Annonce
Langeland

Politikere siger ja til forslag fra Ib: Nu kan pensionister køre med bussen for en krone om dagen

Ib Folke Rasmussen fra Lejbølle stod 31. oktober frem i Fyns Amts Avis og forslog, at pensionister skal kunne  køre frit med bus på hele øen for 365 kroner om året, og nu er forslaget indført på rekordtid med virkning fra 1. januar. Foto: Ole Grube
Fynbus og politikerne på Langeland siger ja til det forslag, som Ib Folke Rasmussen stillede for seks uger siden. Det betyder, at Langeland bliver forsøgskommune og fra 1. januar sælger årskort til pensionister, der for 365 kroner kan køre ubegrænset med busserne i et år.

Langeland: Fra 1. januar kan alle pensionister på Langeland købe et buskort til 365 kroner og køre ubegrænset indenfor kommunegrænsen i et helt år.

Politikerne i kommunalbestyrelsen sagde ja til modellen på et møde mandag, og det tilsagn glæder Ib Folke Rasmussen, for det er den 82-årige pensionist fra Lejbølle, der står bag forslaget.

Han stod 31. oktober frem i Fyns Amts Avis og talte varmt for 365-kortet, der er indført i flere jyske kommuner. Hans forslag blev bragt videre til rådhuset og derfra ind i bestyrelseslokalet i Fynbus, der på et møde i fredags besluttede at gøre Langeland til forsøgskommune.

Annonce

- Det glæder mig virkelig på de ældres vegne. Vi har nogle meget lange afstande på Langeland, og det er et godt princip med en fast pris. Vores arrangementer i Ældresagen holdes eksempelvis alle i Rudkøbing, og det vil hjælpe betydeligt, at man nu kan komme ind til møderne fra hele øen for en rimelig penge, siger Ib Folke Rasmussen.

Rejse for en krone

Det er formand for Trafik-, Teknik- og Miljøudvalget, Bo Nissen (K), der har båret Ib Folke Rasmussens forslag ind på rådhuset i Rudkøbing. Samtidig har Fynbus vist interesse for idéen, fordi man i bestyrelsen har ledt efter nye billettyper, der kan rette op på et fald i antallet af passager over de seneste år.

365-kortet

Fra 1. januar kan pensionister på Langeland købe et årskort, der giver ubegrænset kørsel med busserne indenfor kommunegrænsen. Prisen er 365 kroner om året – svarende til en krone om dagen.

Forslaget blev rejst af Ib Folke Rasmussen fra Lejbølle i Fyns Amts Avis 31. oktober. Det blev godkendt i Fynbus’ bestyrelse 11. december og i kommunalbestyrelsen på Langeland 14. december.

I Randers, Horsens, Holstebro og Struer er der en tilsvarende ordning. Herning hopper ligesom Langeland med på vognen 1. januar.

Pensionister på Langeland kan købe 365-kortet på Fynbus’ app og i busselskabets webshop.

Der er godt 4000 folkepensionister i Langeland Kommune.

Bo Nissen kan godt lide overskriften: ”Rejs for en krone om dagen”.

- Det er nemt at huske, og det bliver et kæmpe plus for pensionister, der bruger kollektiv trafik. Det er et meget enkelt og billigt system, og det kan jeg godt lide, siger Bo Nissen.

Sideløbende med Bo Nissens arbejde har Langeland Kommunes repræsentant i Fynbus’ bestyrelse, Jan Ole Jakobsen (V), presset på. Han var skeptisk overfor idéen, da den blev præsenteret i Fyns Amts Avis, men han bragte alligevel forslaget ind i bestyrelsen.

- Jeg er jo kommunens repræsentant, så mit synspunkt har ikke skullet stå i vejen for et forslag, som er rigtig godt for de ældre, siger Jan Ole Jakobsen, der personligt hellere ville have målrettede et billigt årskort til øens unge.

Annonce

Udenom udvalgene

Modellen betyder, at pensionister reelt kan køre med bussen for en krone om dagen. I dag kan de til sammenligning købe et to-zoners pendlerkort til 238 kroner om måneden – svarende til otte kroner om dagen.


Jeg håber virkelig, at borgerne vil bruge muligheden og få gavn af den.

Bente Arnsted, formand for Ældrerådet i Langeland Kommune


Den forskel er afgørende for, om en pensionist tager bussen, vurderer formand for Ældrerådet på Langeland, Bente Arnsted, der håber, at rigtig mange vil tage imod det nye tilbud.

- Jeg håber virkelig, at borgerne vil bruge muligheden og få gavn af den. Vi har arbejdet for det her i mange år, og det er meget positivt, at det er kommet igennem så hurtigt, siger Bente Arnsted.

Netop tempoet i sagsbehandlingen er en historie for sig. Borgmester Tonni Hansen (SF) forklarede på mødet i kommunalbestyrelsen, at han egenhændigt havde valgt at køre sagen udenom de normale udvalg og direkte i kommunalbestyrelsen for at spare tid.

- Det har jeg gjort, fordi det er så godt et tilbud. Og fordi jeg synes, det ville være ærgerligt at miste en måned eller to, hvor vores pensionister ikke kunne bruge ordningen, sagde Tonni Hansen og bad om tilgivelse fra de politiske kolleger.

Annonce

Handlet hurtigt

Den fik han fra alle partier, og han får også tilgivelse fra Ib Folke Rasmussen. Han roser både politikere og administrationen på rådhuset for at have handlet resolut og sætte kortet til salg blot to måneder efter, at han lancerede idéen i avisen.

- Der er fantastik, at de har handlet så hurtigt. Det er virkelig flot, og det skal de have tak for, siger Ib Folke Rasmussen.

Man regner med, at det nye 365-kort vil give et indtægtstab i Fynbus på omkring 90.000 kroner om året. Langeland Kommune skal betale 40.000 kroner af den regning, mens Region Syddanmark betaler 50.000 kroner.

Annonce
Svendborg For abonnenter

Reaktioner på ny multiarena i Svendborg: Stor begejstring, men politiker er skeptisk

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Langeland

Efter kraftig opfordring fra politiet: Ny parkeringsplan kan sende p-vagter tilbage på gaden

Svendborg For abonnenter

Sydfynsk vingård solgt efter tre dage på markedet: - Det er ikke helt normalt, at en ejendom bliver solgt så hurtigt i den prisklasse

Svendborg

To mænd dømt og udvist af landet for tyveri af spiritus: SuperBrugsen i Skårup oplever flere, der snupper de dyre flasker

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Intet er sket med faldefærdig bygning, selvom deadline blev overskredet for en måned siden: - Skal vi komme til skade eller miste livet, før nogen gør noget?

Pengeregn over statskassen: Når priserne stiger, følger momsen med

Ærø

Mek Peks far og søn projekt er efter ti år endelig lykkes

Sport For abonnenter

Svendborg-Oure FA er i 3. division - nu falder afgørelserne i Danmarksserien

Danmark

Alene i julen? Sådan passer du på humøret juleaften

Langeland

Øhavsmarkedet er skudt i gang: - Ulla er ny og håber på mange besøg over sommeren

Svendborg

Mads og Signe vågnede til lyden af knust glas midt om natten: - Pludselig stod der en fremmed mand i naboens have

Skoleskydernes yndlingsvåben i USA er som et legosæt og fås også i lyserød

Sport For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: Multiarena i Svendborg kan sikre, at vi ikke længere skal være underdogs

Livsstil For abonnenter

Michael Ahlefeldt laver kunst i neon: - Jeg blotter mig med det her

Faaborg-Midtfyn

Endnu en investering er på vej: Steensgaard vil gerne købe mere jord

Annonce