Annonce
Ærø

Politisk flertal for at droppe billetkontrollen på rejser væk fra Ærø

Færgebilletterne hober sig i øjeblikket op i ærøboernes tegnebøger, men snart bliver det formentlig slut med at gemme på færgebilletter. Foto: Anders C. Østerby
Et politisk flertal vil på onsdagens kommunalbestyrelsesmøde foreslå, at man fastholder salget af returbilletter på færgerne og at man dermed dropper billetkontrollen på ture væk fra Ærø. Det vil betyde, at folk ikke længere behøver at gemme deres færgebilletter.

Ærø: Der er blevet talt meget om færgebilletter i de ærøske hjem siden begyndelsen af december, hvor det i forbindelse med indsættelsen af Ærøxpressen blev indført, at man skal gemme sin returbillet og vise den, når man rejser væk fra Ærø.

Men nu ser det ud til, at billetkontrollen væk fra Ærø bliver afskaffet.

Det er i hvert fald hvad et flertal i kommunalbestyrelsen (bestående af K, DF, P og Jens Weiss (otte i alt)) vil foreslå, når billetsamarbejdet endnu engang er på dagsordenen ved onsdagens kommunalbestyrelsesmøde.

Forslaget går kort og godt ud på, at man går tilbage til den gamle ordning, hvor der ikke er kontrol på rejser væk fra Ærø.

Det giver så den udfordring, at færgeselskaberne ikke længere fører tæt kontrol med passagertallet, hvilket kan give bøvl, når der senere skal ske en refusion af landevejspenge mellem Ærø Kommune og Ærøxpressen.

Borgmester Ole Wej Petersen (S) mener ikke, at det nye forslag er en god løsning.

- Jeg synes, vi skal lytte til de to rederier, som har bedt om at få lov til at sælge enkeltbilletter. Vi har fået en revisonspåtegnelse samt en udtalelse fra løn- og økonomiafdelingen som siger, at man er betænkelig ved at droppe alt kontrol. For eksempel vil det blive svært at finde ud af, hvilken billettype der skal afregnes for. Hvis man bare tæller passagererne, når de går om bord, vil man for eksempel ikke vide, hvilken type passagerer der er tale om. Om det er en voksen, et barn eller en pensionist. Vi har jo mange forskellige billettyper, forklarer Ole Wej Petersen.

Annonce

Her er det nye billetforslag

"C+O+P samt Jens Weiss foreslår, at vi fastholder systemet med returbilletter, dog således at der ikke fremadrettet foretages rejsehjemmelskontrol på rejsen FRA Ærø. Refusionen imellem selskaberne skal basere sig dels på de meget præcise registreringer af overførte enheder af alle typer på hver enkelt afgang med hver færge (hvilket også er centralt for færgernes sikkerhedsystem), sammenholdt med de satser og principper for refusionen, der fremgår af aftalen imellem selskaberne dateret den 5. november 2019 (bilag ref. 492-2019-54150)."

Kilde: Forslag fremsendt af De Konservative, Dansk Folkeparti, Ærø Plus og Jens Weiss (løsgænger).

Vil ikke detailplanlægge

En anden frygt, som borgmesteren har, er, at et billetsamarbejde med Ærøxpressen måske kan betyde, at den statslige støtte til billige færgebilletter kommer i fare.

- Om det er ulovligt, eller om vi kommer galt afsted, det kan kun fremtiden vise, siger han.

Men hvis det er ulovligt at have et billetsamarbejde med et privat rederi, så vil Social- og Indenrigsministeriet vel gøre jer opmærksom på det og give en indskærpelse? De kan vel ikke bare sådan uden videre tage støtten fra jer?

- Der er ingen, der har truet med at tage pengene, det er rigtigt, men det er ikke til at vide, hvad der kan ske.

Mads Boeberg Hansen (K), som er en af dem, der har stillet forslaget, er ikke så bekymret for, om rederierne kan finde ud af at lave en ordentlig opgørelse over passagererne, når de rejser fra Ærø.

- Nu skal vi passe på med at detailplanlægge. Som politikere skal vi udstikke nogle retningslinjer for, hvordan det skal være, og så er det op til de to færgeselskaber og deres revisorer at finde ud af, hvordan arbejdet skal udføres i praksis, siger han.

Han er heller ikke bekymret for, om billetsamarbejdet mellem Ærøfærgerne og Ærøxpressen kan føre til, at Ærø risikerer at miste sin statslige støtte til billigere færgebilletter.

- Jeg er ganske sikker på, at rederierne godt kan finde ud af at opsætte spilleregler for, hvordan billetsamarbejdet skal fungere, og jeg er også ganske sikker på, at alt nok skal blive gjort efter reglerne, siger Mads Boeberg Hansen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
OB

Bashkim: OB har fået en god pris for mig

Læserbrev

Debat: Tak for kaffe og fredspibe

Læserbrev: "Når jeg beskriver, at jeg i et spil bowling bliver væltet som en af keglerne, så er dette kun et billede på, at der kom et friskt pust udefra og absolut intet andet. Jeg kan kun beklage, hvis nogen har misforstået mit budskab, der er intet personligt i det, og det er ikke bare noget, jeg siger, for sådan er jeg ikke." Dette står i dag, fredag, i Per K. Kristensens læserbrev. Jeg vidste godt, at det var det, Per mente. Men jeg valgte med vilje at misforstå den, med det formål at vise, at vil man misforstå, så misforstår man. Derfor er det så vigtigt, at man bruger den korrekte retorik, når man vil ud med et budskab. Jeg tænkte i går aftes, torsdag, at jeg i dag, fredag, ville gribe knoglen og ringe til Per. For at lade ham vide, at jeg selvfølgelig godt var klar over, at han ikke mente min fysik, når han skrev bowlingkugle. I morges, idet jeg læste Pers læserbrev, tikkede en sms ind, om at Per gerne ville tale med mig. Jeg ringede til Per. Tror faktisk, at en af de første ting, jeg sagde var: "Se du kan jo godt". Med henvisning til dagens læserbrev. Per og jeg aftalte at mødes over en kop kaffe. Den har vi drukket i eftermiddag. Vi fik en rigtig god dialog, om hvor vigtigt det er at passe på brugen af jargon og ironi, for vi læser ikke alle ens. For Per var det vigtigt, at understrege over for mig, at han på ingen måde havde tiltænkt at bowlingkuglen skulle henvises til min fysik. Men at jeg var kommet ind fra sidelinjen og lagt dem ned. Jeg kender Per og ved, at han aldrig ville nedlade sig selv på dette niveau. Per og jeg talte om, at vi på en måde havde taget Peter Fröhlich råd til os. Vi tog dog ikke en kop kaffe med en politiker. Men med hinanden. Til kaffen serverede jeg en fredspibe (lakridspibe). Inden vi skiltes, med humøret i top, måtte jeg lige pointere over for Per, at jeg altså havde flere huller end en bowlingkugle. Per og jeg kunne have valgt at lade vores debat køre i avisen, men vi gik begge til hovedet i stedet for røven. Det respekterer jeg Per rigtig meget for. Han kunne have fortsat bag sin skærm, men han rækkede hånden ud til en dialog. Det var der andre som kunne lære af. Så hvad har jeg så lært af alt dette? Jo, en kop kaffe og lakridspibe kan faktisk skabe dialog og forståelse.

Kultur For abonnenter

Krig og nye gæster påvirker hverdagen på Badehotellet: Sæson 7 balancerer fermt mellem feelgood og mere alvorsfulde takter

Annonce