Annonce
Fyn

Fyns politidirektør: Covid-19 gjorde 2020 til et meget atypisk år

Arne Gram, politidirektør i Fyns Politi, erkender, at 2020 blev et svært og atypisk år som følge af covid-19. Men også bandekonflikt i Odense kom for dagsordenen, da en 31-årig mand i juni blev dræbt under to grupperingers skudduel med hinanden, og gentagne tilfælde af knivstikkerier og skyderier. Arkivfoto: Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix
Politidirektør Arne Gram, Fyns Politi, erkender, at 2020 har været et svært år med nye opgaver, som blandt andet har handlet om både at rådgive borgerne om Covid-19 og dele bøder ud for nye forseelser.

Fyn: Hvordan ser du tilbage på 2020 som politidirektør?

- Når jeg kigger på 2020 blev det et meget atypisk år. Covid-19 satte sine klare spor, og i lyset af det og de ekstraopgaver, der fulgte med, er jeg en glad og tilfreds politidirektør for det, vi har nået sammen med vores samarbejdspartnere. Det har været et svært år, hvor vi har været udfordret med nye opgaver, som ikke altid har været lige sjove i relation til befolkningen, men de er løst flot, og vi har haft en bragende god dialog med borgerne.

Hvad hæfter du dig særligt ved?

- Anmeldelserne er faldet, vi har kortere responstider, og der er nogle centrale kriminalitetstyper, som er faldet. Der var færre indbrud, og det er ikke vores fortjeneste alene, fordi det også skyldes Covid-19, men også vores særlige indbrudsgruppe, som har sat tyvene ud af spillet.

Hvad skal I forbedre i forhold til 2020?

- Sagsbehandlingstiden skal vi gøre mere ved. Vi har taget hul på det, og bunken bliver nedbragt især på sager om vold, voldtægter og våben. Vi har også mange økonomiske sager liggende, vi skal have bragt ned. Det er klart, at når man har sat ekstra ressourcer af mod Covid-19, vil det begrænse, hvad man kan på andre måder.

Hvad har belastet jer?

- Noget nyt har været musik til ulempe. Det giver sig selv, at når folk ikke må være andre steder end hjemme, er festerne også trukket hjem, og vi har uddelt bøder for det. Også vold mod samlivspartner inden for hjemmet, som lidt misvisende kaldes husspektakler, har vi set en stigning af. Folk er klemt sammen på et mindre areal, og det har udfordret samværet.

Hvordan har I mødt borgerne under Covid-19?

- Vi har haft et par hundrede sager om overtrædelse af Covid-19 restriktioner, men vi har også rådgivet borgerne om tvivl om nye regler og restriktioner indført med kort varsel. Der har vores folk haft en tung opgave, som de har løst fint. Vi har set vores rolle som både rådgivende og vejledende, og vi har vist lidt konduite og grebet ind, når der var en åbenlys overtrædelse eller provokation.

2020 vil også blive husket for bandeopgør med skuddrab og knivstikkerier. Hvor meget fyldte det?

- Bandesituationen har givet anledning til en række alvorlige sager, og vi har brugt meget tid på at forebygge, imødegå og efterforske det miljø. Der har været knivstikkerier og skyderier, og det væsentligste var skyderiet den 24. juni, hvor vi fik et dødt offer. Vi vil ikke acceptere, at den slags sker i det offentlige rum, og vi er afhængige af hjælp fra offentligheden.

I 2021 sidder der nok nogle borgere i Nyborg og Assens, som venter på at komme ned på deres nye politistationer. Hvornår kan de det?

- Lige nu er Rigspolitiet ved at arbejde på en plan, og den afventer vi. Den bliver langsomt udkrystalliseret de kommende måneder.


Det har været et svært år, hvor vi har været udfordret med nye opgaver, som ikke altid har været lige sjove, i relation til befolkningen, men de er løst umådeligt flot, og vi har haft en bragende god dialog med borgerne.

Arne Gram, politidirektør, Fyns Politi
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce