Annonce
Langeland

Polsk "invasion" på Langeland: De kunne have været fjender, hvis den kolde krig havde udviklet sig til kampe

Hvis alt var gået galt, kunne de være endt i krig mod hinanden. Forleden var det anderledes fredsommeligt, da de "Blå baretter" gæstede Koldkrigsmuseum Langelandsfort. Foto: Peer Henrik Hansen, Langelands Museum
De såkaldte "Blå Baretter", som var centrale, hvis Danmark skulle angribes på besøg, gæstede Koldkrigsmuseum Langelandsfort

BAGENKOP: De såkaldte "Blå baretter" var en polsk landgangsdivision, der var tiltænkt en central rolle, hvis den kolde krig havde udviklet sig til egentlige kamphandlinger mellem de militære alliancer Nato og Warszawapagten, og østblokken havde forsøgt at invadere Danmark. Nu har de "Blå baretter" været her - men i en ganske anden og særdeles fredelig sammenhæng.

Forleden ankom en stor gruppe veteraner fra den 7. polske landgangsdivision, som var den officielle betegnelse for enheden, til Koldkrigsmuseum Langelandsfort.

Hvis den kolde krig var blevet varm, og der var udbrudt krig mellem NATO og Warszawapagten, ville polske specialstyrker bestorme de danske strande på Sjælland og andre øer. I snesevis af landgangsfartøjer skulle de polske enheder sejle mod de danske kyster og gå i land, og det var specialstyrkerne fra de "Blå baretter", som den danske hær først ville møde på de danske kyster, fortæller museumsleder Peer Henrik Hansen, Langeland Museum.

Annonce

Atomvåben kunne være brugt

Når veteranerne fra de "Blå Baretter" har besøgt Danmark og Langelandsfortet, skyldes det blandt andet samarbejdet med museet som blandt andet har ført til museets udstilling og bogudgivelse ”Mod Fremmede Kyster”.

De "Blå baretter" har udlånt genstande, modeller og ekspertise i forbindelse med udstillingens tilblivelse.

- Danskerne og polakkerne har en fælles historie. Under den kolde krig kunne vi have stået over for hinanden i en altødelæggende krig med atomvåben, men heldigvis gik det ikke så galt. Nu kan vi bruge hinanden til at blive klogere på hinanden og de forestillinger man havde om fjenden i henholdsvis øst og vest, påpeger Peer Henrik Hansen, som også forsker i den kolde krig.

Annonce

Frigivne dokumenter

Netop Koldkrigsmuseum Langelandsfort står i spidsen for et forskningsprojekt, hvor man sammen med forskere fra Rigsarkivet, SDU og andre forskningsinstitutioner undersøger de mange frigivne polske dokumenter om ”Polens fjende i Vest”, Danmark. Besøget er også en del af dette projekt og vil byde på en vis erfaringsudveksling.

I forbindelse med besøget var der også danske veteraner med. De havde forskellige erfaringer med den polske fjende under den kolde krig.

Warszawapagten blev opløst i 1991 efter kommunismens sammenbrug i Østeuropa. Alliancen var stiftet i 1955. Nato er fra 1949 og eksisterer som bekendt stadig. Danmark har været medlem fra begyndelsen.
Annonce
Ærø For abonnenter

Endnu en fornem pris til Ellen: - Ærø er virkelig kommet på landkortet

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Helbredet driller: Charlotte har solgt sin slæbebåd og lukker rederiet

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Ville ikke give hånd: Hængte kæden om halsen på en borgmester, han ikke ville stemme for

Faaborg-Midtfyn

Julestemningen sættes på prøve, når godsejeren og hans familie skal fælde juletræ

Sport For abonnenter

Navne fra Jyske Bank Arena - med Zachariassen i opvarmning,  imponeret Boldsen og Lemgos langfart

Medie: Epidemikommission vil sende skoleelever hjem

Sport For abonnenter

GOG fløj hen over fightende tyskere - Gidsel fandt det ekstra gear efter pausen

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Langeland

Klumme: Decemberferie med udsættelse og forhindringer

Navne For abonnenter

Efter gaseksplosion: Knud Gether holder op med at tage sorgerne på forskud

Mette F. varsler pressemøde onsdag aften om nye coronatiltag

Svendborg

Snart kan turen til Drejø og Skarø vare længere: Forlænget rejsetid kan halvere Højestenes CO2-udslip

Svendborg For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Svendborg Kommune

Faaborg-Midtfyn

Faaborg-Midtfyn Kommune indfører krav om coronapas for alle medarbejdere - ingen skal kontrollere det

Annonce