Annonce
forside

Plagen fortsætter: 3820 rotter anmeldt i løbet af sommeren

Status på rotteplagen sommeren 2018, hvor der både er fremgang og tilbagegang på Fyn alt efter, hvilken kommunen man spørger. Arkivfoto: Michael Bager.

Rotterne myldrer fortsat frem på Fyn, og det går en smule frem eller tilbage i de forskellige fynske kommuner. Se, om din vej har været ramt af rotter i løbet af sommeren, på kortet her.

Annonce

Rotterne stortrives fortsat på Fyn, og den usædvanlige tørre og netop overstået sommer er ingen undtagelse.

Men det er forskelligt fra kommune til kommune - og fra vej til vej - om rotteplagen går frem eller tilbage.

Fyens.dk og Faa.dk kortlægger her, hvilke fynske veje der i perioden 1. juni til 15. august 2018 har været ramt af rotter. I perioden er der samlet set anmeldt 3820 tilfælde af de ubudne gæster.

Odense Kommune melder om en fremgang på 189 anmeldelser, så man denne sommer kommer op på i alt 1185 tilfælde i forhold 996 i samme periode sidste år.

Skadedyrservicefirmaet Mortalin bekæmper rotter i Odense og på Ærø. Serviceleder Torben Mikkelsen oplever ikke væsentligt flere rotter i forhold til 2017 trods de flere anmeldelser.

- Vi oplever altså ikke flere rotter, men der er kommet betydeligt mere fokus og mediebevågenhed på området end for nogle år siden. Der skal også mindre til før, at man melder det. Det kan være, at man har set en rotte fra sin bil, og så er det svært for os at vide, om den har løbet til højre eller venstre, forklarer servicelederen.

Torben Mikkelsen understreger, at man har pligt til at anmelde rotter til sin kommune og råder i det hele taget til, at man rydder op på sin ejendom og holder igen med fuglefodring og så videre, hvis man vil undgå rotterne.

Foder til dyr og affald er godter til rotterne. Dyrehold er ifølge rottebekæmpere den store synder i forhold til at tiltrække rotter. Arkivfoto: Birgitte Carol Heiberg.
Sådan ser en død - og selvlysende - rotte ud, efter en rottejagt tidligere på året i Munke Mose i Odense. Arkivfoto: Michael Bager
Annonce

Flere sager indendørs

Nyborg Kommune melder også om størst problemer hos dem, der har dyrehold, og det kan i sidste ende blive nødvendigt at fjerne dyrene helt under bekæmpelsen. Ingeniør Bjarne Kristoffersen fra kommunen oplyser dog, at Nyborg generelt har oplevet en lille tilbagegang.

Rottebekæmperne havde også mindre travlt i starten af sommeren i Svendborg og Middelfart, fortæller regionschef Torben Oltmann fra skadedyrservicefirmaet Anticimex.

- Nedgangen kom lige pludselig sidst i juni, hvor anmeldelserne stoppede. Juli var forbavsende stille, og nu er de så begyndt at komme. Det er lige tidligt nok - halvanden til to måneder for tidligt, konstaterer regionshefen, der uddyber, at man først plejer at se en opgang i rottetilfældene til oktober.

Rottebekæmpelsesfirmaet har dog sammenlagt kørt på flere anmeldelser i de to fynske kommuner, det servicerer.

- Det er ikke voldsomt flere, men der har været mere aktivitet. Vi har haft flere indendørs sager, og det typer på, at rotterne tørster. En rotte har jo kun 48 timer uden vand. Så er den færdig, forklarer Torben Oltmann.

Annonce

Undgå rotter - riv blade sammen

Han indskyder, at man først kender til det fulde omgang af rotteplagen til oktober. Regionschefen giver den lange tørkeperiode en del af skylden for de mange anmeldelser, da rotterne både har manglet vand og føde fra marker og udtørrede kloakker.

Høsten spiller i det hele taget ind på indrapporteringerne, mener Torben Oltmann.

- Jeg har set, at landmænd er begyndt at høste majs. Det er godt nok tidligt. Kartofler er de også begyndt at tage op, og på den måde bliver føden taget fra rotterne, forklarer regionschefen, der i øvrigt råder til rydde ordentligt op i sin have, hvis man vil gøre livet så surt som muligt for rotter.

- Lige om lidt falder bladene af træerne. Sørg for at få det revet sammen og kørt væk. En rotte vil altid søge i det skjulte, lyder det fra ham.

Også i digerne på Ærø er nedfald fra træer en udfordring, da man har en del frugttræer i den frie natur.

Miljøtekniker Susanne Chemnitz Frederiksen fra Ærø Kommune fortæller, at man i starten af 2018 fik en ny bekendtgørelse i hånden, der giver flere muligheder for at bekæmpe rotter i eksempelvis digerne. Blandt andet ved at lægge gift ud i naturen i depoter.

Ærø Kommune har dog indtil nu ikke haft behov for de nye regler.

- Vi har selv aktivt kontaktet et par stykker, hvor de ofte har talt om, at der var mange rotter. Men da vi så kom derud, var der ingen aktive huller. Det kan også have noget at gøre med årstiden, forklarer miljøteknikeren, der i øvrigt kalder rottesituationen på øen for "meget fornuftigt" sammenlignet med tidligere somre.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Svendborg

Arriva: - Vi er selvfølgelig kede af, at det nye signalsystem ikke er blevet prioriteret

Annonce