Annonce
Faaborg-Midtfyn

Præst om mange bisættelser under coronakrisen: Det er mærkeligt, at kisten ikke bæres ud

Sognepræst i Faaborg, Lene Matthies, reflekterer over situationen omkring coronavirussen. Hun oplever lige nu mange bisættelser, og det er en svær tid at afholde dem i, når man gerne vil give den afdøde den allerbedste sidste rejse. Arkivfoto: Palle Søby
Der er mange bisættelser i øjeblikket, fortæller sognepræst i Faaborg Lene Matthies, der her reflekterer over, hvordan coronakrisen sætter sit præg på hendes job som præst, når en afdød skal på den sidste rejse.

Faaborg: Kisten bliver ikke løftet ud af kirken, som den plejer, enken kan ikke få et kram, og begravelseskaffen bliver drukket hver for sig.

- Det er en mærkelig tid at være præst i, reflekterer Lene Matthies, der er sognepræst i Faaborg.

På grund af coronakrisen holder kirkerne lukket, men begravelser bliver afholdt. Det er dog med behørig afstand, og nogle traditioner man normalt oplever til begravelser, er ikke en mulighed lige nu. Det er svært ikke at kunne give den afdøde den helt rigtige bisættelse, fortæller Lene Matthies.

For normalt er Lene Matthies hjemme hos familien til den afdøde for at få et billede af, hvem personen var.

- Man får nogle billeder, anekdoter og møder familien ansigt til ansigt, som gør, at man får et indtryk af den, man skal bisætte, og man får nogle gode, personlige informationer til sin tale, siger Lene Matthies.

- Nu er det kolde fakta over telefonen. Nogle ældre har også svært ved at bruge telefonen, så det gør det ekstra svært. Og det føles på en eller anden måde lidt kunstigt, mener sognepræsten.

- Og når det kommer til bisættelsen, er det underligt, at ingen bærer kisten ud, ingen giver hinanden et kram og forsamlingen går hver til sit.

Annonce

Mange bisættelser

Mærkværdigt nok har der været en del bisættelser på det seneste. Lene Matthies kan ikke sige hvorfor, men hun kan blot konstaterer, at der har været mange.

- Vi har en begravelse om dagen lige i øjeblikket, fortæller Lene Matthies.

- Bisættelser kan komme i bølger, og det er jo en aldrende kommune. Men én om dagen er lige i overkanten af, hvad vi plejer.

Sognepræsten kan også konkludere, at nogle af de afdøde har haft den frygtede virus.

- Vi har haft en bisættelse med én, der havde coronavirus og en bisættelse med endnu én, er på vej, fortæller Lene Matthies.

Hun er taknemmelig for, at Danmark ikke har det ligesom Italien og Spanien lige nu.

- Men det er da ikke sjovt og slet ikke, når det foregår på den her måde, som det gør, siger sognepræsten.

Folk tager det pænt

- Arbejdsgangene er for os meget underlige lige nu, og det er utilfredsstillende ikke at kunne gøre det ordentlig. Jeg kan føle, at det ikke bliver lige så personligt, siger Lene Matthies om situationen med coronavirussen.

- Jeg er bare præst, men jeg tænker jo også mere på familierne, tilføjer hun.

Hun synes dog, at folk har taget det flot, og der er god stemning trods omstændighederne.

- Vi gør det, så godt som vi kan. Og når lyset falder ind i kirken, blomsterne ligger i rækker, salmerne synges og de flotte ord lyder, så bliver det jo godt alligevel, konkluderer Lene Matthies og siger, at alt jo ikke er dårligt, men bare meget anderledes i disse coronatider.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce