Annonce
Svendborg

Plejefamilier i Svendborg får ny lønningsmodel

Til venstre formand i Børne- og Ungeudvalget Henrik Nielsen (K) og Thomas Vorre, formand for Plejefamiliernes Landsforening.
Hidtil har plejefamilier i Svendborg årligt skulle forhandle om deres løn. Nu indfører Svendborg Kommune en ny model, der gør det mere økonomisk stabilt for plejefamilierne. Formand for Plejefamiliernes Landsforening Thomas Vorre er glad på Svendborg-familiernes vegne, men påpeger dog at kommunen skal huske ikke at springe over hvor gærdet er lavest.
Annonce

Svendborg: Et vederlag og maksimum ni vederlag.

I dag er plejefamilierne i Svendborgs løn sat ud fra, hvor mange vederlag de kan forhandle sig til med kommunen. Når plejebarnet udvikler sig til det bedre, sættes plejefamilierne i dag som udgangspunkt ned i vederlag.

Sådan har det været gennem mange år, men nu får plejefamilierne en ny model for deres løn. Det fortæller Henrik Nielsen (K), der er formand i Børne- og Ungeudvalget.

- Vi har ikke altid været så gode til at få forhandlet årligt, som vi skal. Med den nye model bliver det administrativt lettere for os at håndtere, og ikke mindst er det også en mere økonomisk stabil aflønning for plejefamilierne, siger Henrik Nielsen.

Gennemsnitsmodellen er navnet på den nye lønningsmetode, hvor man i stedet for at forhandle hvert år om en løn ud fra plejebarnets behov for hjælp, nu som udgangspunkt kun forhandler en gang. Nemlig når en plejefamilie får barnet.

- Plejefamilierne får på den måde mere sikkerhed omkring lønnen. Hvad de får, ændrer sig ikke i den periode, de har barnet. På den måde kan de fokusere på, det som det handler om: At udvikle og hjælpe barnet, siger Henrik Nielsen og tilføjer, at der dog er en ventil i modellen, som gør, at man ved ekstraordinære tilfælde kan lave en omforhandling under barnets anbringelse.

Formand for Plejefamiliernes Landsforening, Thomas Vorre, mener også, at gennemsnitsmodellen er god for plejefamilierne, da den sikrer økonomisk stabilitet. Men der er forskel på, hvordan modellen er, fortæller han.

- Der er stor forskel på, hvad priserne i gennemsnitsmodellen er i de forskellige kommuner. Nogle starter på et lavt lønningsniveau, mens andre er klar over, at hvis de skal rekruttere plejefamilier, skal der en ordentlig økonomi til. De betyder, at nogle kommuner starter helt nede ved det, vi i dag kalder to vederlag og slutter ved syv, mens andre starter gennemsnitsmodellen på det, der i dag hedder fire vederlag, forklarer Thomas Vorre.

Sådan er den nye model sammenlignet med den gamle

Fra 2020 får Svendborg Kommune en ny lønningsmodel for plejefamilierne. Det er frivilligt, hvorvidt plejeforældre på den gamle model vil overgå til den nye, men fremadrettet vil nye anbringelser være under den nye lønningsmodel - gennemsnitsmodellen, som er inddelt i niveauer. Den gamle model bestod af 1-9 vederlag. Sådan ser den nye lønningsmodel ud sammenlignet med de gamle vederlag:

Niveau 1 svarende til 3 vederlag: 12.921 kroner

Niveau 2 svarende til 5 vederlag: 21.535 kroner

Niveau 3 svarende til 7 vederlag: 30.149 kroner

Niveau 4 svarende til 9 vederlag: 38.763 kroner

Annonce

Nedsat udvalg

I forbindelse med kommunens omlægning til gennemsnitsmodellen har der været to dialogmøder med plejefamilierne. Her har været et ønske fra plejefamilierne om selv at vælge, hvorvidt man vil overgå til gennemsnitsmodellen nu eller om man vil blive på den gamle.

- Det ønske har vi valgt at efterkomme. Vi kunne godt have gjort den nye model obligatorisk. Så ville vi ikke have nogen konflikt fremadrettet med at få forhandlet vederlag, men vi har valgt at gå med det valgfrie, siger Henrik Nielsen.

- Men jeg håber da, at flest muligt går over på gennemsnitsmodellen, siger udvalgsformanden.

Henrik Nielsen fortæller desuden, at der er blevet nedsat et udvalg, der har til opgave at vurdere og fastlægge, hvad lønningsniveauet til den enkelte plejefamilie skal være.

- Udvalget skal sikre en ensartethed, så det ikke er op til den enkelte sagsbehandler, hvad lønnen bliver.

I Svendborgs nye gennemsnitmodel vil løntrin nummer et svare til tre vederlag i den gamle model. Det er et lavt startniveau, vurderer Thomas Vorre.

- Det trist, at man mener, at nogle familier, der skal passe andres børn 24-syv, og samtidig lave handleplaner og samarbejde med den biologiske familie, skal have 12.921 om måneden før skat, siger Thomas Vorre.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Bagsiden

Boblerier: Skadedyr str. XXXXXL

Annonce