Annonce
Svendborg

Positivt Covid-19 testsvar aflyste retssagen: - Så sagde advokat, at den tiltalte også udviste tegn på febersymptomer

Mandag formiddag blev en retssag i retten i Svendborg aflyst, da en pårørende til en af de anklagede rejste sig op og meddelte, at han var testet covid-positiv. Selvom retten i Svendborg var bekendt med smitterisikoen, havde de i god tro valgt at afholde retssagen planmæssigt. Foto: Michael Bager
Mandag formiddag stoppede en retssag brat, da en pårørende til en af de tiltalte rejste sig op, og meddelte at personen var testet positiv for covid-19. Retten i Svendborg vidste godt, at to pågældende personer havde været i kontakt med en corona-smittet, men valgte i god tro at afholde retssagen planmæssigt, da begge var testet negativ i dagene op til.
Annonce

Svendborg: - Jeg har lige fundet ud af, at jeg har covid-19.

Sådan lød det mandag fra et familiemedlem til en af de anklagede i retssagen mod en tidligere tv-vært og fem unge mænd. Umiddelbart efter besluttede dommer Morten Lange at aflyse retssagen, og bad alle tilstede om at forlade retssalen en og en med fornuftig afstand.

Hændelsen skabte forvirring inde i retssal 3, hvor retssagen med knap 35 tilstedeværende var startet få timer inden.

Den pågældende mand fortalte nemlig, at han to gange forinden var testet negativ efter sundhedsmyndighedernes retningslinjer. Og netop derfor fandt retten i Svendborg det forsvarligt at gennemføre den planlagte retssag, fortæller dommer Morten Lange.

- I sidste uge modtog vi en henvendelse fra den ene af de tiltaltes advokat, som fortalte, at både den tiltalte samt tiltaltes far, som er værge for pågældende, begge havde været i nærkontakt med en der havde testet positiv. Derfor lagde advokaten op til at vi skulle aflyse sagen, fortæller Morten Lange og tilføjer:

- Jeg forhører mig nærmere i forhold til dokumentation for om vedkommende var testet positiv, og fortæller at de selv skal testes, hvilket advokaten allerede havde sat i værk.

Annonce

To negative test

Både den anklagede i retssagen samt det pågældende familiemedlem kunne begge præsentere to negative covid-19 test, og derfor blev retssagen igangsat mandag morgen klokken 9.00 helt efter planen.

- Det viste sig så, at de begge fik to negative test, hvoraf den sidste var på 6. dagen efter formodet smitte. Ud fra sundhedsmyndighedernes anbefalinger valgte vi derfor at gennemføre den retssag, uddyber dommer Morten Lange, der dog ikke ved, hvorfor det pågældende familiemedlem altså havde valgt at blive testet en 3. gang, der altså viste sig at være positiv.


Lige efter at familiemedlemmet havde rejst sig og sagt de her ting, så sagde den ene af advokaterne, at den tiltalte også udviste eller havde tegn på febersymptomer. Det var også det, der fik mig til at sige, at så stopper vi retssagen helt

Mortan Lange


Dommeren havde på forhånd undersøgt muligheden for at dele retssagen op, således at de to personer, som havde været i nærkontakt med en covid-19-smittet, kunne få behandlet deres sag individuelt, hvilket dog ikke var muligt.

- Jeg havde spurgt anklagemyndigheden om man kunne udskille - altså om man kunne behandle sagen på nogen af de tiltalte, og det var der ikke interesse for, fortæller Morten Lange.

Derfor så dommeren sig nødsaget til at aflyse retssagen, efter fundet af det positive testsvar. På nuværende tidspunkt vides det ikke, hvornår sagen genoptages.

Annonce

Udviste febersymptomer

Det fremgår klart på Retten i Svendborgs hjemmeside, at personer der har tegn på corona-symptomer ikke skal møde op. Alligevel blev der i minutterne efter gårsdagens hændelse sat tvivl ved, om dette var blevet overholdt af en af de fem unge mænd, som er anklaget i sagen.

- Lige efter at familiemedlemmet havde rejst sig og sagt de her ting, så sagde den ene af advokaterne, at den tiltalte også udviste eller havde tegn på febersymptomer. Det var også det, der fik mig til at sige, at så stopper vi retssagen helt, fortæller Morten Lange.

Retten i Svendborg var dog ikke bekendt med dette, og dommeren regner også med, at vedkommende ikke udviste symptomer fra morgenstunden af.

- Jeg går ud fra, at det var noget, der havde udviklet sig i løbet af formiddagen. Jeg går stærkt ud fra, at vedkommende havde overholdt vores retningslinjer, og overhovedet ikke var mødt op, hvis han udviste symptomer, siger Morten Lange.

Avisen har været i dialog med Anni Højmark, Retspræsident ved Retten i Svendborg, der bekræfter rettens generelle corona-politik. Hun henviser til deres retningslinjer, som står på rettens hjemmeside.

Her fremgår det også klart, at retten tager situationen alvorligt, og har iværksat talrige foranstaltninger - blandt andet, at man ikke skal møde op, såfremt man har symptomer.

"Er du indkaldt til at møde hos os, skal du møde op – medmindre du har symptomer på covid-19 eller er syg. Husk at holde afstand. Afstandskravet er midlertidigt hævet til to meter," står der således på hjemmesiden.

Der var i alt knap 35 tilstedeværende i retssalen. Selvom der selvfølgelig er fokus på afspritning, afstand, mundbind og øget ventilation, er alle blevet opfordret til at selvisolere sig og derefter blive testet på 4. og 6. dagen efter formodet smitte, på linje med sundhedsmyndighedernes retningslinjer.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Debat

Debat: Et godt og affaldsfattigere 2021

Navne

80 år: Finnebarn blev på Langeland

Annonce