Annonce
Svendborg

Personalemangel har ramt Svendborg Sygehus: Otte sengepladser lukket på hjerteafdelingen

Hjerteafdelingen på Svendborg Sygehus har lige nu færre senge til hjertepatienter end ellers. Løsningen er midlertidig, men kommer formentlig til at vare nogle måneder. Foto: Michael Printzlau
14 sygeplejersker har inden for de seneste tre-fire måneder forladt hjerteafdelingen på Svendborg Sygehus. Det har skabt et tungt arbejdspres for de tilbageværende, som afdelingsledelsen nu forsøger af hjælpe ved at skære midlertidigt i antallet af senge på afdelingen.

Svendborg: Da en stribe hjertepatienter fredag ved middagstid rejste sig fra deres senge og blev udskrevet fra Afdeling MK på Svendborg Sygehus, var der otte af deres senge, der ikke skulle i brug igen.

Hjerteafdelingen på OUH i Svendborg er ramt så hårdt af personalemangel, at ledelsen fredag i sidste uge besluttede at skære antallet af senge ned fra 36 til 28.

Det forklarer Mette Worsøe, der er ledende overlæge på medicinsk afdeling M og Fælles Akutmodtagelse (FAM) på Svendborg Sygehus.

Annonce

- Den udløsende faktor lige nu er, at vi mangler 14 sygeplejersker på det hjertemedicinske sengeafsnit. Opsigelserne er kommet drypvist over de seneste tre-fire måneder. Der er nogen, der er gået på pension, og der er nogen, der går på barsel, og nogen, der ikke kommer tilbage fra barsel. Der er også nogen, der søger til andre afdelinger eller videreuddannelse. Det er vi sådan set vant til på sygehuset, og man tænker, det retter sig. Det har det så ikke gjort i det her tilfælde. Så dem står vi pludselig og mangler nu, siger hun.

Mette Worsøe, da hun viste den nyåbnede coronaafdeling frem på Svendborg Sygehus. Foto: Katrine Becher Damkjær

Hun erkender samtidig, at arbejdsmiljøet på afdelingen også er en del af forklaringen på den massive personaleafgang den seneste tid.

- Der er også nogen af dem, der har sagt op, der har sagt, at de synes, det er for hårdt at være på hjerteafdelingen, som det var været de sidste måneder. Det er jo også rigtigt. Det er et område, hvor der har været overbelægning i en længere periode. Det ved vi godt, og det har vi også arbejdet med, siger Mette Worsøe.

Hjerteafdelingen er et sted med en stor patientgennemstrømning. Afdelingen har ofte mange patienter liggende fra andre sengeafsnit, når de er hårdt spændt for, og hjerteafdelingen er også en af de afdelinger, der har mærket arbejdspres som følge af covid. Senest har afdelingen også været ramt af sygeplejerskekonflikten, hvilket betyder, at der er meget ferie, der skal afvikles.

Hjælp til sygeplejerskerne

I første omgang har afdelingsledelsen forsøgt at lette arbejdspresset ved at skære i antallet af senge.

- Men det er vigtigt for mig at sige, at det her er en midlertidig lukning, siger Mette Worsøe.

Der skal også fremover være en hjertemedicinsk afdeling på Svendborg Sygehus, og de otte senge skal åbnes igen så hurtigt som muligt. Men for at det skal blive muligt, skal der andre løsninger på personalemanglen på bordet.  Hun og resten af ledelsen er blandt andet ved at se på arbejdsgange og opgavefordeling, der kan lette sygeplejerskernes arbejde på afdelingen.

- Vi har ansat flere assistenter. Vi har flyttet opgaver til andre faggrupper, blandt andet til  farmakonomer, der kan hjælpe med at dosere medicin. Vi er også i gang med at se på, om der er andre ting, vi kan gøre anderledes i afdelingen, samtidig med at vi er i gang med at rekruttere, siger hun.

Jeg synes, det er et rigtig godt tiltag, at man lukker nogle senge. Selvfølgelig kan det få betydning for nogle patienter. Det skulle det jo helst ikke, men man er jo også nødt til at passe på det personale, man så har, så på den måde synes jeg, ledelsen tager det alvorligt.

Betina Iroisch Kristensen, fællestillidsrepræsentant for sygeplejerskerne og radiograferne på OUH

Den sidste del er en udfordring, for landet vælter sig ikke i ledige sygeplejersker for tiden. Og hvad hjerteafdelingen angår betyder en nyansat ikke flere hænder fra dag ét. Her arbejder højt specialiserede sygeplejersker.

- Vi har ansøgere, men når de bliver ansat, skal de læres op og ind i arbejdsgangene, så her har vi en afdeling, som er blevet presset af, at de mangler en del sygeplejersker, som er rejst, inden de næste er blevet ansat og introduceret. Lige nu har vi en mangel, som gør, at der er ikke er sygeplejerskeressourcer nok til alle sengene, siger den ledende overlæge.

Annonce

Det rigtige tiltag

Betina Iroisch Kristensen, der er fællestillidsrepræsentant for sygeplejerskerne og radiograferne på hele OUH, er godt bekendt med problemerne på hjerteafdelingen i Svendborg.

- De har haft sindssygt travlt. Der har været rigtig mange arbejdsopgaver og for få hænder i bund og grund. Og det har man selvfølgelig forsøgt at løse. Der er gjort mange forskellige tiltag. Nu er vi bare et sted, hvor der mangler en del personale. Og selv om man kunne ansætte, kan man jo ikke bare gå ind og passe en akut hjertepatient. Mange af dem, som søger er nyuddannede, så de skal jo ud at lære, hvad det vil sige at arbejde som højt specialiseret sygeplejerske, siger fællestillidsrepræsentanten og udtrykker tilfredshed med ledelsens seneste forsøg på at lette arbejdspresset.

- Jeg synes, det er et rigtig godt tiltag, at man lukker nogle senge. Selvfølgelig kan det få betydning for nogle patienter. Det skulle det jo helst ikke, men man er jo også nødt til at passe på det personale, man så har, så på den måde synes jeg, ledelsen tager det alvorligt, siger Betina Iroisch Kristensen.

Annonce

Ikke nogen rar øvelse

Da de otte senge lukkede fredag i sidste uge, blev det ikke aktuelt at flytte nogen til Odense. Det kan dog komme på tale sende patienter til Odense. Men i den kommende tid vil de 28 senge, der er til rådighed på hjerteafdelingen, blive prioriteret til hjertepatienter frem for andre patienter fra andre afdelinger.

- Vi tilstræber at flytte patienterne mindst muligt, vi tilstræber, at de bliver indlagt på deres lokale sygehus, og så flytter man til nærmeste sygehus, hvis det er nødvendigt, og det er OUH i Odense, siger Mette Worsøe.

Hun kan ikke sige nøjagtigt, hvornår de otte senge kan åbne igen, men det bliver ikke hende, der hænger unødigt i bremsen.

- Vi følger det fra dag til dag og uge til uge, men jeg skal jo igennem den her proces med at rekruttere og få oplært, så der går nogle uger. Realistisk set går der nok også nogle måneder, før vi har åbnet alle sengene igen, men mit tilsagn er, at lige så snart, vi kan åbne, om det så bare er en eller to senge, så gør vi det. Det er ikke noget, vi synes er rart det her.

Annonce
Svendborg

Tag kandidattesten her

Sport For abonnenter

Fem kilometer i Ommel med løbestjernen Abdi Ulad: - Jeg har altid søgt at være selvstændig

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Yderligere 1247 er smittet med corona

Annonce
Annonce
Annonce
Langeland

Herregård på Sydlangeland i stor udvidelse: Ferielejligheder, mikrobryggeri, røgeri og stor hal til konferencer og fester

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Lynchstemning i jollehavnen efter stortyveri: - Det er frækt ad helvede til!

Faaborg-Midtfyn

Tomgangsbøder udløser heftig debat: Der er én årsag til, Fyns Politi ikke vil rykke ud

Debat

Klumme: Nu falmer skoven og snart er der kommunalvalg

Debat

Læserbrev: Netto på havnen - naturligvis

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Mathias forsyner Odenses finere restauranter med unikke urter og grønt: Nu vil han også sælge grøntsagskasser

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Debat

Debat: Nej tak til venstrefløjens almennyttige boliger i Tved

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Erhverv For abonnenter

Anders Borring har solgt sin virksomhed for over 500 millioner kroner: Nu vil han hjælpe fattige kvinder og børn

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Erhverv

Som borgmesteren fik den bygget: 'Borgen' på lystbådehavnen skal have det oprindelige udtryk

Langeland For abonnenter

Ingen annoncekrig fra Rema: Vi siger bare tak for støtten

Kultur

Prosa, Pilgaard og Pape: Fem grunde til at du skal til litteratur-festival i Svendborg

Annonce