillige forsøg er hun på intet tidspunkt vendt tilbage i den seneste uges dækning af sagen.

Svanninge-præsten lod sig  interviewe før jul om sin modstand mod at lade kirkegængere vise coronapas. Dengang sagde hun blandt andet: "Jeg har ved min tiltrædelse som præst afgivet et løfte om at forkynde Jesu ord rent og purt, og afviser vi én i kirkedøren, forbryder vi os mod evangeliet".

Hun understregede desuden: "Mit ærinde er på ingen måde med min holdning at skabe splittelse. Vi skal i denne tid passe meget på at skabe et opdelt samfund".

Siden er det kommet frem, at præsten på sin Facebook-profil er kommet med meget markante ytringer mod coronahåndteringen og vacciner. Fredag var hun til samtale hos biskoppen, hvor hun fik præciseret reglerne for tjenestemænd og præsters ytringer. Da hun senere på dagen talte til en demonstration mod coronarehåndteringen, understregede hun, at hun talte som privatperson og ikke præst.

Han understreger, at ingen af parterne får noget ud at gejle hinanden op i debatten om coronahåndtering.

- Jeg har altid en kær og forsonende tone. Det er også kærlighed og forsoning, Therese gerne vil, og hun føler virkelig, at folk, der som hende ikke er vaccineret, udskammes og diskrimineres.

- Lægger hun op til kærlighed og forsoning, når hun ordret skriver sådan på Facebook: "Det en skændsel for lægestanden, det som udspiller sig i tiden, og jeg håber, at der vil være flere og flere læger, der siger fra, så læge og morder ikke atter bliver to sider af samme sag."

- Det er selvfølgelig en hård tone, men det skal ses i sammenhæng med, hvad ikke vaccinerede udsættes for. I det øjeblik nogen siger et kritisk pip om vacciner, hvad enten det er præster, læger eller andre, så bliver der slået ned på dem med det samme.

- Det gælder også medierne, der har en meget ensidig dækning. Mediernes tone overfor de uvaccinerede, der er skeptiske overfor at få noget ukendt sprøjtet ind i sig, er også meget hård.

- Men er du enig i Therese Kudajewskis ord om vaccinerende læger og håbet om, at de siger fra, så læge og morder ikke bliver to sider af samme sag?

- Det vil jeg lade Therese udtale sig om. Jeg kan godt lide Therese.

- Men er du enig?

- Jeg vil formulere mig på en anden måde. Jeg kommer heller ikke til at sammenligne læger, og hvad der foregik i nazitiden, men jeg tror, at Therese har været langt nede over at se den måde, medierne har kørt hele det show med corona gennem to år, siger Peter Sander.

Annonce

De urene

Præsten i Svanninge skrev 3. januar på Facebook, at hun var været udsat for anonyme trusler og henviser i den forbindelse til digterpræsten Kaj Munk, der blev skudt af tyskerne under anden verdenskrig. "Jeg tænker også på, hvor grænsen går, før jeg selv kan risikere at blive skudt. Er det der, vi er?", skrev hun.

- Det er jo et udtryk for, hvordan hun har det som uvaccineret. Man bliver virkelig udskammet. Man er en af de urene, siger Peter Sander, der ikke selv har oplevet trusler.

Regler lempes i kirken

Alle pladser i kirken må nu tages i brug ved bryllupper, begravelser, dåb og andre kirkelige handlinger. Det er konsekvensen af de lempelser, regeringen gennemfører fra søndag. Hidtil har der skullet være ekstra luft mellem kirkegængerne, men dette krav ophæves fra søndag.

Til gengæld er der stadig krav om coronapas ved flere end 100 deltagere i kirken, og der skal bæres mundbind eller visir, når man bevæger sig rundt i kirken.

For kirkens ansatte er der også fortsat krav om coronapas.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Udvider imperiet: Sydfynsk søskendepar overtager biograf i Horsens

Danmark

Onsdagens smittetal sætter ny rekord - nærmer sig 39.000 tilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Svendborg

Smitten stiger på skolerne: I flere klasser er over halvdelen af eleverne fraværende

Ærø For abonnenter

Del en Tesla med naboen: Ærøfonden og Øpower går sammen om at afdække behovet for el-delebiler

Faaborg-Midtfyn

Vedtaget i rungende tavshed: Nu ruller tusindvis af skraldespande ud i indkørslerne

Sport

Marienlyst kaster det hvide flag mod Svendborg - træneren vil bygge op til næste sæson

Henrik har lavet en elpris-udsigt: - Den er lige så sikker som vejrudsigten, og fredag ser dyr ud

Leder For abonnenter

Fyns Amts Avis: Fødeafdelingen i Svendborg er klart styrket politisk og fagligt

Danmark

Her er de nye restriktioner: Skolebørn sendes hjem, julefrokoster bør droppes, og nattelivet lukkes ned

Fyn

Store Torsdag i Bolbro: Bager Stein fortæller

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Konflikt om faldefærdige huse eskalerer efter kritisk artikel: Pludselig bankede ejendomsmatador på døren

For abonnenter

Klokken 11.50 i går døde Knud-Erik Dam - han besluttede det selv og så frem til det

Faaborg-Midtfyn

Trist besked at få når man er på ferie: Kynisk tyv har stjålet børnenes sparebøsse

Erhverv For abonnenter

Værft og marina solgt: Nu skal der bygges boliger på Thurø

Svendborg

Kvinde blev skubbet ud på kørebanen: Politiet efterlyser stadig bilist

Annonce