Annonce
Underholdning

Peter fra 'Fred til lands' i ny rolle: Tager sorgen med på scenen

I "Peggy Pickit ser guds ansigt" er lægerne Martin og Karin netop kommet hjem fra Afrika. De har ingen børn og besøger et gammelt vennepar fra medicinstudiet, der har hus, garage og en datter. Gennem en lang aften kommer sandheder og følelser frem i lyset. Foto: Michael Bager
Han er aktuel som lægen Peter, der har mistet sin søn, i "Fred til lands" og fra 9. november spiller Claus Riis Østergaard igen en læge. Denne gang på Odense Teater i forestillingen "Peggy Pickit ser guds ansigt".
Annonce

I DR-serien "Fred til lands" spiller han en læge, der har lidt et tragisk tab. Nu skal Claus Riis Østergaard endnu en gang spille en læge - i forestillingen "Peggy Pickit ser guds ansigt". Den spilles på Odense Teater og viser det komplicerede forhold mellem Vesten og Afrika.

I "Peggy Pickit ..." spiller Claus Riis Østergaard lægen Martin. Han er sammen med sin kone, der bliver spillet af Johanne Dal-Lewkovitch, vendt hjem efter at have tilbragt de seneste seks år i et afrikansk land, hvor de har arbejdet som læger. De skal til middag hos et par, de læste medicin med, men som er blevet i Danmark og har stiftet familie. Parret spilles af Benjamin Kitter og Natalí Vallespir Sand. Ingen af parrene har fundet lykken.

- Det bliver til en diskussion om, at den tredje verden ikke bare er noget, man går ned og redder. Og samtidig tager de alle deres liv op til revision, fortæller Claus Riis Østergaard.

I løbet af aftenen kommer der vin på bordet, og facaderne, de hver især har om sig selv, krakelerer. Aftenen udvikler sig til en parmiddag i helvede, hvor beskyldninger, bebrejdelser og moralske dilemmaer pibler frem.

'Peggy Pickit ser guds ansigt'

Peggy Pickit har premiere på Værkstedet i Odense Teater 9. november og spiller frem til 7. december.

Forestillingen, der har fire medvirkende, er skrevet af tyske Roland Schimmelpfennig.

Iscenesættelse: Christoffer Berdal

Medvirkende: Natali Vallespir Sand, Benjamin Kitter, Johanne Dal- Lewkovitch og Claus Riis Østergaard

Scenografi og kostumer: Catia Huaberg Engel

Lysdesign: Kisser Rosenquist

Lyddesign: Daniel Fogh

Oversættelse Kristian Erhardsen

Dramaturg: Christina Wendelboe

Forestillingen varer cirka 1 time og 20 minutter.

Annonce

Fra rolle til rolle

En af de facader, som krakelerer hos karakteren Martin, er valget ikke at få børn. Det er ikke nødvendigvis et valg. For måske kan Martin kan slet ikke få børn. For at spille den rolle har Claus Riis Østergaard trukket på sin tidligere erfaring.

- Det er ikke bevidst. Jeg er ikke den type skuespiller, som er så meget inde i sin rolle, at jeg ikke kan komme ud igen. Det er ikke sådan noget method-acting (en metode inden for skuespil, som går ud på, at en skuespiller skal identificere sig fuldstændigt med sin rolle, red.). Når der bliver sagt tak for i dag, så takker jeg også af for rollen, siger Claus Riis Østergaard.

Men han tager elementer fra sine tidligere roller, hvis han kan bruge dem i sine nye.

- Jeg var inde i et mørkt rum med Peter i "Fred til lands", hvor jeg spurgte mig selv om, hvordan jeg ville reagere, hvis jeg mistede mit barn, siger han.

- Jeg havde før tænkt tanken om mine egne børn, men jeg havde aldrig tænkt den til ende, fordi det var så frygteligt. Men det blev jeg tvunget til med Peter, og det har jeg taget med til Martin.

- For der er også en sorg forbundet med ikke at have børn, siger Claus Riis Østergaard.

Han har været skuespiller i næsten 25 år, og han lærer stadig af hver rolle.

- Det er, som om jeg har nogle centre i min krop, nogle knapper, som jeg ved, at jeg skal trykke på. Det gør det lettere og giver en enorm selvtillid, at jeg kan gå ind og spille mange forskellige roller. Jeg behøver ikke at tage ud til folk for at kunne sætte mig ind i at kunne spille en, der har mistet. For det har jeg prøvet med Peter, siger han.

Annonce

Ville vælge teater

En stor del af de mange roller, Claus Riis Østergaard har haft, har været på Odense Teater. Og selvom han ind imellem pryder fjernsynet hjemme hos hr. og fru Danmark, har Odense Teater været en fast del af hans liv, siden han blev uddannet som skuespiller. Og for ham er teater det, han allerhelst vil lave.

- Hvis jeg virkelig skulle vælge, ville jeg vælge teater. Når jeg står på scenen og ikke lige kan huske, hvad jeg skal sige, mens der sidder fra 50 til 500 mennesker nede i salen og kigger, kan mit hjerte næsten gå i stå, og jeg mister mit åndedræt. Det får mig virkelig til at føle mig levende, siger han.

Den følelse får han 24 gange mere i år på scenen med "Peggy Pickit..." Og selvom han nogle gange kan blive træt af det, så bliver han ved.

- Med nogle forestillinger føles 10 gange som nok for mig, og så har jeg lyst til noget nyt. Men det får jeg heldigvis ikke lov til. For hver gang opdager jeg noget nyt ved mig selv eller forestillingen, siger han.

Men efter fire uger med "Peggy Pickit ..." skal går der noget tid, før Claus Riis Østergaard igen betræder scenen på Odense Teater. Han går på orlov for blandt andet at rejse til New Zealand og Thailand med sin familie. Mens vi sidder og taler, venter han på at få besked på, om sommeren skal gå med at indspille anden sæson af "Fred til lands".

- Jeg håber og tror, at der bliver en anden sæson, for jeg har taget orlov. Så hvis ikke, er jeg lidt på skideren, griner han.

Claus Riis Østergaard kan nemt slippe en rolle for at træde ind i en ny. Men han lærer af hver enkelt rolle. I denne rolle har han taget den sorg, det er at miste et barn, med fra sin rolle i "Fred til lands". Foto: Michael Bager
"Peggy Pickit ser guds ansigt" er skrevet af tyske Roland Schimmelpfennig. Den stiller spørgsmålstegn til den forkælede vestlige livsstil og forstilte selvgodhed. Foto: Michael Bager
Benjamin Kitter og Natalí Vallespir Sand er i rollerne som Frank og Liz, der har levet et liv i luksus med hus og barn. Claus Riis Østergaard og Johanne Dal-Lewkovitch spiller Martin og Karin, der netop er hjemvendt efter seks år i Afrika. Foto: Michael Bager
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce