Annonce
Langeland

Politikere godkender solcellepark i Løkkeby: - Der er kommet et boom

Kilde: Sagsfremstilling for Langeland Kommune
Kommunalbestyrelsen har godkendt et solcelle-projekt, som skal hjælpe renovationsselskabet Langeland Forsyning med at indfri klimaløfte. Nu skal lokalplanen ændres for at gøre plads til at dyrke strøm på de knap 17 hektar - et område, der svarer til ca. 20 fodboldbaner.

Løkkeby: En lodsejer i Løkkeby har smittet Langelands politikere med den nye guldfeber i energisektoren. For nylig blåstemplede kommunalbestyrelsen hans planer om at opføre et solcelleanlæg i Løkkeby, som skal levere strøm til renovationsselskabet Langeland Forsyning. Projektet går dermed ind i den sidste, juridiske fase, inden det kan realiseres.

Bo Nissen (C), formand i Trafik-, Teknik- og Miljøudvalget, er begejstret for projektet.

- Jeg kan godt lide, at vi bruger sol og vind til at lave energi, siger han.

Annonce

Han er klar over, at den slags projekter kan afføde protest - især fra naboer.

- Det er ikke alle, der synes, solcelleanlæg er rare at se på. Men vi har godkendt ansøgningen, fordi der her er tale om et anlæg, som ligger skjult i omgivelserne, siger han.

Bo Nissen (C) har som formand i Trafik-, Teknik- og Miljøudvalget været med til at drive et potentielt solcelleanlæg i Løkkeby igennem de politiske processer, som har sendt den samlede sagsbehandling ind på opløbsstrækningen. Foto: Michael Bager

Lodsejer Jens Oldenbjerg havde i første omgang ansøgt om at betrække 9,5 hektar med solceller. I den nye plan er arealet udvidet, så han kan dyrke strøm på knap 17 hektar. Det svarer til ca. 20 fodboldbaner.


Nogle steder, eksempelvis på Lolland-Falster, afvejer landmændene, om de skal dyrke sukkerroer eller opsætte solceller.

Torsten Halforth, seniorøkonom i Dansk Energi


Udvidelsen skyldes, at en aftale om at levere strøm til Langeland Forsyning, som håndterer affald og spildevand, blev indgået, efter første ansøgning blev afsendt. Den danske vandsektor skal være klimaneutral inden 2030. Politisk ses aftalen mellem Jens Oldenbjerg og Langelands Forsyning som et skridt i retning af en grøn omlægning af forsyningsvejene.

Lokalplan og høringsrunde

Med afstemningens resultat har politikerne godkendt, at der udarbejdes et forslag til en ny lokalplan, som er nødvendig for, at parken kan opføres. Derefter træffes den endelige afgørelse. Afgørelsen indebærer blandt andet en høringsrunde, hvor naboer, foreninger, myndigheder og andre relevante parter kan komme med indsigelser til projektet.

På grund af placeringen forventer René Larsen (S), medlem af Trafik-, Teknik- og Miljøudvalget, ikke de store protester fra naboerne.

- Men det betyder jo ikke, at det ikke sker. Det kan også være, at Kystdirektoratet har noget at tilføje, hvis solcellerne reflekterer lys på en generende måde, når man er på havet, siger René Larsen.

Slipper projektet helskindet igennem det videre forløb, kan anlægget være i drift engang i sidste halvdel af 2022, anslår René Larsen.

Annonce

Solslikkende paneler boomer

Projektet i Løkkeby indskriver sig i et landsdækkende solcelle-boom. Siden boligejere for 10 år siden øjnede elbesparelser i at montere solceller på taget af deres private boliger, døde tendensen ud. Nu ruller bølgen igen men har antaget en ny form.

- Der er kommet et boom i at etablere solceller på markanlæg, siger Torsten Hasforth, seniorøkonom i erhvervsorganisationen Dansk Energi.

De største solcelleanlæg i landet breder sig i skrivende stund over 595 hektarer, men det tal kan ganges med 40, hvis de mange projekter, der er under opsejling, realiseres. Det viser en undersøgelse, analyseselskabet Kaas og Mulvad har foretaget for TV2.

- Det er billigt at etablere og let at rulle ud. Det kan mange landmænd se musikken i. Nogle steder, eksempelvis på Lolland-Falster, afvejer landmændene, om de skal dyrke sukkerroer eller opsætte solceller, siger Torsten Hasforth.

Anlægget i Løkkeby er ifølge Torsten Hasforth "ikke et af de mindre" i landet. På baggrund af Fyns Amts Avis' præsentation af arealet vurderer han, at det kan levere ca. 15.000 megawatt-timer (MWh), hvilket i princippet kan forsyne 4.000 husstande med strøm.

Jens Oldenbjerg har ikke ønsket at medvirke i denne artikel. Fyns Amts Avis ville også gerne have talt med Langeland Forsyning, men de er ikke vendt tilbage på avisens henvendelser inden deadline.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce