Annonce
Danmark

Politisk ordtrylleri

Annonce

Der findes en særlig form for ordtrylleri, der går ud på at klistre ord på noget for at få det til at tage sig anderledes ud, end det i virkeligheden er. På den måde kan gammelt tøj komme til at hedde vintage. Nedslidte køkkener kan blive rustikke. Og min tysklærer mente for eksempel, at jeg havde et stort udviklingspotentiale. I virkeligheden var jeg bare elendig til tysk.

På samme måde prøver Inger Støjberg for tiden at komme igennem den suppedas, hun er havnet i ved at opfinde ordet barnebrudskommissionen, selv om sagen i virkeligheden handler om, hvorvidt hun har overtrådt sine magtbeføjelser og udstedt en ulovlig instruks.

Støjberg får oven i købet god hjælp til sin ordforbistring fra bundreelle Venstre-kæmper som tidligere energiminister Lars Chr. Lilleholt. I denne uge skrev han på sin facebook-profil:

”Inger Støjberg er i disse dage hovedperson i barnebrudskommissionen, som er nedsat af regeringen og dens støttepartier. Kommissionen har i mine øjne kun til formål at få Inger ned med nakken. I den forbindelse vil jeg bare sige, at Inger har min fulde opbakning. Voksne skal ikke kunne gifte sig med børn i Danmark”.

Andre vil måske nok mene, at man godt kan være imod ægteskaber mellem voksne mænd og mindreårige piger – og pædofili i det hele taget – uden samtidig at støtte Inger Støjbergs håndtering af instruksen. Nu har vi så heldigvis en kommission til at undersøge sagen. Dens rigtige navn er i øvrigt Instrukskommissionen.

I mellemtiden kan Venstre-folkene så rette ordtrylleriet mod, hvad de egentlig vil kalde blå blok, når de går til valg. Politisk kommentator Lars Trier Mogensen fra Altinget har haft stavepladen fremme og er nået frem til, at navnet må være COVID-blokken.

Ikke nødvendigvis det mest appellerede navn midt i en corona-tid. Men den er god nok:

C for Konservative, O for Dansk Folkeparti, V for Venstre, I for Liberal Alliance og D for Nye Borgerlige. Tilsammen COVID.

Et lignende ord-problem måtte Poul Schlüter i øvrigt løse, da han fik samlet Det Konservative Folkeparti, Venstre, Centrum-Demokraterne og Kristeligt Folkeparti i regering i 1982.

Tilsammen havde de parti-bogstaverne VCQM, som udtalt på den rigtige måde fik en uheldig lighed med wc-kum'. Schlüter havde i hvert fald ikke lyst til at stå i spidsen for en wc-kumme-regering og omdøbte hele balladen til det noget mere poetiske Firkløver-regeringen.

Schlüter havde med andre ord et vist flair for at få trylleriet til at virke. Der er stadig er udviklingspotentiale for Støjberg og Lilleholt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce