Annonce
Kultur

Poul Reumert var storhed, ånd, inderlighed og drama - alt det teater er

Hvem var Poul Reumert, der her interviewes af Karl Bjarnhof. Det ser vi nærmere på i den nyeste podcast i serien "Rundt om Reumert". Arkivfoto: Ritzau/Scanpix
I andet afsnit af podcasten "Rundt om Reumert" går Lene Kryger og Klaus Knakkergaard tæt på manden, der har lagt navn til prisen; Poul Reumert.

Hvem var Poul Reumert, og hvorfor blev det lige præcis ham, der skulle lægge navn til den fornemmeste danske scenekunst-pris?

Det ser Lene Kryger og Klaus Knakkergaard nærmere på i et nyt afsnit af podcasten ”Rundt om Reumert”. En podcast, der varmer op til uddelingen af Årets Reumert, som for første gang nogensinde uddeles uden for København.  Det sker 6. juni i Odeon.

- At vælge navnet Reumert til en pris synes jeg er genialt, fordi, jo mere jeg tænker over, hvad han har lavet i sin skuespillerkarriere, så har han præcis den bredde og alsidighed, som jeg synes kendetegner scenekunsten siger Lene Kryger i podcasten og uddyber:

Annonce

- Da han var helt ung, spillede han operette, og det er nok de færreste, der kan forestille sig det, hvis den Reumert, man kender, han er ham som var en statelig aldrende herre på fjernsynet i sort-hvid. Efter det kom han til det kongelige teater, hvor han var det meste af sin karriere, og der spillede han jo alt. Men det klassikerne, man husker ham for. Det er Molière, det er Holberg, det er Strindberg, og det er Kaj Munk.

Klaus Knakkergaard og Lene Kryger kigger nærmere på en af tidens største skuespillere, Poul Reumert. Foto: Michael Bager

Frankofil

At Poul Reumert skulle blive skuespiller var næsten bestemt fra fødslen, men blev tilsyneladende forsøgt forhindret i opvæksten. Det var trods sit ophav ikke den vej, forældrene ønskede, Poul Reumert skulle gå. Men det blev den vej, han gik, og den vej førte ham til de store scener i ind- og udland.

- Han var frankofil. Han elskede alt, hvad der var fransk. Hans forældre forsøgte vist at holde ham fra teatret. Hans far var skuespiller og moderen var balletdanser, så de kendte branchen indefra, også på et tidspunkt hvor det var noget ganske andet og tilsyneladende langt mindre glamourøst, end det er i dag. Så de gjorde, hvad de kunne for at få ham på andre tanker, og blandt andet overvejede han at læse fransk. Jeg kan ikke huske om, han kom i gang med det, men i hvert fald blev han så god til fransk, at han i en årrække turnerede i Frankrig med franske teatertrupper og spillede teater på fransk. Så han har været et multitalent - han nåede også forbi operaens verden, siger Lene Kryger og slår to igen streger under, hvorfor han var oplagt at opkalde prisen efter:

- Det er et navn, der er så forbundet med teatertradition, og som er selve billedet på teater. Storhed, ånd, inderlighed, drama. Alt det, teateret er, det lå i Reumert, og jeg tror, det er det, man gerne vil have med, når man har valgt hans navn til den her pris. Teater er det hele.

Asta Nielsen og Poul Reumert i filmen "Afgrunden". Arkivfoto: Ritzau Scanpix

Poul Reumert

Poul Reumert (1883- 1968)

Søn af skuespiller Elith Reumert og danserinde Athalia Flammé.

Gift tre gange med Helga Ingeborg Meyer, Rigmor Dinesen og Anna Borg

Optaget på Det kgl. Teaters elevskole i 1901 ved en ekstraordinær prøve .

Fik debut på teatret i 1902. Kom til Folketeatret 1902-08 og derfra til Det ny Teater, hvor han fik sit egentlige gennembrud.

I 1911 vendte Reumert tilbage til nationalscenen og udviklede sig kolossalt, ikke mindst i kraft af et samspil med Bodil Ipsen.

De to brød med teatret i 1918 og fortsatte sammen på Dagmarteatret, der bød på nye højdepunkter i karrieren.

I 1922 blev parret hentet tilbage til Det kgl. Teater og Reumert blev teatrets altdominerende kunstner.

I 1930 forlod han igen teatret, denne gang i protest mod Adam Poulsens indtagelse af chefstolen og vendte tilbage til Dagmarteatret.

Denne periode bød på en del gæstespil - også udenlandske - og først i 1937 kom han 'hjem' til nationalscenen igen.

Han stod på scenen for sidste gang i 1967, i anledning af festforestillingen ved prinsesse Margrethes forestående bryllup, og fik en karriere, der strakte sig over 65 år og indebar omkring 500 roller samt et hav af radio- og tv-roller.

Han regnes for periodens største skuespiller.

Kilde: DFI

Annonce

Men hvad med Clara...

Podcasten berører også, hvem der eventuelt ville lægge navn til prisen, hvis den blev stiftet i dag, eller hvem der ellers kunne have været i spil dengang i 1998, hvor Reumert blev stiftet. Det får Lene Kryger til grave godt og grundigt ned i historiens store navne.

-Jeg sad og funderede over, hvorfor man har valgt at kalde prisen for Reumert, man kunne da for det første lige så godt have valgt en kvindelig skuespiller. Inden jeg så begyndte at udvikle en teori om, hvem det så skulle have været, kom jeg i tanke om Bodil-prisen, som er den modsvarende filmpris. Og den er opkaldt efter Bodil Ipsen, der var den skuespillerinde, som Poul Remert nok dannede scenepar med flest gange i sit liv, siger hun og fortsætter:

- Så jeg tænkte, at det er da en smuk gestus, at man har de to priser, fordi de var det store par i dansk scenekunst. Men så kom jeg i tanke om, at han også har spillet rigtig meget sammen med Clara Pontoppidan, så man kunne også have kaldt den en ”Clara”… Men for mig er det bare en smuk historie, at Poul Reumert knytter tråde til filmens og skuespillets verden i bredeste forstand.

Er der noget, du gerne vil vide om Reumert, så tøv ikke med at sende en mail til klkn@jfmedier.dk, så lover vi at gøre alt hvad vi kan for at give dig et fyldestgørende svar - enten i podcasten eller på tryk.

Sådan lytter du

Du kan lytte til podcasten om Reumert på flere måder.

Du kan finde den digitale udgave af denne artikel på www.fyens.dk eller www.faa.dk. Her ligger podcasten i toppen af artiklen.

Du kan søge på "Kultur set fra Fyn" i din foretrukne podcast-app, så får du også adgang til de øvrige podcast, vi producerer.

Du kan også scanne qr-koden her i artiklen med din mobiltelefon, bliver du sendt videre til en direkte link, hvor du kan streame podcasten. I de fleste telefoner kan du scanne qr-koden direkte fra telefonens kamera.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Faaborg-Midtfyn

Hvorfor glemmer I altid os sejlere: En bro vil tvinge os ud midt på Lillebælt

Annonce