Annonce
Faaborg-Midtfyn

Politiker og mor efter søvnløse nætter: Otte-årige Huxi skal i skole igen

Efter fire uger i næsten total isolation tog Anstina Krogh og hendes mand en beslutning - de sender sønnen Huxi i skole efter påske. Arkivfoto: Linea Andersen
Kommunalpolitikeren Anstina Krogh (S) har haft to søvnløse nætter over udsigten til, at sønnen Huxi nu snart skal tilbage i skole. Men samfundssindet sejrede, fortæller hun.
Annonce

Haastrup: Samfundets gradvise genåbning ved at sende børnene tilbage i daginstitutioner og skoler har ikke overraskende skabt en voldsom debat - og bekymring - rundt om i de danske børnefamilier.

I går beskrev vi, at den 41-årige faaborgenser Kamilla Johnsen, siger nej tak til tilbuddet og fortsætter med at holde sønnen Felix (3) hjemme, fordi både han og Kamilla Johnsen er i risikogruppen.

I kommentarsporet til artiklen bakkes Kamilla Johnsen op af mange, men der er lige så mange, der går i en anden retning.

De vælger at stole på sundhedsmyndighedernes forsikring om, at genåbning af Danmark på denne måde er helt forsvarlig.

En af dem, der også står i vadestedet mellem frygt og samfundsind, er den socialdemokratiske kommunalpolitiker Anstina Krogh fra Haastrup.

Hendes otte-årige søn Huxi går i 2. klasse på Haastrup Friskole.

- Jeg er præcis lige så nervøs som resten af verden er lige nu. En ting er, at det var svært at lukke ned, men det føles faktisk endnu sværere at skulle lukke op igen, siger hun.

- Jeg er præcis lige så nervøs som resten af verden er lige nu. En ting er, at det var svært at lukke ned, men det føles faktisk endnu sværere at skulle lukke op igen.

Anstina Krogh, mor og socialdemokratisk kommunalpolitiker i Faaborg-Midtfyn

Annonce

Søvnløse nætter

I de seneste fire uger har familien Krogh - Anstina, hendes mand og søn - levet et relativt trygt og afsondret liv, som myndighederne har bedt dem om.

- Min mand er selvstændig tømrer, og han har passet sit arbejde uden for hjemmet, men Huxi har for eksempel ikke haft en legeaftale i fire uger. Vi har haft en tryg hjemmebase de seneste fire uger min søn og jeg, fortæller hun.

Ud over at være lokalpolitiker arbejder Anstina Krogh 20 timer ugentligt som borgerrådgiver i Svendborg Kommune, og det job har hun kunnet passe hjemmefra.

Den relative idyl krakelerede i mandags, da statsminister Mette Frederiksen lancerede planen om at åbne op igen ved at sende børnene afsted i skole og institutioner.

- Det har givet os et par søvnløse nætter - det har ikke været så sjovt, fortæller Anstina Krogh.

Men efter mange og lange overvejelser - og et par dybe vejrtrækninger - har de besluttet, at Huxi starter i skole efter påske.

- Det giver mening, fordi vores børn er dem, der smitter mindst, og dem, der bliver mindst syge, og vores land kan jo ikke være lukket ned for evigt. Som borger må jeg stole på, at eksperterne vurderer rigtigt og på de anvisninger, der kommer fra myndighederne. Men helt personligt er jeg ret bekymret for de helt små. De kan jo ikke overholde retningslinjer, som de større børn kan, siger Anstina Krogh.

Annonce

Etisk dilemma

Hvordan nåede I så frem til den beslutning?

- Altså - vi bliver nødt til at åbne op på den ene eller anden måde, og der er jo ingen måder, der er skønne. Det har faktisk været ganske trygt at være lukket ned. Men der er jo også et etisk dilemma i det her. Hvis jeg bliver syg, eller min mor bliver syg, har jeg en forventning om, at der står en sygeplejerske og en læge klar til at hjælpe. De har jo også børn, og de har også været sendt afsted. Vi har et kollektivt ansvar i det her, siger hun.

Nu vil Anstina Krogh så bruge påskedagene på stille og roligt at forberede sin søn på, at han skal ud i verden igen på egen hånd.

- Vi forbereder ham på de retningslinjer, der kommer fra skolen - at de for eksempel bliver bedt om at holde afstand og vaske hænder hver anden time osv.

Et andet dilemma er jo, at målet også er at få smittet nogle flere, så vi som samfund kan opbygge kollektiv immunitet?

- Ja, det er rigtigt, og jeg forstår godt strategien. Men jeg synes, den er møghamrende uhyggelig. Men hvis nogen skal smittes, skal det jo helst være os, der er sunde og raske, siger den socialdemokratiske kommunalpolitiker.

Udvalgsformand Kim Aas Christensen appellerer til forældre: Send jeres børn i skole og daginstitution. Arkivfoto: Robert Wengler
Annonce

Frygten har vi alle

I de seneste dage har Anstina Kroghs partifælle og politikerkollega Kim Aas Christensen, der er formand for Opvækst- og Læringsudvalget i Faaborg-Midtfyn, fået flere henvendelser - også personligt - fra forældre, der ikke vil sende deres børn i skole/institution.

Hvordan kommunen skal håndtere det, ved Kim Aas Christensen ikke endnu.

- Det er noget af det, vi har spurgt Undervisningsministeriet om. Vi skal nok få styr på at få åbnet op og få skoler og institutioner til at fungere, men hvis vi samtidig har en stor gruppe, der forventer hjemmeundervisning, så bliver det en noget anden og større opgave, siger han.

Kim Aas Christensen har forståelse for, at nogle forældre har hensyn at tage til udsatte personer. Men han appellerer til dem, der ikke har en god grund til at holde deres børn hjemme. Dem, der "bare" er utrygge.

- Hvis man ikke har vilkår, der indikerer noget andet, så mener jeg, man skal sende sine børn afsted. Det er jo en kollektiv indsats, vi skal i gang med her, og det er noget, vi alle sammen er bange for. Hvis myndighederne melder ud, at det er det her, vi gør, så bør man følge trop. Så min opfordring er, at man skal sende børnene afsted, med mindre man har en god grund til ikke at gøre det. Frygten har vi alle sammen, siger Kim Aas Christensen.

Annonce
Annonce
Sport

GOG: Storsejr med panderynker

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Svendborg

Lokal redekoordinator om død havørne-familie: - Det er så meningsløst

Svendborg

Forening frygter forgiftning: Tre døde havørne fundet på Tåsinge

Svendborg For abonnenter

Fire døde havørne på Tåsinge: Mulige forgiftninger undrer eksperter

Annonce