Annonce
Faaborg-Midtfyn

Præst om Lyngvild-billeder: Det her er røget helt af sporet

Spørgsmålet om fremtiden for Jim Lyngvilds billeder i Faaborg Kirke burde aldrig været kommet til afstemning på den måde, som det er sket, mener sognepræst Lene Matthies. Foto: Palle Søby
Lene Matthies, en af de tre præster ved Faaborg Kirke, kalder hele proceduren og afstemningen om Jim Lyngvilds billeder "rodet og uværdig" for både kirken og byen. Hun vil gerne have billederne op igen i en periode efter den store renovering - men hun vil ikke have dem hængende i kirken for tid og evighed.
Annonce

Faaborg: Lene Matthies er en af de tre præster ved Faaborg Kirke. Hun var med i den første del af det famøse møde torsdag aften i sidste uge, hvor menighedsrådet endte med at stemme om, hvor vidt Jim Lyngvilds billeder skal blive hængende efter den store renovering af kirken, der begynder 1. september.

Men Lene Matthies havde ikke mulighed for at deltage i hele mødet, og da hun forlod det, anede hun intet om, at afstemningen ville finde sted.

Så hun fik et chok, da hun efterfølgende via medierne og Facebook fandt ud af, hvad der var sket.

- Lad dog være med at lave sådan nogle afstemninger for eller imod. Det er helt åndssvagt. Vi kunne bare have aftalt det med hinanden, som vi har gjort hele vejen. Vi plejer at kunne tale os frem til en eller anden form for konsensus og forståelse. Nu er det endt med den her mediestorm, og det er helt forkert, siger Lene Matthies.


Lad dog være med at lave sådan nogle afstemninger for eller imod. Det er helt åndssvagt. Vi kunne bare have aftalt det med hinanden, som vi har gjort hele vejen.

Lene Matthies, sognepræst i Faaborg


Annonce

- Rodet og uværdig

- Det her er ikke noget, der lige skal afgøres på Facebook ved, at nogen "liker" noget. Det bryder jeg mig ikke om. Jeg har meget svært ved at diskutere hen over sociale medier. Jeg er ikke på Facebook, og det interesserer mig ikke at diskutere på den måde. Der er gået procedure i det her, og hele den her procedure har været rodet og uværdig, både for menighedsrådet, byen og også for Jim Lyngvild, mener Lene Matthies.

Det blev et tilløbsstykke, da Jim Lyngvilds syv gigantiske billeder blev offentliggjort, og siden er folk strømmet til for at se billederne. Blandt andet derfor mener sognepræst Lene Matthies, at billederne også bør være i kirken i en periode efter den store renovering, der går i gang til efteråret. Foto: Michael Bager

- Jeg synes ikke, at Lyngvilds billeder skal hænge i kirken for tid og evighed. Men jeg er rigtig glad for de billeder, og så længe folk vil komme og se dem, synes jeg, at vi efter renoveringen skal sætte dem op igen for en periode og se, hvor længe der er interesse for det.

- Der er rigtig mange, der kommer for at se billederne og har glæde af dem. Og det var rigtig synd, at vi tre dage efter ferniseringen var nødt til at lukke kirken, da hele landet lukkede ned. Derfor synes jeg, vi skal forlænge perioden og give billederne en ny chance efter renoveringen, uddyber Lene Matthies.

- Men hvis det handler om, at billederne skal hænge i kirken permanent, er det jo en helt anden historie, hvor vi skal søge stiftet og Nationalmuseet og alt muligt. Det er en helt anden procedure. Det er jo noget helt andet end en tilfældig meningsafstemning en tilfældig aften, hvor nogle er til stede, og nogle ikke er det, påpeger Lene Matthies.

Annonce

Vision: Skiftende kunstnere

I stedet for at lade Jim Lyngvilds billeder få plads i kirken i al evighed, har hun en anden vision for brugen af Faaborg Kirke i kunstnerisk forstand:

- Jeg har altid haft det ønske, at netop fordi vi er en kunstnerby, kunne vi ude i sideskibene af kirken lave nogle gallerigange, hvor skiftende kunsterne kunne udstille. Det kunne også være unge fra gymnasiets kunstlinje, eller det kunne være børn, nævner Lene Matthies.

På baggrund af avisens artikel har Radio4 Morgen taget historien op. Fredag talte de med kunstneren selv, Jim Lyngvild. Lyt med her.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce